Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο STAR
Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές. Τι έγινε στον Έβρο, γιατί άνοιξα τα δημοτικά…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν σκέφτεται ούτε ανασχηματισμό ούτε εκλογές, ενώ παράλληλα εξήγησε γιατί αποφάσισε να ανοίξει τα δημοτικά σχολεία, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα.
«Γιατί και για ποιο λόγο να κάνω εκλογές; Επειδή προηγούμαστε; Η κοινωνία μάς περιβάλλει με εμπιστοσύνη, γιατί πιστεύει ότι δεν είμαι τακτικιστής. Πήρα εντολή 4ετίας», είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση «τελείως ανεύθυνη». Οσο για τον ανασχηματισμό; «Ούτε για ανασχηματισμό βλέπω. Κάποια στιγμή θα γίνει, αλλά δεν είναι επί του παρόντος. Η κυβέρνηση έχει βρει τον βηματισμό της και δουλεύει καλά».
Πρόκειται για την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να δώσει τη συνέντευξη την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας της εστίασης, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν ξανά τα δημοτικά σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Αλλά και την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγη ώρα πριν, ο κ. Τσιόδρας είχε ανακοινώσει μόλις 4 νέα κρούσματα και έναν θάνατο στην Ελλάδα.
Μητσοτάκης για κορωνοϊό: Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά
«Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμη οριστικά, προχωράμε σε λελογισμένη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης στην αρχή της συνέντευξης.
«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε στο ελάχιστο τα περιστατικά, αλλά θέλω να τονίσω ότι ο κίνδυνος ακόμα δεν έχει περάσει οριστικά», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και τα αφήσαμε πίσω μας όλοι μαζί», και ευχαρίστησε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών.
«Τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω όλους τους Έλληνες που άκουσαν τις συμβουλές των ειδικών. Άλλαξαν τις συμπεριφορές τους, άλλαξαν τις ζωές τους», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε αυτή την εθνική επιτυχία εάν δεν είχαμε δουλέψει όλες και όλοι μαζί, και αυτό είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για τη χώρα».
Μιλώντας για τον τουρισμό είπε ότι θα αρχίσουμε να ανοίγουμε σταδιακά από τις 15 Ιουνίου, από την 1 Ιουλίου θα έχουμε και απευθείας πτήσεις στα νησιά μας. «Ήδη σε 1.300 δειγματοληπτικά τεστ που κάναμε από αφίξεις στο εξωτερικό αυτή την εβδομάδα δεν είχαμε ούτε ένα θετικό κρούσμα» σημείωσε.
Επίσης ο πρωθυπουργός τόνισε «στην αρχή της επιδημίας φαινόταν να τίθεται ένα δίλημμα μεταξύ της προστασίας της υγείας και της ανάπτυξης. Είναι ψεύτικο το δίλημμα, αντίστροφα δουλεύει η εξίσωση. Όσο πιο γρήγορα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία τόσο πιο γρήγορα θα έρθει η ανάπτυξη την επόμενη ημέρα».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι σταδιακά «θα φτιάξουμε ένα νέο σύστημα υγείας, ένα ΝΕΣΥ» και υπογράμμισε ότι αποδείχθηκε πόσο μεγάλη παρακαταθήκη είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Σημείωσε ότι αυτό που ανακτήσαμε αυτήν την περίοδο, είναι η εμπιστοσύνη. «Για πρώτη φορά δεν ακούσαμε αυτήν την κουβέντα: «πού είναι το κράτος», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «Το κράτος ήταν εδώ και μερικές φορές εξέπληξε με την ταχύτητα του και την αποτελεσματικότητά του, όπως για παράδειγμα στην ψηφιακή μετάβαση η οποία έγινε».
Μητσοτάκης: Γιατί αποφάσισα το άνοιγμα των δημοτικών Ερωτηθείς για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι πήρε την απόφαση μετά τις εισηγήσεις των ειδικών. Επεσήμανε ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, εξηγώντας ότι έξι μήνες (αν δεν άνοιγαν) είναι μεγάλο το διάστημα απουσίας από τις σχολικές αίθουσες. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.
«Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις δεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ όμως ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα» είπε. Επισήμανε ότι τώρα είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί. «Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και πήγε πολύ καλά το άνοιγμα αυτό» σημείωσε και πρόσθεσε. «Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα των 6 μηνών από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο κυρίως για τα παιδιά του δημοτικού, να μείνουν μακριά από το σχολείο».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάτι τέτοιο εντείνει τις κοινωνικές ανισότητες, καθώς το μεγαλύτερο βάρος επωμίζονται τα παιδιά που δεν είναι από εύπορα νοικοκυριά. Υπογράμμισε δε ότι κατά την επίσκεψή του το πρωί στον Πειραιά, συνομίλησε με μικρά παιδιά τα οποία είχαν κατανοήσει την ανάγκη αποστάσεων και υγιεινής.
Μητσοτάκης: Μεταξύ 5-10% η ύφεση
Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να εκτιμήσει το πού θα «κάτσει» η ύφεση στη χώρα στην μετά-κορωνοϊό εποχή. Αρκέστηκε να πει ότι υπολογίζει μεταξύ 5-10% την ύφεση. Οπως είπε από τις επισκέψεις του στην αγορά, όπως το πρωί στον Πειραιά συνάντησε μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πρόσθεσε ωστόσο ότι στην Ευρώπη συζητούν για πολλά δισεκατομμύρια τα οποία θα προστεθούν στα 24 δισεκατομμύρια που ήδη έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο απολύσεων. Παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι ανοικτός σε προτάσεις αρκεί να μην αναλωθούμε σε πλειοδοσία ανέξοδων παροχών.
Μητσοτάκης: Δεν πιστεύω ότι στον τουρισμό θα έχουμε την απόλυτη καταστροφή
Για τον τουρισμό επεσήμανε ότι Μάρτιο-Απρίλιο είχαμε μηδέν τουρισμό. Ξεκινάμε από το μηδέν και χτίζουμε είπε για να προσθέσει ότι δεν πιστεύει ότι θα πάμε στην απόλυτη καταστροφή καθώς «δώσαμε στους ξενοδόχους εργαλεία για να είναι πιο ευέλικτοι και να μην υπονομεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Τι συνέβη στον Έβρο
Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από την Μ. Ζαχαρέα για το τί συνέβη με τον φράχτη του Έβρου. «Εκτιμώ ότι δεν συνέβη τίποτα που να δικαιολογεί τα όσα ειπώθηκαν και γράφτηκαν στα social media και εκμεταλλεύτηκε η αντιπολίτευση υιοθετώντας ακροδεξιές ρητορικές. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται, υπάρχουν εδάφη ανατολικά του Εβρου που ανήκουν στην Ελλάδα και δυτικά του Έβρου που ανήκουν στην Τουρκία. «Τα σύνορα είναι καθορισμένα από την συνθήκη της Λωζάνης και τα πρωτόκολλα που ακολούθησαν. Η κοίτη του Έβρου μετακινείται αλλά τα σύνορα παραμένουν ίδια. Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα και πάντα διευθετούνταν με τεχνικά μέσα και λύνονται επί τόπου» είπε και σημείωσε ότι “δεν μπήκαν Τούρκοι στρατιώτες” στην περιοχή, και πως τα όσα συνέβησαν “δεν είναι συνοριακή διαφορά”.». Ο πρωθυπουργός απέδωσε τα όσα ακούστηκαν σε εκνευρισμό της Τουρκίας από το χτίσιμο του φράχτη και διεμήνυσε ότι ο φράχτης θα γίνει.
“Αναφαίρετο δικαίωμά μας να το κάνουμε και θα το κάνουμε. Έχουμε ενημερώσει την Τουρκία. Η χώρα μας κέρδισε ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της”.
Παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχουν με την Τουρκία οι σχέσεις που ο ίδιος θα ήθελε, αλλά “με ευθύνη της Τουρκίας και όχι με δική μας υπαιτιότητα” ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχουν διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας. “Είμαστε πολύ σίγουροι για το δίκαιο μας. Έχουμε αυτοπεποίθηση. Δεν πρέπει να είναι είδηση όταν θα μιλάμε με τον Τούρκο πρόεδρο” σημείωσε.
Αναφερόμενος στο γιατί έγινε διάβημα από το ελληνικό ΥΠΕΞ ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτό έγινε διότι κάποια στιγμή βρέθηκαν στρατεύματα εκεί, αλλά και για να μειωθεί η αυξανόμενη ένταση.
Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να τον κατονομάσει λέγοντας ότι “είναι ενδιαφέρουσα η στροφή κάποιων που έλεγαν να κρατάμε τα σύνορα ανοιχτά, και σήμερα εμφανίζονται υπερπατριώτες και υιοθετούν το ρεπορτάζ μιας βρετανικής εφημερίδας”.
Μητσοτάκης: Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές
Ερωτηθείς, τέλος, για το αν σκέπτεται εκλογές ή ανασχηματισμό απάντησε: «Ούτε ανασχηματισμός, ούτε εκλογές». «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Δεν είναι το ζητούμενο να κάψουμε την απλή αναλογική, αλλά η επιτυχία του έργου μας. Η κοινωνία μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Δεν είμαι τακτικιστής, και θα τιμήσω την εντολή που πήρα από το λαό. Έχουμε 158 βουλευτές, μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, και είμαστε πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση”. Για τον ανασχηματισμό είπε ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα γίνει, αλλά “δεν είναι του παρόντος” και πως “η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της”.
Όπως είπε υπάρχει η λογική ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν το χρόνο να δείξουν τι αξίζουν”, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών τώρα, και πρόσθεσε:
“Θα εξαντλήσω το πολιτικό μου κεφάλαιο και όταν φτάσω στο τέλος της τετραετίας θα κριθώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής”.