Οι ιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, παιδίατρος και οικογενειακός γιατρός, και Παύλος Χαραλαμπίδης, ειδικός γενικής ιατρικής επιμελητής Α΄ΕΣΥ παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου
Οι Σερραίοι γιατροί για τη γρίπη: Ο εμβολιασμός προστατεύει τον οργανισμό και δεν δημιουργεί προβλήματα
Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούνέγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά
Η γρίπη στην Ελλάδα παρουσιάζει σταθερά αυξημένη δραστηριότητα σε όλες τις ηλικίες, κάτω του ενός έτους και μέχρι 90 ετών και το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.
Οι υγειονομικές υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των περαστικών και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ( ΚΕΕΛΠΝΟ) καλούν τους πολίτες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια όταν τα συμπτώματα είναι ιδιαίτερα σοβαρά. Επισημαίνουν ότι η χρήση αντιικών φαρμάκων πρέπει να γίνεται μετά από ιατρική εκτίμηση.
Οι ιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Κωνσταντίνος Γεωργιάδης , παιδίατρος και οικογενειακός γιατρός και Παύλος Χαραλαμπίδης, ειδικός γενικής ιατρικής επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, παρουσία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών, Αγγέλου Βάκαλου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, αναφέρθηκαν στην γρίπη, στις προφυλάξεις και στον εμβολιασμό επισημαίνοντας ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τον οργανισμό και δεν δημιουργεί προβλήματα.
«Τα μέτρα προφύλαξης που ισχύουν είναι αυτά που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ, υπάρχουν και σε διαφημίσεις ,τα λέμε και μεις οι ιατροί . Θα πρέπει να τηρηθούν οι γενικοί κανόνες υγιεινής, συχνό πλύσιμο των χεριών ,αποφυγή χώρων με έντονο συνωστισμό χωρίς λόγο ,τα άτομα τα οποία έχουν εκδηλώσει συμπτώματα γρίπης να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα. Η αντιβιοτική αγωγή δεν έχει καμία θέση στην αντιμετώπιση των ιογενών λοιμώξεων και της γρίπης, όχι μόνο δεν ωφελεί αλλά ενδεχομένως να δημιουργήσει και προβλήματα στον οργανισμό. Σε περίπτωση που οι ασθενείς έχουν έντονο υψηλό πυρετό και διάρροιες θα πρέπει να ενυδατώνονται, οτιδήποτε άλλο χρειαστεί μπορούν να συμβουλευτούν τον προσωπικό τους γιατρό για να τους δώσει πιο εξειδικευμένη αντιμετώπιση την στιγμή που αυτό είναι αναγκαίο» δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης.
«Πολύ βασικό και το τονίζω, είναι ότι θα πρέπει να προσέχουν να μην έχουν επαφή και να ακουμπούν με το χέρια τους το πρόσωπό τους, την μύτη τους, το στόμα τους γιατί και με αυτόν τον τρόπο μεταδίδεται ο ιός. Και αυτοί που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να κάνουν το ετήσιο εμβόλιο τους» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπίδης
Αναφορικά με την εμβολιαστική περίοδο ο κ. Χαραλαμπίδης, τόνισε «Η εμβολιαστική περίοδος ξεκινά τον Οκτώβριο και τελειώνει τον Απρίλιο, είναι η περίοδο που έχουμε έξαρση της γρίπης .Τα εμβόλια αυτά κάθε έτος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει οδηγίες με βάση για την σύνθεση του εμβολίου ,και κάθε χρονιά είναι ξεχωριστό το εμβόλιο ,αλλάζει η σύνθεσή του εμβολίου γιατί μεταλλάσετε και ο ιός για αυτό πρέπει να γίνεται κάθε χρονιά. Το εμβόλιο απαιτείται για τους ενήλικες μια δόση, πρέπει να γίνεται εγκαίρως Οκτώβριο –Νοέμβριο προτείνει το ΚΕΛΠΝΟ , γιατί έχουμε την εμφάνιση των ιογενών λοιμώξεων και γιατί χρειάζεται δύο εβδομάδες για να μας προστατεύσει το εμβόλιο».
Τα άτομα που πρέπει να κάνουν το εμβόλιο είναι τα άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου όπως καρδιοπαθείς, με αναπνευστικά προβλήματα, νεφροπαθείς, με χρόνια νοσήματα, άτομα που παίρνουν φάρμακα για θεραπείες, άτομα που έχουν χαμηλό ανοσοποιητικό, οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε «Υπάρχουν θάνατοι και σε παιδιά από την γρίπη, όχι όμως τόσο συχνά όσο στις άλλες ηλικίες κυρίως γιατί τα όργανά τους είναι σε καλύτερη κατάσταση και οι ιώσεις δεν κάνουν επιπλοκές . Στα παιδιά μέχρι στιγμής το εμβόλιο δεν είναι υποχρεωτικό ,γίνεται από έξη μηνών και πάνω και στις ομάδες υψηλού κινδύνου μόνο συνιστάται. Παλιότερα είχε γίνει μια προσπάθεια να γίνεται καθολικός εμβολιασμός ,αυτή την στιγμή παραμένει ως προληπτικός εμβολιασμός. Προσωπικά συνιστώ τα παιδιά κάτω των 2 ετών να το κάνουν και από κει και πέρα αν είναι ευαισθητοποιημένοι οι γονείς αν θέλουν το κάνουν και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και στα παιδιά είναι αυτά που έχουν χρόνια νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, βρογχικό άσθμα»
Τα συμπτώματα της γρίπης όπως ανέφεραν οι γιατροί είναι ο υψηλός πυρετός από την πρώτη μέρα, ξεχωρίζει ότι έχει πολύ μεγάλη καταβολή δυνάμεων γενική κατάσταση άσχημη, ο ιός που κυριαρχεί φέτος κάνει λίγες μέρες πυρετό.
Οι γιατροί επισήμαιναν ότι το 80% αυτών, που νοσηλεύτηκαν με γρίπη ήταν ανεμβολίαστοι, και κάλεσαν τους πολίτες να εμβολιαστούν, ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι είναι αστικός μύθος ότι το εμβόλιο της γρίπης έχει παρενέργειες. «Είναι αστικός μύθος ότι το εμβόλιο έχει παρενέργειες. Το εμβόλιο είναι υψηλής τεχνολογίας εμβόλιο Δεν μπορεί να προκαλέσει την γρίπη. Το εμβόλιο αυτό μας προστατεύει από την γρίπη, δεν μας προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα ,το οποίο μπορεί να προκαλέσει μια πλειάδα ιών και δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία. Το εμβόλιο θα μας προστατεύσει από την γρίπη που θα μας στείλει στην ΜΕΘ» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.