Η έκθεση θα παραμείνει στο Δήμο Σερρών μέχρι και την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Καθημερινά, από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00
Μικροί και μεγάλοι Σερραίοι επισκέπτονται την έκθεση για την Ευζωνική Στολή στο φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αστέρια»
Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε 40 έργα του ζωγράφου και ενδυματολόγου, Γιάννη Μυλωνά, ενώ στο χώρο θα βρίσκονται και άοπλοι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, σε στατική παρουσία
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον Σερραίοι, μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται την έκθεση «Η Ευζωνική Στολή–Δωρεά κ. Αλ. Χαΐτογλου», στο φουαγιέ του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αστέρια». Πρόκειται για μια Έκθεση Πινάκων, που συνδιοργανώνεται από το Δήμο Σερρών και το Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Σερρών, σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Γραφείο της Προεδρίας της Δημοκρατίας και σκοπό έχει την προβολή του ήθους και των αξιών του ύψιστου τιμητικού αγήματος της χώρας. Η έκθεση θα παραμείνει στο Δήμο Σερρών μέχρι και την Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020, και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. Καθημερινά, από τις 09:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε 40 έργα του ζωγράφου και ενδυματολόγου, Γιάννη Μυλωνά, ενώ στο χώρο θα βρίσκονται και άοπλοι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, σε στατική παρουσία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Κυριακής, 9 Φεβρουαρίου 2020. Πριν το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων της έκθεσης στην αίθουσα του θεάτρου, πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τους πατέρες Γαβριήλ και Ανδρέας, εκπροσώπους του σεβασμιότατου μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Σωτηρία Πάνου, χαιρετίζοντας τους παρευρισκομένους τόνισε« Βρισκόμαστε ήδη στα 152 χρόνια από την ίδρυση της στρατιωτικής φρουράς και διοργανώνουμε την έκθεση αυτή, σας δίνεται η δυνατότητα να περιηγηθείτε σε αυτή την έκθεση και ακολουθώντας την πορεία, θα έλεγα, του εθνικού αυτού περήφανου ενδύματος των Ευζώνων, έχετε την δυνατότητα να έχετε μια νοερή αναζήτηση στην ιστορική διαδρομή της ένδοξης Ευζωνική Στολής από το 1821 έως σήμερα. Την έκθεση θα επισκεφτούν μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε να κατανοήσουν όλα τα παιδιά ότι το επίρρημα Ευ και ζωνυμι που συνθέτουν την λέξη Εύζωνας, ότι είναι το σύμβολο της εθνικής μας ταυτότητας. Ευχαριστούμε τον κ. Χατζηβασιλείου για την πρώτη επαφή ώστε να καταστεί δυνατή η σημερινή εκδήλωση καθώς και τους διοργανωτές και όλους εσάς»
Ο υπολοχαγός Δήμτσας παρουσίασε την ιστορία του πιο τιμητικού αγήματος του στρατού μας, τους Εύζωνες, και στην ευζωνική Στολή. Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του εθνικού μας Ύμνου.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, μεταξύ άλλων τόνισε: «Βλέποντας την τιμημένη Στολή του Ευζωνα, νοιώθουμε ρίγος και συγκίνηση ,ένα ρίγος που αξίζει να νοιώθουμε κάθε φορά που βλέπουμε την τιμημένη στολή του Εύζωνα, που μας κάνει όλους υπερήφανους. Όλη αυτήν την εβδομάδα, οι συμπολίτες μας θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν και να δουν από κοντά όλα αυτά τα οποία έχουν ετοιμάσει εδώ οι άνθρωποι της Προεδρικής Φρουράς, να δουν τους τιμημένους τσολιάδες μας, που μας κάνουν υπερήφανους και κρατούν ψηλά το αίσθημα της περηφάνιας στον τόπο μας. Πρέπει να πούμε ότι, πάντοτε, ο χρόνος, μαζί με τη λήθη, δημιουργεί ένα σύννεφο, που μας κάνει να ξεχνάμε. Αυτό το σύννεφο, το διαλύουμε με εκδηλώσεις σαν κι αυτές, που μας δίνουν τη δυνατότητα να σκεφτόμαστε, να θυμόμαστε και, κυρίως, να διδασκόμαστε από το τι έχει κάνει ο τσολιάς, ο Εύζωνας, για την ιστορία αυτού του τόπου, διότι ήταν πάντοτε παρών σε όλους τους αγώνες και τις μάχες, δίνοντας το σύνθημα και τον τόνο, για να προχωρήσει το Έθνος μπροστά». Και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν και συνέργησαν ώστε να υλοποιηθεί η έκθεση.
Στην συνέχεια έγιναν ανταλλαγές δώρων. Ιδιαίτερα τιμήθηκε ο βουλευτής Σερρών βουλευτής της Νέας Τάσος Χατζηβασιλείου που μετά από πρωτοβουλία του κατέστη δυνατόν να έρθει η έκθεση και στην πόλη των Σερρών.
«Είχα την τύχη να δω την έκθεση στην Ξάνθη πριν από λίγους μήνες και αμέσως σκέφτηκα ότι πρέπει να την δούνε και οι συμπολίτες μας εδώ στις Σέρρες. Είναι ένα εξαιρετικό θέαμα, θα το δείτε και σεις σε αυτή την εκπληκτική έκθεση. Και αισθάνομαι να πω ότι συμπίπτει χρονικά αυτή η έκθεση και με μια εθνική περίοδο. Τώρα που οι ανατολικοί μας γείτονες αυξάνουν την προκλητικότητα τους όλο και περισσότερο, εμείς σήμερα έχουμε την χαρά και την τιμή να βλέπουμε αυτά τα παλληκάρια εδώ που συμβολίζουν τους αγώνες του έθνους μας και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις ισχυρές, αποφασιστικές και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε με κανέναν θέματα που αφορούν την κυριαρχία μας. Είμαστε εδώ, είμαστε όρθιοι να μην ανησυχεί κανένας», δήλωσε ο κ. Χατζηβασιλειου.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ανέφερε: «Είναι ιδιαίτερη χαρά για την πόλη μας, για τον δήμο μας. Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που έχουμε στην πόλη μας τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς. Η έκθεση είναι εξαιρετική, καλούμε τους Σερραίους να την επισκεφτούν, παρουσιάζει την διαχρονική ιστορία των Ευζώνων μας, της φορεσιάς τους. Η φορεσιά τους ενσωματώνει όλες τις αξίες του έθνους και τα ιδανικά της πατρίδας και του έθνους μας. Η έκθεση έχει πολλούς συμβολισμούς, όσοι την επισκεφτούν θα ενθουσιαστούν».
«Είναι η 17η πόλη που έχει επισκεφτεί αυτή η έκθεση και ευελπιστούμε να διαδοθεί και όσο περισσότερος κόσμος την επισκεφτεί τόσο το καλύτερο .Είναι μια ιστορική διαδρομή της Ευζωνικής Στολής μέσα από 40 έργα του Γιάννη Μυλωνά», σημείωσε ο λοχαγός Κωνσταντίνος Κουτσουμπέλης, του Στρατιωτικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας .
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.