Με επικεφαλής τον γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, συνοδευόμενο από τον Υπεύθυνο KTE Αγροτικής Πολιτικής και Βουλευτή Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη και άλλους κομματικούς αξιωματούχους
Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής σε χωριά των Σερρών και σε συναντήσεις
Κλιμάκιο του Κινήματος Αλλαγής λίγες ώρες πριν την επίσκεψη της Προέδρου Φώφης Γεννηματά στις Σέρρες, περιόδευσε ,χθες το πρωί , σε χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και είχαν συναντήσεις με φορείς και αγρότες.
Ο Γραμματέας του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλης Χριστοδουλάκης, συνοδευόμενος από τον Υπεύθυνο KTE Αγροτικής Πολιτικής και Βουλευτή Σερρών, Μιχάλη Τζελέπη, τον Διευθυντή της Κοινοβουλετικής ομάδας του κόμματος και πρώην Πρόεδρο ΕΛ.Γ.Α., Έξαρχο Βασίλη, τον Γενικό Γραμματέα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. και Υπεύθυνο Αγροτικού του ΚΙΝ.ΑΛ., Γαρδικιώτη Μενέλαο, τον Υπεύθυνο Αγροτικού της Ν.Ε. Σερρών, Κυριάκο Μάκινα, κι άλλα τοπικά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ. και της Νεολαίας, επισκέφτηκαν τα γραφεία του ΓΟΕΒ, γραφεία της Δ.Α.Ο.Κ. , ΤΟ . το Κοινωνικό κατάστημα τοπικού διαμερίσματος Προβατά, το Κοινωνικό κατάστημα τοπικού διαμερίσματος Κάτω Μητρουσίου και το Κοινωνικό κατάστημα τοπικού
διαμερίσματος Κάτω Καμήλας.
Στόχος του κλιμακίου ήταν να αναδείξει και να « κοινωνήσει» τις προτάσεις του Κινήματος για τον πρωτογενή τομέα, ενώ τα μέλη του κλιμακίου είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τα πρόσφατα, έντονα καιρικά φαινόμενα
Αμέσως μετά την επίσκεψη στα γραφεία του ΓΟΕΒ , ο κ. Μιχάλης Τζελέπης, αναφερόμενος στην επίσκεψη τόνισε’ «Η πρώτη μας επίσκεψη είναι στο ΓΟΕΒ μια σημαντική υπηρεσία για το νομό μας γιατί διαχειρίζεται για την άρδευση του νομού και θέλαμε να δούμε τον σχεδιασμό, θέλαμε να δούμε από την πλευρά τους τις δυνατότητες για προτάσεις για να έχουμε τις καλύτερες για την αξιοποίηση του νερού προς άρδευση ,γιατί είμαστε ευλογημένος νομός αλλά από παραλλήλως λόγω παραλείψεων διαχρονικών, αυτή την στιγμή έχουμε δίκτυα τα οποία δεν μπορούν, δεν συντελούν, να έχουμε την καλύτερη διαχείριση του νερού προς άρδευση και δυστυχώς βλέπουμε το 50% του νερού να φεύγει στην θάλασσα».
Ο κ. Έξαρχος Βασίλη ανέφερε « Ξεκινάμε από το θέμα της διαχείρισης του νερού στο νομό Σερρών, που είναι πολύ κρίσιμο στην συνολική ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Ενός αγροτικού τομέα που στις Σέρρες έχουμε πολλά σοβαρά προβλήματα. Καταρχήν υπάρχει μια γενική κατάσταση σε όλη την χώρα σε ότι αφορά τον αγροτικό τομέα και οι αγρότες βρίσκονται στην κυριολεξία σε απόγνωση και γιατί έχουμε χαμηλές τιμές, και γιατί έχουμε μια μεγάλη αύξηση στο κόστος παραγωγής και γιατί δεν φαίνεται προοπτική. Γιατί με τέτοια φορολόγηση, τόσο κόστος στην αύξηση παραγωγής και συνθήκες κρίσης λόγω κλιματικής αλλαγής (χαλάζια και πλημμύρες) είναι σαφές για μας ότι χρειάζονται αλλαγές σε όλο το σύστημα φορολόγησης και ασφάλισης των αγροτών, όπου πρέπει το βάρος που σηκώνουν οι αγρότες να μειωθεί, το δεύτερο που χρειάζεται είναι μέτρα ,τα οποία εμείς έχουμε προτείνει».
«Από την συζήτηση διαπιστώνουμε σύγχυση αρμοδιοτήτων σε ότι αφορά την διαχείριση του νερού. Πρέπει να δούμε πως θα αξιοποιήσουμε το νερό που υπάρχει –δεν είναι σαν τις άλλες περιοχές που έχουν έλλειψη νερού, εδώ υπάρχει αφθονία νερού -και λόγω προβλημάτων στην διαχείριση δεν μπορούμε να συντονιστούν οι φορείς που έχουν την ευθύνη για την άρδευση, την αντιπλημμυρική προστασία, για την προστασία του περιβάλλοντος. Άρα ένα πρώτο θέμα είναι το θεσμικό πλαίσιο που θα πρέπει να διαλευκανθεί, να απλοποιηθεί και να συμφωνηθούν συγκεκριμένες δράσεις. Όπως ο συντονιστικός ρόλος θα πρέπει να είναι της περιφέρειας, διαπιστώσαμε από την συζήτηση ότι ούτε έργα ώριμα υπάρχουν μεγάλα, εκτός από μικρές παρεμβάσεις» ανέφερε ο κ. Εξαρχος και συμπλήρωσε « Η διαχείριση των νερών της λίμνης, είναι μια ανοικτή πληγή ενώ θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη την συνολική και την οικονομική και την αγροτική και την περιβαλλοντική».
«Εμείς δεσμευτήκαμε ότι θα προχωρήσουμε και με τον κοινοβουλευτικό έργο και με ενέργειες άλλες παρεμβάσεις γιατί αυτό το θέμα που λέγετε νερό θα πρέπει να τεθεί σε νέε βάσεις στις Σέρρες για την αντιπλημμυρική προστασία , για την προστασία του περιβάλλοντος και για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα ο οποίος πιέζεται πάρα πολύ», τόνισε ο κ. Βασίλης Έξαρχος.
Ο κ. Γαρδικιώτης Μενέλαος, ανέφερε: «Το νερό αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους για να αναπτυχθεί η ελληνική γεωργία και συγκεκριμένα οι καλλιέργειες του νομού. Διαπιστώσαμε προβλήματα, και δυστυχώς ενώ είχαν προβλεφθεί κονδύλια στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, βλέπουμε ότι η απορρόφηση τους έχει σταματήσει γιατί δεν υπάρχουν ώριμα σχέδια, δυστυχώς δεν υπήρξε προτεραιοποίηση έργων, που έπρεπε να γίνουν βάση σημαντικότητας για να λυθούν χρόνια προβλήματα . Και το να μιλάμε στην Ελλάδα που περνάει δύσκολα το να έχουν προβλεφθεί πόροι και να μην έχουν γίνει οι διεργασίες για να γίνουν έργα που θα δώσουν πνοή για να έχουμε πραγματική ανάπτυξη και μπλοκάρονται όλα αυτά τα κονδύλια και δεν μπορούν να παράγουν και να εκσυγχρονιστούν οι παραγωγοί αυτό είναι ένα πρόβλημα».
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com