Η λίστα με τις παραλίες κοντά στις Σέρρες που θα κυματίσει η «Γαλάζια Σημαία»
«Γαλάζιες σημαίες»: Σαρώνει η Ελλάδα, στη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες
Η Ελλάδα σάρωσε στις Γαλάζιες Σημαίες κερδίζοντας τη 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 47 χώρες, με 497 βραβευμένες ακτές, 14 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Χειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» στη χώρα μας. Πρόκειται για την καλύτερη διαφήμιση για την χώρα την περίοδο του κορωνοϊού που το τουριστικό προϊόν δοκιμάζεται σε όλο τον κόσμο. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.895 ακτές, 691 μαρίνες και 82 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Διανύοντας την τέταρτη δεκαετία υλοποίησης του Προγράμματος στη χώρα μας, γαλάζιες σημαίες θα κυματίσουν και φέτος στις ελληνικές ακτές, επιβραβεύοντας την εξαιρετική ποιότητα υδάτων και το υψηλό επίπεδο προσφερόμενων υπηρεσιών στους λουόμενους, και διασφαλίζοντας με τα κριτήρια καθαριότητας και υγιεινής την προστασία της δημόσιας υγείας.
Στο εσωτερικό της χώρας, πρωταθλήτρια Περιφερειακή Ενότητα αναδείχθηκε αυτή της Χαλκιδικής με συνολικά 94 σημαίες.
Η λίστα με τις ακτές κοντά στις Σέρρες στις οποίες θα κυματίσει η «Γαλάζια Σημαία»
Δεκατέσσερις είναι οι ακτές που βρίσκονται κοντά στις Σέρρες στις οποίες θα κυματίσει η Γαλάζια Σημαία. Συγκεκριμένα στην Π.Ε. Καβάλας και συγκεκριμένα στο Δήμο Παγγαίου Γαλάζια Σημαία θα υπάρχει στις ακτές: Αμμόλοφοι, Νέα Ηρακλείτσα, Νέα Πέραμος,Οφρύνιο/Τούζλα, Σαρακήνα, Ορφάνι. Επίσης, στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης και στο Δήμο Βόλβης: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Σταυρός Κεντρική.
Ποιες περιοχές ξεχώρισαν φέτος για τις παραλίες τους
-Πρωταθλήτρια σε επίπεδο περιφέρειας αναδεικνύεται η Κρήτη, με 117 βραβευμένες ακτές και 1 μαρίνα. Ακολουθεί η Κεντρική Μακεδονία με 104 ακτές και 3 μαρίνες και το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) με 78 ακτές και 2 μαρίνες.
-Σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας (νομού) πρώτη έρχεται η Χαλκιδική, με 85 Γαλάζιες Σημαίες, ενώ ακολουθεί το Λασίθι με 39, η Ρόδος με 34, τα Χανιά με 33, το Ηράκλειο με 27, η Αττική με 19, το Ρέθυμνο με 18, Κεφαλλονιά και Χίος με 15 σημαίες.
-Οι περιφερειακές ενότητες που αύξησαν τις Γαλάζιες Σημαίες τους σε σχέση με πέρυσι είναι η Κως (12 από 10), η Κέρκυρα (10 από 9) και η Κορινθία (8 από 6).
-Σε επίπεδο δήμων, την πρωτιά κατέκτησε ο δήμος Ρόδου με 34 Γαλάζιες Σημαίες και ακολουθούν οι δήμοι Κασσάνδρας με 32, Αγίου Νικολάου με 26, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας με 18, Χερσοννήσου με 17, Αριστοτέλη και Χίου με 15, Βόλου και Κω με 12.
Οι Γαλάζιες Σημαίες απονέμονται από το 1987, αρχικά σε ακτές και μαρίνες και από το 2017 και σε τουριστικά σκάφη που βραβεύονται για την αειφορική τους λειτουργία. Ιδρυτής και Διεθνής Συντονιστής του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (Foundation for Environmental Education – FEE), που εδρεύει στη Δανία, με μέλη 73 χώρες από όλες τις ηπείρους. Το πρόγραμμα στη χώρα μας εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και υποστηρίζεται ενεργά από το υπουργείο Περιβάλλοντος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΝΕ).
Τα κριτήρια για το βραβείο
Α. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
– «Εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
– Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία και καθαρισμό.
– Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
– Συνεχής, τακτικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.
Β. Οργάνωση ακτής
– Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων των μικροβιολογικών αναλύσεων στον υποχρεωτικό πίνακα ανακοινώσεων της κάθε ακτής.
– Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
– Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
– Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης. – Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Γ. Ασφάλεια επισκεπτών
– Παρουσία εκπαιδευμένων, πτυχιούχων ναυαγοσωστών σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τη σχετική νομοθεσία, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
– Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).
Δ. Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
– Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
– Οργάνωση δραστηριοτήτων από τον διαχειριστή της ακτής, που να επιβεβαιώνουν και να υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
-Υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.
Τ.Θεοδωρικάκος για Γαλάζιες Σημαίες: Οι δήμοι έτοιμοι να προσφέρουν αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους τουρίστες
«Πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας», χαρακτηρίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, τη βράβευση 497 ελληνικών παραλιών με γαλάζια σημαία, κατατάσσοντας τη χώρα μας στη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Δηλώνει μάλιστα βέβαιος ότι οι αρμόδιοι φορείς και οι οικείοι δήμοι είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους τουρίστες.
Σε μήνυμά του προς την Ελληνική Επιτροπή Προστασίας της Φύσης αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για ένα πολύ θετικό γεγονός που ενισχύει τη διεθνή εικόνα της χώρας μας. Πολιτικοί και μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο επικροτούν τη στάση της κυβέρνησης στη μάχη κατά της πανδημίας και εξυμνούν την επιτυχή αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού.
Η Ελλάδα προχωρά βήμα-βήμα πάντοτε με προσοχή και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων υγείας στην σταδιακή επανεκκίνηση του τουρισμού. Η Ελλάδα ακόμα και μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες καθίσταται ένας δελεαστικός, ποιοτικός και ασφαλής τουριστικός προορισμός.
Η πρωταγωνιστική θέση της χώρας μας στην παγκόσμια αγορά τουρισμού ενισχύεται και από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Γαλάζια Σημαία».
Οι αρμόδιοι φορείς και οι Δήμοι στις βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» ακτές είναι έτοιμοι να προσφέρουν νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους επισκέπτες με σεβασμό στο περιβάλλον και πλήρη τήρηση των κανόνων δημόσιας υγείας».