Μια υπέροχη παράσταση απόλαυσαν όσοι παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση «Ικέτιδες» το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021 στο Ανοιχτό Θεατράκι του Δήμου Σερρών
Με επιτυχία οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου από την ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών
Σε μετάφραση από το αρχαίο κείμενο, διδασκαλία και σκηνοθεσία της τραγωδίας από την κ. Χρυσή Γιάντσιου- Κανάκη (Δρ. του Πανεπιστημίου της Αβινιόν)
Μια υπέροχη παράσταση απόλαυσαν όσοι παρακολούθησαν την θεατρική παράσταση « Ικέτιδες» το βράδυ της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021 στο Ανοιχτό Θεατράκι του Δήμου Σερρών.Η ομάδα του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών παρουσίασε τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου σε μετάφραση από το αρχαίο κείμενο, διδασκαλία και σκηνοθεσία της τραγωδίας από την κ. Χρυσή Γιάντσιου- Κανάκη (Δρ. του Πανεπιστημίου της Αβινιόν).
Οι Ικέτιδες (1073 στίχοι) είναι τίτλος τραγωδίας, που έγραψε ο Αισχύλος και εξιστορεί την ικεσία των Δαναΐδων και του πατέρα τους προς την πόλη του Άργους, για να αποφύγουν τον αιμομικτικό γάμο με τους γιους του Αιγύπτου. Αποτελεί ύμνο στη δημοκρατία και την αξιοπρέπεια της γυναίκας. Είναι το πρώτο μέρος τριλογίας ακολουθούμενο από τις τραγωδίες «Αιγύπτιοι» και «Δαναΐδες» και από το σατυρικό δράμα «Αμυμώνη». Στο παρελθόν, λόγω της απλότητας των στίχων και της σπουδαιότητας που είχε σε αυτήν ο πολυμελής χορός, πιθανολογούνταν ότι ήταν η παλαιότερη τραγωδία που έγραψε ο Αισχύλος (περί το 490π.Χ.), σύμφωνα με ένα παπυρικό απόσπασμα όμως, παραστάθηκε το 463 π.Χ. ή κατά άλλους το 464 π.Χ.
Πριν την έναρξη της παράσταση η κ. Χρυσή Γιάνστιου –Κανάκη, με απλό και κατανοητό λόγο αναφέρθηκε στην ιστορία της τραγωδίας και επισήμανε τα σημεία που πρέπει να εστιάσουν οι θεατές.
Το πιο θερμό χειροκρότημα από τους θεατές εισέπραξαν οι συντελεστές της παράστασης. Το θερμό χειροκρότημα και οι επευφημίες ήταν η επιβράβευση στην προσπάθειά τους, η οποία έγινε εν μέσω πανδημίας.
Η διδασκαλία του αρχαίου χορού έγινε υπό την καθοδήγησης της κ. Ανδριάνας Παπανικολάου η μοναδική στην Ελλάδα χοροδιδάσκαλος αποκλειστικά αρχαίου χορού, η οποία διδάσκει την Μέθοδο Τζίννερ-Κλασικός Ελληνικός Χορός ISTD, χορός εμπνευσμένος από τον αρχαίο Ελληνικό χορό και τις τέχνες της αρχαίας Ελλάδας.
Συμμετείχαν:
Δαναΐδες -Χορός:
Γόργη: Αμανατίδου Δανάη
Αστερία: Βλαδίκα Αικατερίνη
Ηλέκτρα: Καβακίδου Αθηνά
Καλλιδίκη: Μαραγκόζη Καλλιόπη
Ερατώ: Μπάτη Αναστασία
Ευριδίκη: Παρασκευοπούλου Αρχοντία
Στον ρόλο του Δαναού: Μυρωνίδης Θεολόγος
Στον ρόλο του Πελασγού: Χρήστος Σοφιάδης
Στον ρόλο του Κήρυκα: Θεόφιλος Λεμόνης
Αφηγήτριες και διευκρινιστικοί σχολιασμοί: Διονυσία Ζήκα-Έφη Χατζηγιαννάκη
Συντελεστές
Την μουσική του έργου έγραψαν οι: Μακρής Τάσος – Γκάιντα, κλαρίνο και ο Μάρκου Μανώλης – κρουστά
Τραγούδι εξόδου: Μουσική Βλαδίκα Αικατερίνη Στίχοι: Γιάντσιου – Κανάκη Χρυσή
Μουσικοτεχνολογία: Ανθή Γεωργιάδου
Ενδυματολογική, σκηνική και σκηνογραφική επιμέλεια: Βεκίδου Μαρία
Μακιγιάζ: Παπαδοπούλου Φανή
Ηχολήπτες: Γιώργος Δασκαλάκης- Ανθή Γεωργιάδου
Φωτισμοί: Μιχάλης Κουβόπουλος – Νίκος Παπαδόπουλος
Αφίσα: Στέλιος Ζιαντάρης
Φωτογραφία: Στέλιος Ζιαντάρης
Επισημαίνεται ότι η είσοδος ήταν ελεύθερη και ότι κατά την παράσταση τηρήθηκαν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλούς προσέλευσης και παραμονής στον χώρο για την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19 όπως αυτά ορίζονται με την από 24/5/21 Α.Π εισερχόμενα 235604 οδηγία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Δήμητρα Μετόκηmetoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.