Πρόκειται να ονομαστεί η προέκταση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Σέρρες, προς τιμήν του ήρωα της επανάστασης του 1821,με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κατά την συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.
Λεωφόρος Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά η ανατολική είσοδος στην πόλη των Σερρών
Λεωφόρος Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά πρόκειται να ονομαστεί η προέκταση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου στις Σέρρες, προς τιμήν του ήρωα της επανάστασης του 1821, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κατά την συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη 26 Μαϊου 2021.
O Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο οποίος ήταν ο εισηγητής του θέματος, τόνισε: «Στο πλαίσιο της επετείου των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 και τον θάνατο του Εμμανουήλ Παπά με μία σειρά από ενέργειες τιμούμε τον Αρχιστράτηγο του Αγώνα στη Μακεδονία και τον τοποθετούμε στη θέση που του αξίζει στο πάνθεον των ηρώων».
Ο κ. Χρυσάφης, καλώντας τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου να ψηφίσουν θετικά στην εισήγηση, πρόσθεσε: «Η ονοματοδοσία της κεντρικής οδού που ενώνει τον Δήμο μας με τον Δήμο Εμμανουήλ Παπά αποτελεί μια συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη απόδοσης τιμής στον Σερραίο ήρωα, που θυσίασε τα πάντα για την ελευθερία της πατρίδας μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, στοχεύουμε να αναδείξουμε και να μεταμορφώσουμε την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου της πόλης με σημαντικές παρεμβάσεις και έργα ανάπλασης στο πλαίσιο σχετικής πρότασης, που καταθέτουμε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”».
Κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο Σερρών ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες και η προέκταση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, από το ύψος της περιφερειακής οδού και μέχρι εκεί που είναι το όριο του Δήμου Σερρών να ονομαστεί Λεωφόρος Αρχιστράτηγου Εμμανουήλ Παπά.
Η επιλογή αυτού του οδικού άξονα, όπως αναφέρθηκε, να δοθεί το όνομα του Εμμανουήλ Παπά, είναι επειδή συνδέει την πόλη των Σερρών με τη γενέτειρά του ήρωα, περνά δίπλα ακριβώς από το στρατόπεδο που φέρει το όνομά του καθώς, περνά δίπλα από το νοσοκομείο που θα έχει το όνομά του όταν υλοποιηθεί η απόφαση ονοματοδοσίας του και τέλος επειδή η συγκυρία των στιγμών επιβάλλει να ληφθούν αποφάσεις, που θα αποδίδουν σεβασμό και ευγνωμοσύνη στον κορυφαίο ήρωα της ελληνικής επανάστασης Εμμανουήλ Παπά, που τόσο καιρό παραλείφθηκαν .
Κατά την διάρκεια της συζήτησης του θέματος οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης, ανέφεραν ότι υπάρχει και άλλη οδός εντός της πόλης με το όνομα Εμμανουήλ Παππά, επισημαίνοντας ότι ίσως δημιουργηθούν διάφορα προβλήματα όπως με τα ΕΛΤΑ. Για αυτό αποφασίστηκε να ονομαστεί Λεωφόρος Αρχιστρατήγου Εμμανουήλ Παπά και η αρίθμηση να γίνει με μεγαλύτερους αριθμούς από αυτούς που υπάρχουν στην οδό Εμμανουήλ Παπά εντός της πόλης. Επίσης ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να γίνουν έργα παρεμβάσεων στην υπάρχουσα οδό εντός της πόλης .
Όπως προαναφέρθηκε κατά πλειοψηφία ελήφθη η απόφαση, καθώς ο Παύλος Φαρμάκης, ο Αντώνης Γεωργούλας και η Παρθένα Χαραλαμπίδου καταψήφισαν την πρόταση της ονοματοδοσίας.
Λίγα λόγια για τον ήρωα… Ποιος ήταν ο Εμμανουήλ Παπάς
Σερραίος μεγαλέμπορος, τραπεζίτης και μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Υπήρξε ο αρχηγός των εξεγερμένων Ελλήνων στη Μακεδονία κατά την επανάσταση του 1821..
Ο Εμμανουήλ Παπάς γεννήθηκε στο χωριό Δοβίστα Σερρών (νυν Εμμανουήλ Παππά) το 1772. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο και απέκτησε μεγάλη περιουσία, παρά τις περιορισμένες γραμματικές γνώσεις του. Χρησιμοποίησε το αναμφισβήτητο κύρος του (και ως δανειστής των Τούρκων αγάδων) για να επιτυγχάνει ευνοϊκές αποφάσεις από την Οθωμανική Διοίκηση υπέρ των χριστιανών της περιφέρειας των Σερρών, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου απέκτησαν πολλά προνόμια, χάρη στις δικές του ενέργειες. Όταν το 1817 ο διοικητής των Σερρών, Γιουσούφ Μπέης, προσπάθησε να τον εκβιάσει για να του αποσπάσει ένα μεγάλο ποσό, αυτός κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη και χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες του δικαιώθηκε. Επειδή, όμως, ο Γιουσούφ τον απείλησε με θάνατο αν επέστρεφε στις Σέρρες, αυτός παρέμεινε στην Κωνσταντινούπολη και ασχολήθηκε με τραπεζιτικές εργασίες.
Φλογερός πατριώτης, ο Εμμανουήλ Παπάς μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία στις 21 Δεκεμβρίου 1819 από τον Κωνσταντίνο Παπαδάτο, άνθρωπο του Αλέξανδρου Υψηλάντη και αμέσως προσέφερε 1.000 γρόσια για την ενίσχυση των οικονομικών της. Όταν πληροφορήθηκε για το κίνημα του Αλέξανδρου Υψηλάντη στη Μολδοβλαχία και με προτροπή του ιδίου ναύλωσε το πλοίο του θρακιώτη καπετάνιου Χατζηαντώνη Βισβίζη και αφού το φόρτωσε με οπλισμό και άλλα εφόδια αναχώρησε στις 23 Μαρτίου του 1821 για το Άγιο Όρος, με στόχο να ξεσηκώσει τους Μακεδόνες κατά του Οθωμανού κατακτητή. Με κέντρο τη Μονή Εσφιγμένου, της οποίας ο ηγούμενος Ιωακείμ ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία, ξεκίνησε την προετοιμασία για τη μεγάλη εξέγερση.
Οι συγκρούσεις που έγιναν στον Πολύγυρο στις 17 Μαΐου μεταξύ Ελλήνων κατοίκων και Τούρκων στρατιωτών, τον ανάγκασαν να επισπεύσει την κήρυξη της επανάστασης από τις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου οι μοναχοί τον ανακήρυξαν «Αρχηγό και Προστάτη της Μακεδονίας». Την 1η Ιουνίου κατέλαβε την Ιερισσό και προχώρησε προς τα ενδότερα της Χαλκιδικής. Σύντομα, τα Οθωμανικά στρατεύματα υπό τον διοικητή της Θεσσαλονίκης Αβδούλ Αβούδ ανέκτησαν τον έλεγχο της κατάστασης και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου του 1821 κατέστειλαν την εξέγερση. Καθοριστική ήταν η Μάχη της Κασσάνδρας (30 Οκτωβρίου), όταν οι δυνάμεις του Εμπού Λουμπούτ κυριολεκτικά πετσόκοψαν τους άνδρες του Χατζή Χριστοδούλου. Ο Παπάς μόλις που πρόλαβε να σωθεί και απογοητευμένος από την έλλειψη συμπαράστασης από τους μακεδόνες οπλαρχηγούς αποσύρθηκε στο Άγιο Όρος.
Εκεί αντιμετώπισε τον κίνδυνο να συλληφθεί, καθώς οι μονές έχοντας συνθηκολογήσει με τον Αβδούλ Αβούδ, δέχθηκαν να του παραδώσουν τον Παπά για να τύχουν αμνηστίας και να απολαμβάνουν τα ίδια όπως και προηγουμένως προνόμια. Ένας μοναχός, ονόματι Κύριλλος, που ήταν επιφορτισμένος να τον συλλάβει, τον ειδοποίησε και έφυγαν μαζί με το πλοίο του Βισβίζη για την Ύδρα.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κι ενώ το πλοίο περιέπλεε τον Καφηρέα, ο Παπάς έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε σε ηλικία 49 ετών. Η κηδεία του έγινε με τιμές αρχιστρατήγου στην Ύδρα στις 5 Δεκεμβρίου του 1821. Στις 20 Νοεμβρίου του 1971 τα λείψανά του μεταφέρθηκαν και εναποτέθηκαν κάτω από τον ανδριάντα του, που βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας των Σερρών.
Ο Εμμανουήλ Παπάς υπήρξε μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές του Αγώνα. Ανιδιοτελής, δαπάνησε όλη την τεράστια περιουσία του (300.000 δίστηλα τάλιρα) για τους σκοπούς της Επανάστασης και κατόρθωσε αν και αγνοούσε τη στρατιωτική τέχνη να διατηρήσει ζωντανή για ένα εξάμηνο την επαναστατική εστία της Χαλκιδικής.
Από τα οκτώ αγόρια του (είχε και τρία κορίτσια από τον γάμο του με τη Φαίδρα) τα τρία έπεσαν στον Αγώνα: ο Αθανασάκης Παπάς (1794-1826) πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Τούρκους και αποκεφαλίστηκε στη Χαλκίδα, ο Γιαννάκης Παπάς (1798-1825) πολέμησε δίπλα στον Παπαφλέσσα και σκοτώθηκε στη Μάχη στο Μανιάκι (20 Μαΐου 1825) και ο Νικολάκης Παπάς (1803-1827) σκοτώθηκε στη Μάχη του Καματερού (27 Ιανουαρίου 1827).
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.