Το απόγευμα της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2020 στο Εργατικό Κέντρο Σερρών παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Δημητρίου Μπράτη και του μέλους του Γενικού Συμβουλίου Μαρίας Νέλλα, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με την συμμετοχή των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων Σερρών, των Γενικών Συμβούλων και της Ε.Γ. του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ.
Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας για το ασφαλιστικό
Έκανε από τις Σέρρες ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.
Κάλεσμα στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 18 Φεβρουαρίου, έκανε από τις Σέρρες ο Γενικός Γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, απεργιακή κινητοποίηση με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση για ψήφιση στη Βουλή.
Το απόγευμα της Τρίτης 11 Φεβρουαρίου 2020 στο Εργατικό Κέντρο Σερρών παρουσία του Γενικού Γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής ΑΔΕΔΥ, Δημητρίου Μπράτη και του μέλους του Γενικού Συμβουλίου Μαρίας Νέλλα, πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με την συμμετοχή των Διοικητικών Συμβουλίων των δημοσιοϋπαλληλικών οργανώσεων Σερρών, των Γενικών Συμβούλων και της Ε.Γ. του Ν.Τ.ΑΔΕΔΥ.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν η προετοιμασία για τη μαζική και δυναμική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ στις 18 Φεβρουαρίου 2020 και την καλύτερη δυνατή οργάνωση αυτής.
Ο Δημήτρης Μπάτης, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην επίσκεψή του στις Σέρρες, τόνισε: «Η επίσκεψή μου στις Σέρρες, έχει να κάνει με την απεργιακή κινητοποίηση που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ, με ομόφωνη απόφασή της, για τις 18 του Φλεβάρη, με αφορμή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση. Να υπενθυμίσω ότι ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει το Νόμο Κατρούγκαλου, 4317/2016, για το οποίο αγωνίστηκε τα προηγούμενα τρία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα να τον καταργήσει. Ένα Νόμο λαιμητόμο, ο οποίος είχε περικοπές στις κύριες συντάξεις των συνταξιούχων, των εργαζομένων που θα έβγαιναν στην σύνταξη της τάξης του 35% στις κύριες συντάξεις, περίπου 350 ευρώ το μήνα, 50% στις Επικουρικές και 20% στο εφάπαξ και 60% στις συντάξεις χηρείας. Αντί να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση, φέρνει στη Βουλή ένα Νόμο που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο Νόμος Κατρούγκαλου, τον ισχυροποιεί και τον παγιώνει για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Κάνει κάποιες μικροαλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης, όπως και στο πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης μέχρι 1300 ευρώ, όπως και στους ελεύθερους επαγγελματίες» .
«Αυτές τις μικροαλλαγές, τις βαπτίζει νέο νομοθέτημα, αλλά αυτό δεν είναι νέο νομοθέτημα, είναι η παγίωση του νόμου Κατρούγκαλου για τα επόμενα πενήντα χρόνια μέχρι το 2070. Στην κατεύθυνση αυτή βοήθησε βέβαια πάρα πολύ την σημερινή κυβέρνηση, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία έκρινε συνταγματικές τις περισσότερες διατάξεις εκείνου του Νόμου, διατήρησε τον ΕΦΚΑ, διατήρησε τα όρια ηλικίας, που με το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκαν και θα έλεγα ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως και οι άλλοι νόμου μια χαρά εξυπηρετούν και την σημερινή κυβέρνηση, η οποία δεν είναι αποφασισμένη να πληρώσει το δημοσιονομικό κόστος, που συνεπάγεται ένα ασφαλιστικό που θα εγγυάται αξιοπρεπή συντάξεις στους συνταξιούχους, όσο ορίζει το άρθρο 106 του Συντάγματος», σημείωσε ο κ. Μπάτης.
«Εμείς λοιπόν, στην σημερινή μας σύσκεψη με όλα τα Σωματεία και χθες που επισκέφτηκα την Δράμα, όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, είναι σε όλη την Ελλάδα, θέλουμε να πούμε στους εργαζόμενους ότι ο νόμος αυτός αποτελεί ένα κομβικό σημείο ή θα αγωνιστούμε τώρα για να μην ψηφιστούν οι διατάξεις του ή οι περικοπές που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων 2010-2019, περίπου 500 ευρώ στους συνταξιούχους θα παγιωθούν για τα επόμενα πενήντα χρόνια. Να πω ακόμα ότι οι περικοπές όλων των μνημονίων ως προς τις συντάξεις κόστισαν περίπου 75 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα αστρονομικό ποσό που πλήρωσαν οι συνταξιούχοι στην χώρα μας. Για αυτό και θέλω να καλέσω όλους τους εργαζόμενους, είτε στο δημόσιο είτε στο ιδιωτικό τομέα, να δώσουμε όλοι μαζί την μάχη στις 18 του μήνα, έτσι ώστε οι διατάξεις αυτές να μην ψηφιστούν στην βουλή», κατέληξε ο κ. Μπάτης.
Ο Κώστας Στρίκας, πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Σερρών, δήλωσε: «Η κινητοποίηση αυτή είναι κομβικής σημασίας, αφορά το μέλλον των εργαζομενων, οι οποίοι κάποια στιγμή αν το επιτρέπει και η υγεία μας θα είμαστε συνταξιούχοι, αφορά το μέλλον και των τωρινών εργαζομένων και των συνταξιούχων. Είναι ο Νόμος Κατρούγκαλου, τον οποίο ζητούσαμε οι εργαζόμενοι επιτακτικά τα χρόνια που ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταργηθεί, κάτι που δεν εισακούστηκε αλλά φαίνεται ότι δυστυχώς δεν εισακούεται και από την τωρινή κυβέρνηση παρά το γεγονός που υπήρχε δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού. Είναι μια κινητοποίηση στην οποία επιβάλλεται να συμμετέχουμε ως εργαζόμενοι, διότι αφορά το μέλλον μας, διότι ο μόχθος των εργαζόμενων καθ΄όλη την διάρκεια του εργασιακού τους βίου δεν μπορεί να αποτελεί εργαλείο εκμετάλλευσης από καμία κυβέρνηση και από κανέναν κ. Κατρούγκαλο. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να ζουν και οι σημερινοί και οι αυριανοί συνταξιούχοι αξιοπρεπώς, διότι έχουν δουλέψει καθώς φαίνεται πια 35, 37 και 40 και πλέον χρόνια και θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο μετά από 40 χρόνια εργασίας να μην μπορεί κανείς να ζει αξιοπρεπώς»
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.