Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης»
Λαμπρά εγκαίνια στο Νέο Μουσείο-κόσμημα στο Πολιτιστικό Πάρκο «Κωνσταντίνος Καραμανλής»
Λαμπρά τα εγκαίνια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στην πόλη των Σερρών που πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι του Σαββάτου, 24 Μαΐου 2022, στο Πολιτιστικό Πάρκο «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Η πόλη των Σερρών μετά από πολύχρονες συστηματικές προσπάθειες απέκτησε ένα σύγχρονο μουσείο εικαστικής τέχνης, χάρη στη σημαντική δωρεά έργων του μεγάλου Έλληνα και διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτέχνη, Κωνσταντίνου Ξενάκη, που φέρει και το όνομά του.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη εγκαινίασε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Πινακοθήκη «Κωνσταντίνος Ξενάκης» παρουσία του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστα Καραμανλή, της Γενικής Γραμματέως Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένης Δουνδουλάκη, των βουλευτών κ. Φωτεινής Αραμπατζή, κ. Θεόφιλου Λεονταρίδη και Λευτέρη Αβραμάκη, του αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του δημάρχου Σερρών, Αλέξανδρου Χρυσάφη,των πρώην δημάρχων κ. Πέτρου Αγγελίδη και κ. Ιωάννη Μωυσιάδη, του Δημάρχου Petrich, Dimitar Bratchkov, της πρώην υπουργού κ. Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, της κ. Λουκίας Ξενάκη, κόρη του αείμνηστου και δωρητή καλλιτέχνη, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Σερρών, των αντιδημάρχων και των δημοτικών συμβούλων Σερρών, στρατιωτικών αρχών ,προέδρων και μελών φορέων και πλήθος κόσμου.
Τον Αγιασμό των εγκαινίων τέλεσαν ιερείς εκπρόσωποι του σεβασμιότατου μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης.
«Εγκαινιάζουμε ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού αντάξιο του καλλιτέχνη και της πλούσιας ιστορίας των Σερρών»
Η κ. Μενδώνη χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε: «Εγκαινιάζουμε ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού αντάξιο του καλλιτέχνη και της πλούσιας ιστορίας των Σερρών. Η γενναιοδωρία του Κωνσταντίνου Ξενάκη εκφράζεται εδώ στις Σέρρες με τη δωρεά του ιδίου 171 έργων του. Ο Ξενάκης ήταν ένας πραγματικός κοσμοπολίτης που αντιλαμβάνονταν τη μεγάλη επίδραση που έχει η τέχνη σε ένα τόπο. Ως καλλιτέχνης, δημιούργησε τη δική του εικαστική γλώσσα παίρνοντας έμπνευση από καθημερινές εικόνες και αντικείμενα».
Η υπουργός Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι το μουσείο αποτελεί ένα τεράστιο δώρο που κληροδοτήθηκε στην πόλη και μπορεί να γίνει από μόνο αυτοπροορισμός, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εικαστικό χώρο απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον».
«Η τελευταία έκθεση του Κωνσταντίνου Ξενάκη», συμπλήρωσε η υπουργός, «πραγματοποιήθηκε το Καλοκαίρι του 2020, δυο μήνες μετά το θάνατό του και διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού. Σήμερα, εγκαινιάζουμε ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού αντάξιο του καλλιτέχνη και της πλούσιας ιστορίας των Σερρών».
Αναφέρθηκε στην εξαιρετική μουσειολογική μελέτη των καθηγητών του Α.Π.Θ. Ματούλας Σκαλτσά και Πάνου Τζώνου, που ανέδειξαν το έργο του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού και ολοκληρώνοντας, ευχαρίστησε θερμά τον δήμο Σερρών για την πρόσκληση.
«Ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο που έγινε πράξη χάρη στο πάθος και την αγάπη όλων των εμπλεκομένων μερών»
Ο δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για ένα όνειρο ετών που γίνεται πραγματικότητα, «για ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο που έγινε πράξη χάρη στο πάθος και την αγάπη όλων των εμπλεκομένων μερών» όπως ανέφερε.
«Σήμερα είναι μία ημέρα γιορτής για τις Σέρρες, για τον πολιτισμό, αλλά και για την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Χρυσάφης και συνέχισε «Γιατί αυτό το Μουσείο, που εγκαινιάζουμε σήμερα εδώ στο Πάρκο Πολιτισμού « Κωνσταντίνος Καραμανλής», είναι μοναδικό στο είδος του και βάζει μπροστά τις Σέρρες στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης ήταν ένας εξέχων Έλληνας της διασποράς, γεννημένος στο Κάιρο της Αιγύπτου, κάτοικος Γαλλίας τα περισσότερα χρόνια της ζωής του, αλλά πάνω απ’ όλα ήταν ένας πολίτης του κόσμου, ένας εμβληματικός καλλιτέχνης, που ξεχώρισε στο διεθνές στερέωμα με το πρωτότυπο έργο του. Ήταν ένας ακούραστος ταξιδιώτης της τέχνης ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, ένας σύγχρονος Οδυσσέας που επέλεξε για Ιθάκη του σε αυτό το ταξίδι, τις Σέρρες. Αυτόν τον τόπο, που μετά τη γνωριμία με τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σερραίο Αριστοτέλη Νανιόπουλο, αγάπησε και έφθασε να νοιώθει και δικό του τόπο. Τον αγάπησε τόσο πολύ που αποφάσισε να τον ευεργετήσει με τη δωρεά 171 έργων του στον Δήμο Σερρών, προκειμένου να δημιουργηθεί εδώ, σε αυτόν τον παλιό στρατιωτικό χώρο, το πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά, η Πινακοθήκη που θα στεγάσει το έργο του»
«Ήταν ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, το οποίο έφεραν εις πέρας με πολύ κόπο, αλλά και πάθος και αγάπη οι τεχνικές υπηρεσίες και το Τμήμα Προγραμματισμού του Δήμου Σερρών μαζί με τους εξαιρετικούς επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης υπό τον κ.Αριστοτέλη Νανιόπουλο και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης υπό την κυρία Αργυρώ Δημούδη. Στυλοβάτες αυτής της μεγάλης προσπάθειας πλειάδα εξωτερικών συνεργατών, δωρητές και χορηγοί που βοήθησαν καθοριστικά και δεκάδες ακόμη εθελοντές που εργάστηκαν για να μπορούμε να απολαμβάνουμε από εδώ και πέρα ένα Μουσείο – κόσμημα. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί βλέπω εδώ, σήμερα, τόσους πολλούς ανθρώπους οι οποίοι πίστεψαν στο όνειρο του Ξενάκη και συμμάχησαν βάζοντας ο καθένας από μια ψηφίδα σε αυτό το έργο, που έμελλε να είναι και το τελευταίο του σπουδαίου εικαστικού. Μέσα από την καρδιά μου σας ευχαριστώ όλους. Είσαστε υπέροχοι!»
Ο Δήμαρχος Σερρών ευχαριστώντας όλους όσοι αγωνίστηκαν σε μία πορεία περίπου δύο δεκαετιών για να υλοποιηθεί το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη, τόνισε: «Το Μουσείο που εγκαινιάζουμε είναι ένα μεγάλο όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ένα όνειρο του Κωνσταντίνου Ξενάκη που μοιράστηκαν πολλοί άνθρωποι και από το οποίο εμπνεύστηκαν ακόμη περισσότεροι σε μία πορεία περίπου δύο δεκαετιών. Ένα όνειρο για το οποίο αγωνίστηκαν, η τοπική κοινωνία των πολιτών, το Σωματείο Σερραίων Πολιτεία και η Εταιρεία Μελέτης Έρευνας Ιστορίας Σερρών (ΕΜΕΙΣ) μαζί με τις Δημοτικές Αρχές του Δήμου Σερρών. Από τον Γιάννη Μωυσιάδη, στον οποίο για πρώτη φορά το 2006 διατυπώθηκε η πρόταση δημιουργίας του Μουσείου Κωνσταντίνου Ξενάκη, τον Γιάννη Βλάχο, που υιοθέτησε την ιδέα, (ο οποίος δυστυχώς απουσιάζει σήμερα εκτός Σερρών) και κυρίως τον Πέτρο Αγγελίδη, επί της θητείας του οποίου παραχωρήθηκε το κτήριο στον Δήμο Σερρών και η δημιουργία του Μουσείου εντάχθηκε για χρηματοδότηση ύψους 513.000 στο έργο Cultural Dipole του INTERREG «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα και αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που ως Δημοτική Αρχή -έχοντας αυτή την παρακαταθήκη- από τον Σεπτέμβριο του 2019 εργαστήκαμε συστηματικά και συντονισμένα και πετύχαμε – διαθέτοντας επιπλέον 280.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου εν μέσω μάλιστα μίας πρωτόγνωρης κρίσης – να υλοποιήσουμε και να παραδώσουμε στους Σερραίους ένα στολίδι για την πόλη μας»
«Δυστυχώς κάποιοι λείπουν από τη σημερινή γιορτή. Μεγάλος απών ο Κωνσταντίνος Ξενάκης, που έφυγε από τη ζωή τον Ιούνιο του 2020 χωρίς να προλάβει να χαρεί την καλλιτεχνική του Ιθάκη. Είναι εδώ, όμως, η κόρη του καλλιτέχνη, η Λουκία Ξενάκη στην οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και την ειλικρινή αγάπη των Σερραίων για τον πατέρα της και το ανεκτίμητο δώρο του στην πόλη μας. Οδυνηρή και η απουσία του αείμνηστου Αντιδήμαρχου Δημήτρη Σιαμάγκα, που συνέβαλε σημαντικά στην επιτυχή ολοκλήρωση του έργου» σημείωσε ο κ. Χρυσάφης.
«Το μουσείο αυτό», τόνισε ο δήμαρχος, «θα διαδραματίσει ένα εικαστικό και εκπαιδευτικό ρόλο, ικανό να μυήσει μικρούς και μεγάλους στη σύγχρονη τέχνη μέσα από το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη. Το νέο μουσείο αποτελεί σημείο αναφοράς για το σύγχρονο πολιτιστικό ρόλο των Σερρών και σε έναν σημαντικό σταθμό στις πολιτιστικές διαδρομές του παγκόσμιου χάρτη. Σε ένα πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες, που θα ενισχύσει την εξωστρέφεια και την αναπτυξιακή προοπτική της πόλης». Καταλήγοντας ο κ. Χρυσάφης υπογράμμισε ότι το Μουσείο αποτελεί τον πυρήνα της πολιτιστικής κοιτίδας που δημιουργεί ο Δήμος Σερρών στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη δημιουργία νέων χώρων πολιτισμού, πνευματικής και καλλιτεχνικής παραγωγής όπως του Κέντρου Ιστορίας «Κων. Καραμανλή» στο πρώην Διοικητήριο (Κ13) και της Δημοτικής Πινακοθήκης και Μουσείου Νεότερης Ιστορίας που θα στεγαστούν στο διπλανό δίδυμο κτήριο. «Αυτό είναι το νέο μας όραμα, το νέο μας στοίχημα, που όλοι μαζί μπορούμε και είμαι σίγουρος ότι θα το κατακτήσουμε» κατέληξε.
Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης έχοντας δίπλα του την υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, τους πρώην Δημάρχους Σερρών κ. Ιωάννη Μωυσιάδη και κ. Πέτρο Αγγελίδη, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Δήμαρχο Petrich, Dimitar Bratchkov.
Σύγχρονο Μουσείο Πολιτισμού
Το μουσείο βρίσκεται στο Πολιτιστικό Πάρκο « Κωνσταντίνος Καραμανλής », στο παλιό στρατόπεδο Παπαλουκά, Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020». Σημειώνεται ότι ο έτερος πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το ιστορικό μουσείο στο Πετρίτς (Petrich) της Βουλγαρίας, που συνορεύει με την Π.Ε. Σερρών, εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Το Μουσείο αποτελεί ένα υποδειγματικό κτήριο σχεδόν ενεργειακά αυτόνομο, με τη χρήση γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη. Είναι μία Πινακοθήκη φιλική στα Άτομα με Αναπηρίες, με ιδιαίτερες προβλέψεις φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας, όπως απτικά εκθέματα, ηχητική πρόσβαση σε κείμενα μέσω QR codes, βίντεο με προσθήκη υποτίτλων και ελληνική νοηματική γλώσσα, ράμπες, προσβάσιμη τουαλέτα. Διαθέτει, επίσης, εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας και ελέγχου περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και δικό της δίκτυο WiFi για τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Στο μουσείο ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού.
Κωνσταντίνος Ξενάκης
Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης γεννήθηκε στο Κάϊρο το 1931, αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Παρίσι, ενώ από τη δεκαετία του 90 μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας για να εγκατασταθεί μόνιμα τα τελευταία χρόνια στο σπίτι και ατελιέ του στο Παγκράτι. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020.
Θεωρείται σημαντικός εκπρόσωπος της μεταμοντέρνας τέχνης και τα έργα του είναι γνωστά για την σημειολογία τους και τον συνδυασμό κωδικών, γραμμάτων διαφόρων αλφαβήτων και διαφόρων αντικειμένων, κατά την προσωπική τεχνοτροπία του καλλιτέχνη
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.
Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.