Ανεβαίνει στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις 19,20και 21 Ιανουαρίου 2018
«Μία Ξεχωριστή Μέρα» (Una Giornata Particolare) με τον Σταύρο Ζαλμά και τη Δήμητρα Ματσούκα
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018,στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στο έργο .
«Μία Ξεχωριστή Μέρα» (Una Giornata Particolare) η πολυβραβευμένη ταινία ορόσημο του Έττορε Σκόλα, ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη, και παραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ, στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών στις 19,20και 21 Ιανουαρίου 2018. Το «Μία Ξεχωριστή Μέρα» ξεκίνησε την ιστορία του ως μία Κινηματογραφική ταινία του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Έττορε Σκόλα και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες (αν όχι τη σημαντικότερη) δημιουργίες του σημαντικού σκηνοθέτη.
Πρόκειται για μία από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες, τόσο από κριτικούς όσο και από το κοινό, του παγκόσμιου κινηματογράφου με δυνατά πανανθρώπινα μηνύματα, που πραγματεύεται μία συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη και διαχρονική ιστορία, καταγγέλλοντας παράλληλα, τον φασισμό και τις καταβολές του.
Η «Μία Ξεχωριστή Μέρα» απέσπασε – εκτός από την λατρεία του κοινού και την αντίστοιχη εισπρακτική επιτυχία – πολλά και σημαντικά βραβεία. Μετρώντας 13 διεθνή βραβεία και 2 υποψηφιότητες για Όσκαρ (μεταξύ αυτών: Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας), αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία φιλμ του μοντέρνου Κινηματογράφου. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν ο Μαρτσέλλο Μαστρογιάννη και η Σοφία Λόρεν
Τους ρόλους του Μαρτσέλλο Μαστρογιάννι και της Σοφίας Λόρεν ενσαρκώνουν στη σκηνή ο Σταύρος Ζαλμάς και η Δήμητρα Ματσούκα.
Ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Έχει μέχρι την δύση του ηλίου για να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα) πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς αλλά και με την μέχρι τώρα ζωή της. Την σχέση της με τον άντρα της, τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία, τον κόσμο, και κυρίως την σχέση με τον ίδιο της τον εαυτό. Δύο πλάσματα μεγαλωμένα τελείως διαφορετικά, που όμως θα ανακαλύψουν μέσα από δυνατές συγκρούσεις ότι τους ενώνει το σημαντικότερο πράγμα απ’ όλα. Και ίσως, μέχρι την δύση του ήλιου οι ζωές τους να αλλάξουν για πάντα.
Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2018,στην Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών οι συντελεστές της παράστασης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν στο έργο . Ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ, Δημήτρης Τσαλίκογλου, καλώντας τους Σερραίους να παρακολουθήσουν την παράσταση, δήλωσε «Ως θεατής κρίνω τα έργα και ως θεατής πιστεύω ότι πρόκειται για ένα υπέροχο έργο . Όλοι οι συντελεστές είναι καταπληκτικοί και συντελούν ώστε το αποτέλεσμα να είναι μια εξαιρετική παραγωγή. Πέντε παραστάσεις θα δοθούν στις Σέρρες και οι τιμές είναι τιμές ΔΗΠΕΘΕ .Καλώ όλους να παρακολουθήσετε την παράσταση που είναι η συμπαραγωγή της χρονιάς».
Στην συνέχεια πήραν το λόγο οι ηθοποιοί της παράστασης.
Ο Σταύρος Ζαλμάς , τόνισε: «Ευχαριστούμε για την φιλοξενία. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί έχουμε μια παράσταση στα χέρια μας η οποία σταδιοδρομεί με πολύ μεγάλη επιτυχία ήδη στην Θεσσαλονίκη και ξεκινάμε την επόμενη εβδομάδα περιοδεία στις πόλεις της Μακεδονίας .Το έργο μας είναι μια πολύ -πολύ τρυφερή ιστορία, μια πολύ τρυφερή ανθρώπινη ιστορία γεμάτη πίκρα μερικές φορές αλλά και πολύ γέλιο».
Η Δήμητρα Ματσούκα ,ανέφερε: «Πρόκειται για ένα αριστούργημα του Έττορε Σκόλα, ήταν μια δική μου ιδέα γιατί πρόκειται για ένα θεατρικής σύλληψης δράμα, το οποίο μεταφέρθηκε με ένα πολύ ωραίο τρόπο από την σκηνοθέτη μας. Για την ελευθερία μιλάει, για την ειλικρίνεια με τον εαυτό μας και πρόκειται για μια ανθρωποκεντρική ιστορία που έχει να κάνει με την συνάντηση δύο μοναχικών ανθρώπων στην ουσία».
Ο Αρτέμης Γαβριλούκ, τόνισε: «Τα μηνύματα της παράστασης βρίσκονται στον ρατσισμό, στην ελευθερία και στον ανθρωπισμό θα μπορούσαμε να πούμε. Προτρέποντας τους θεατές της παράστασης και γενικά όλο τον κόσμο να ξεκινήσει να εξωτερικεύει όλα αυτά που έχει μέσα του για το καλύτερο της δικής του ψυχικής ηρεμίας και ισορροπίας. Πρόκειται για ένα άκρως επίκαιρο, εποικοδομητικό και ευρηματικής σκηνοθεσίας έργο ».
Ο Νίκος Νικολαίδης, ανέφερε: «Αυτό που μας διδάσκει το έργο ουσιαστικά, είναι ότι η περιρρέουσα κατάσταση και ατμόσφαιρα μπορεί να διαφθείρει έναν άνθρωπο σε ένα βαθμό αδιανόητο .Το νόημα του έργου για μένα και η ουσία είναι η συνειδησιακή απελευθέρωση από την περιρρέουσα κατάσταση».
Η Γιώτα Ζερδεβά, δήλωσε: «Είναι ένα έργο εποχής ,με ένα απλό τρόπο , με έναν ευρηματικό τρόπο σκηνοθεσίας περνάει πολλά μηνύματα χωρίς να κουράζει τον θεατή. Περνάει τα μηνύματα του φασισμού, της ομοφυλοφιλίας, των ανθρώπινων σχέσεων και τελικά με πιο τρόπο μπορείς να καταφέρεις να βρεις την ελευθερία σου».
Το «Μία Ξεχωριστή Μέρα» είναι από γραφής ένα θεατρικής σύλληψης δράμα. Με την οξυδερκή ματιά και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα και μέσα από ένα παγκόσμιο πλαίσιο υψίστης σημασίας για την Παγκόσμια ιστορία, «βουτά» στις πιο ενδόμυχες σκέψεις των ανθρώπων, για να αναδείξει το απόλυτα προσωπικό σε παναθρώπινο. Το ατομικό «παράπονο», σε συλλογική ανάγκη, το απλό χαμόγελο σε ελπίδα.
Για να φωτίσει τις μικρές δικτατορίες που ζούμε ή ανεχόμαστε γύρω μας, για να βοηθήσει να δούμε τους ήρωες της καθημερινότητας, για να μας καταστήσει απόλυτα αντιληπτό ότι η ζωή μας, μας ανήκει… και είτε την διαχειριστούμε σαν όνειρο, είτε σαν σκουπίδι, αυτή θα περάσει… όλα είναι στο χέρι μας… από τον Πόλεμο, μέχρι την Αγάπη…
Μια ξεχωριστή μέρα, μια ξεχωριστή παράσταση για την δύναμη που αποκτάμε όταν σταματήσουμε να μας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος, και ζήσουμε στον κόσμο που εμείς δημιουργούμε. Ακόμα και αν αυτός ο κόσμος αντέχει μόνο δύο. Ακόμα και αν αυτός ο κόσμος αντέχει μόνο μέχρι την δύση του ηλίου. Έτσι, έρχεται «Μία Ξεχωριστή Μέρα» στο θέατρο, σε αυτή τη δραματοποιημένη ποίηση, για να φωτίσει την αυλαία και να μας πει:«Να λες εγώ, μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο… και αν χαθεί, μη λυπηθείς, τίποτε δε χάθηκε ποτέ…Πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι…??»
Η Ταυτότητα της Παράστασης
Μετάφραση/ Διασκευή: Αλέξανδρος Ρήγας, Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη, Σκηνικά: Group 1, Φωτισμός: Κλωτσοτήρας Βασίλης , Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μελισσινός, Ηχητικός Σχεδιασμός: Κωστής Κόντος, Βοηθός Σκηνοθέτης :Κωνσταντίνα Σταυροπούλου, Ενδυματολόγος:Ελένη Μπλέτσα, Κατασκευή Σκηνικών: Eno Shkodrani, Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας, Παραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ
Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα , Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Κεπεσίδης, Νίκος Νικολαίδης, Λεωνίδας Χρυσομάλλης .
Ώρες παραστάσεων
Παρασκευή 19/01/2018 Ώρα 21.30 ,Σάββατο 20/01/2018 Ώρες 19.00 και 21.30 , Κυριακή 21/01/2017 Ώρες 18.30 και 21.00 .
Εισιτήρια προπωλούνται στην τιμή των 12 Ευρώ στο ταμείο του θεάτρου και στο VIVA.GR
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα