Οι νικητές για το Νόμπελ Ειρήνης 2018
Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε από το Κονγκό και η γιαζίντι Νάντια Μουράντ
Τιμώνται με το Νόμπελ Ειρήνης για το 2018. Η επιτροπή αποφάσισε να στείλει φέτος ένα μήνυμα κατά του πολέμου και των φυλετικών διακρίσεων, αλλά και κατά της κακοποίησης των γυναικών.
Η νορβηγική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2018 στο γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε και στην Νάντια Μουράντ για τον αγώνα τους να δώσουν τέλος στη χρήση σεξουαλικής βίας σε πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Ο Ντένις Μουκουέγκε είναι γυναικολόγος από τη Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας.
Η Νάντια Μουράντ ήταν θύμα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους η οποία μαζί με την Λαμίγια Χατζί Μπασάρ επέζησε και έγινε εκπρόσωπος των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από το Ισλαμικό Κράτος. Είναι δημόσια υποστηρικτής της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας και της έχει απονεμηθεί το Βραβείο Ζαχάρωφ το 2016. Το 2014 το Ισλαμικό Κράτος δολοφόνησε όλους τους άρρενες του χωριού Κότσο και πολλές γυναίκες, μεταξύ αυτών και η Μουράντ, απήχθησαν, αγοράστηκαν, πουλήθηκαν επανειλημμένα και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ. Στη σφαγή στο Κότσο η Μουράντ έχασε έξι από τους αδερφούς της και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες 80 μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία.
Το 2014 η Μουράντ κατόρθωσε να δραπετεύσει με τη βοήθεια γειτόνων της, φτάνοντας σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάκλαβ Χάβελ.
Όπως ανέφερε η νορβηγική ακαδημία, «Ο γιατρός Ντένις Μουκουέγκε πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του βοηθώντας τα θύματα σεξουαλικής βίας στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Ο Δρ Μουκουέγκε και το προσωπικό του έχουν αντιμετωπίσει χιλιάδες ασθενείς που έχουν πέσει θύματα τέτοιων επιθέσεων. Από την άλλη, η Νάντια Μουράντ έχει δεχτεί και έχει γίνει μάρτυρας κακοποιήσεων, επιδεικνύοντας ένα ασυνήθιστο θάρρος στο να μιλήσει για τα δικά της δεινά αλλά και για εκείνα άλλων θυμάτων».
Η απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από το ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων θα γίνει σε ειδική τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης (Πηγή: Βικιπαίδεια)
Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης είναι ένα από τα πέντε Βραβεία Νόμπελ, που θεσπίστηκαν από τον Σουηδό βιομήχανο και εφευρέτη Άλφρεντ Νόμπελ. Με βάση τη διαθήκη του Νόμπελ το βραβείο αυτό πρέπει να δίνεται «στο πρόσωπο που είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αδελφοποίηση των εθνών, στην κατάργηση ή τη μείωση των στρατιωτικών δυνάμεων και στη διεξαγωγή και προώθηση ειρηνευτικών διαδικασιών».
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται σε ετήσια βάση στο Όσλο, πρωτεύουσα της Νορβηγίας, και συγκεκριμένα στο δημαρχείο της πόλης. Τα υπόλοιπα βραβεία απονέμονται στην Αίθουσα Συναυλιών της Στοκχόλμης την ίδια ημέρα. Η βράβευση γίνεται στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του Νόμπελ, παρουσία του βασιλιά της χώρας. Ο βραβευθείς παραλαμβάνει ένα αναμνηστικό δίπλωμα, ένα μετάλλιο και ένα αποδεικτικό για την είσπραξη του χρηματικού επάθλου. Την τελευταία δεκαετία η τελετή βράβευσης ακολουθείται από μία συναυλία για την ειρήνη. Η συναυλία αυτή λαμβάνει χώρα την επόμενη ημέρα από τη βράβευση, μεταδίδεται σε περισσότερες από 150 χώρες παγκοσμίως και παρακολουθείται από περισσότερες από 450 εκατομμύρια οικογένειες. Έχει λάβει διεθνή φήμη και αποτελεί πόλο έλξης διασήμων προσωπικοτήτων από τον χώρο της μουσικής.
Η επιλογή των βραβευθέντων δημιουργεί κατά καιρούς αντιδράσεις, καθώς επιλέγονται πρόσωπα που παλαιότερα είχαν προωθήσει τη βία σαν μέσο επίλυσης διαφορών και στη συνέχεια ακολούθησαν επιλεκτικά ειρηνικές μεθόδους για να επιτευχθεί η ειρήνη.