Θεόδωρος Καράογλου,Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης):
«Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στον Νικόλαο Μάρτη. Η προσφορά του στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη»
Το όνομα του μακροβιότερου Υπουργού Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, Νικόλαου Μάρτη, φέρει από την Τετάρτη η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου μετά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία συγγενών του Βορειοελλαδίτη πολιτικού
Το όνομα του μακροβιότερου Υπουργού Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, Νικόλαου Μάρτη, φέρει από την Τετάρτη η αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου, μετά την τελετή ονοματοδοσίας που πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρο Καράογλου, παρουσία συγγενών του Βορειοελλαδίτη πολιτικού, ο οποίος απεβίωσε στις 12 Νοεμβρίου 2013 σε ηλικία 98 χρόνων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καράογλου ανέφερε πως η ονομασία της αίθουσας συσκέψεων του Διοικητηρίου σε αίθουσα “Νικόλαος Μάρτης”, πέρα από τη συμβολική της σημασία έχει και ουσιαστική, διότι αποδίδει την οφειλόμενη τιμή σε έναν σπουδαίο άνδρα ο οποίος, με το έργο και την προσφορά του, άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτική ζωή της πατρίδας μας.
“Ευρωπαϊστής και εκσυγχρονιστής, ρεαλιστής και ιδεαλιστής, ο Νικόλαος Μάρτης έβλεπε μπροστά από την εποχή του. Διακρινόταν για την αφοσίωση στα υψηλά ιδανικά του Έθνους μας και την πίστη του στο “ορθώς σκέπτεσθαι”. Είχε ακλόνητη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες του Έλληνα και ενεργούσε πάντα με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Βαθιά κοινοβουλευτικός, τίμησε και αγάπησε τη Βουλή. Με το ίδιο πάθος αγάπησε και τη Μακεδονία, όντας υπερήφανος για την καταγωγή του από τη Μουσθένη Καβάλας. Ευπατρίδης, σήκωνε πάντα αγέρωχος το φορτίο της ευθύνης, μέχρι την τελευταία στιγμή” τόνισε ο κ. Καράογλου.
Ακολούθως ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) παρέθεσε στοιχεία από το πλούσιο βιογραφικό του Νικόλαου Μάρτη, κάνοντας ειδική αναφορά σε “σταθμούς” της πολιτικής του διαδρομής ως Γενικός Γραμματέας Διοίκησης Βορείου Ελλάδος (1955), ως Υφυπουργός Εμπορίου (1955-1958), ως Υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και τέλος ως Υπουργός Βορείου Ελλάδος (1974-1981), όπου υπερασπίστηκε με σθένος τα εθνικά δίκαια της πατρίδας μας.
Συνολικά θήτευσε 16 χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου ως βουλευτής Καβάλας του Δημοκρατικού Συναγερμού, της ΕΡΕ και της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης, τιμήθηκε με τα παράσημα: Ταξιάρχης του Φοίνικα, Πολεμικός Σταυρός Γ’ Τάξης, τρία μετάλλια εξαιρέτων πράξεων, Χρυσός Σταυρός Αγίου Μάρκου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και με παράσημα ξένων χωρών.
“Οι Βορειοελλαδίτες είμαστε ευγνώμονες στον Νικόλαο Μάρτη. Η προσφορά του στην πατρίδα είναι ανεκτίμητη και η σημερινή εκδήλωση επιβραβεύει έναν εξαίρετο πατριώτη ο οποίος έθεσε στην υπηρεσία της πατρίδας όλη τη φλόγα της ψυχής του” ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Καράογλου, κάνοντας τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλακέτας που τοποθετήθηκε έξω από την αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου προς τιμήν του Νικόλαου Μάρτη.
Γεννημένος το 1915 στη Μουσθένη Καβάλας, ο Νικόλαος Μάρτης συνέδεσε το όνομά του με το ιστορικό κτίριο του Διοικητηρίου καθώς υπήρξε ο μακροβιότερος Υπουργός Βορείου Ελλάδος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, υπηρετώντας το αξίωμα σχεδόν οκτώ χρόνια (1974-1981). Δικηγόρος στο επάγγελμα, εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής Καβάλας το 1951 με τον Ελληνικό Συναγερμό. Μεταπήδησε στην ΕΡΕ, με την οποία επανεκλέχθηκε βουλευτής Καβάλας από το 1956 έως το 1963. Το 1974 και το 1977 επανεξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία. Διετέλεσε γενικός γραμματέας του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος (1955-1956), Υφυπουργός Εμπορίου (1956-1958), Υπουργός Βιομηχανίας (1958-1961) και Υπουργός Βορείου Ελλάδος (1974-1981). Έλαβε μέρος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως έφεδρος αξιωματικός πυροβολικού, υπηρετώντας για 83 μήνες, ενώ έχει τιμηθεί με πλήθος παρασήμων όπως τον Ταξιάρχη του Φοίνικα, Πολεμικό Σταυρό Γ’ Τάξης κ.ά.