Οι Σέρρες τιμούν ένα σπουδαίο τέκνο της
Εκδήλωση τιμής σήμερα για τη διακεκριμένη καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας, Βίκυ Καλογερά
Τη Σερραία, διακεκριμένη επιστήμονα, Βίκυ Καλογερά, πρόκειται να τιμήσει σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνει από κοινού με τον Δήμο Σερρών και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Βροντούς «Η Συνάντηση».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια».
Η διακεκριμένη καθηγήτρια Φυσικής και Αστρονομίας, Βίκυ Καλογερά και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Ιωάννης Μωυσιάδης παραχώρησαν χθες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου με αφορμή την εκδήλωση προς τιμήν της κ. Καλογερά.
«Η κ. Καλογερά εδώ και πολλά χρόνια έχει φύγει, μετά τις σπουδές της από το Πανεπιστήμιο, στην Αμερική όπου διέπρεψε και είχε μια λαμπρή σταδιοδρομία. Εμείς τώρα τελευταία, φέτος πληροφορηθήκαμε όταν έφτασε σε μια κορυφαία βράβευση ,να γνωρίσουμε ότι μία Σερραία τιμά τις Σέρρες ,τιμά την πόλη μας, φτάνοντας στην κορυφή ενός σημαντικού τομέα της επιστήμης. Έχουμε την χαρά να την υποδεχόμαστε και αύριο (σήμερα Τρίτη), το απόγευμα, θα έχουμε την ευκαιρία, την δική μας τιμή να την τιμήσουμε και στην συνέχεια να πει ορισμένα πράγματα για το βιογραφικό της και την επιστήμη της. Θα είναι πολύ μεγάλη χαρά και έχω την ευκαιρία αυτή την στιγμή να προσκαλέσω τους Σερραίους να μην χάσουν αυτή την εξαιρετική ευκαιρία», δήλωσε ο κ. Μωυσιάδης.
«Είναι μεγάλη τιμή να δώσω την παρουσία ση στις Σέρρες, έχω φύγει εδώ και πολλά χρόνια από τις Σέρρες, πρώτα στην Θεσσαλονίκη και μετά από την Ελλάδα για την Αμερική. Εν τέλει έμεινα στην Αμερική, έφτιαξα την ζωή μου και την καριέρα μου. Ο δρόμος που ακολούθησα δεν μπορούσα να φανταστώ που θα με φτάσει και τώρα έχω την χαρά να γευτώ τις ανακαλύψεις αυτές στην Αστροφυσική και να έχω την δυνατότητα να τις μοιραστώ με τον κόσμο και να δίνω παρουσιάσεις για να μοιραστώ με τον κόσμο τα νέα που έχουμε ανακαλύψει για το σύμπαν. Χαίρομαι που έχω έρθει στην πόλη που με μεγάλωσε, που ήμουν μαθήτρια, να αναγνωρίσω τους γονείς μου, τον πατέρα μου, τους καθηγητές μου, τους φίλους ,τους συγγενείς, τους συμπολίτες μου και να μοιραστώ την γνώση που έχουμε ανακαλύψει είναι χαρά και τιμή», δήλωσε η κ. Καλογερά .
Στην ερώτηση αν περίμενε ότι θα φτάσει σε αυτές τις διακρίσεις, απάντησε «Όχι μόνο ως μαθήτρια δεν μπορούσα να φανταστώ αυτή την διαδρομή, ούτε όταν πήρα το πτυχίο ,το μεταπτυχιακό και ούτε όταν πήρα θέση καθηγήτριας Πανεπιστημίου. Δεν μπορείς να προβλέψεις ότι η δουλειά που κάνεις, που είναι δύσκολη ,σημαντική και πρωτότυπη, μέσα στην κοινότητα την επιστημονική, αλλά εντέλει να γίνει σημαντική να επηρεάσει τον κόσμο πέρα από την επιστημονική κοινότητα και να φτάσει να είναι πρωτοσέλιδα σε εφημερίδες. Αυτό δεν μπορεί ούτε να το φανταστείς ούτε να το προγραμματίσεις»
Για τις ανακαλύψεις που έκανε μαζί με την ομάδας της , δήλωσε «Αυτό που ανακαλύψαμε είναι η ανίχνευση και η μετάφραση των βαρυτικών κυμάτων. Η δουλειά δεν είναι μόνο δική μου, είμαι μέλος μιας κοινοπραξίας διεθνούς και για πολλά χρόνια δουλεύουμε σε συνεργασία προσπαθώντας να ανοίξουμε ένα ολοκαίνουριο παράθυρο, ένα ν ολοκαίνουριο τρόπο να μελετάμε το σύμπαν. Ότι ξέρουμε στην αστρονομία και ότι ξέρουμε μέχρι τρία χρόνια πριν για το σύμπαν, το ξέρουμε μέσω μελετών του φωτός, με τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, το φως που βλέπουμε με τα μάτια μας ή ακτίνες σε όλο το φάσμα των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ή από ακτίνες Χ και Γ μέχρι τους υπέρυθρους και τα μικροκύματα . Χρησιμοποιούμαι αυτά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα για να μάθουμε τους πλανήτες ,τους γαλαξίες ,τα αστέρια μέχρι την αρχή του σύμπαντος. Αλλά μια ομάδα επιστημόνων και μηχανικών που μέλος της είμαι και γω, εδώ και είκοσι χρόνια, προσπαθούσαμε να ανοίξουμε ένα καινούριο τρόπο μελέτης του σύμπαντος, χρησιμοποιώντας κύματα που δεν ήταν ηλεκτρομαγνητικά αλλά ήταν που τα λέμε βαρυτικά και είχε προβλέψει ο Αϊνστάιν έναν αιώνα πριν . Είχαμε ενδείξεις ότι τα κύματα υπάρχουν στο σύμπαν αλλά δεν είχαμε κανέναν τρόπο ν α τα ανιχνεύσουμε απευθείας. Αυτό που έγινε τρία χρόνια πριν καταφέραμε όχι μόνο να τα ανιχνεύσουμε αλλά επίσης να τα μεταφράσουμε . Δηλαδή να λάβουμε σήματα βαρυτικών κυμάτων και να καταλάβουμε τι μας λένε ,από πού έρχονται και τι παράγουν. Και μάθαμε ότι παράγονται από δύο μελανές οπές ,οι οποίες γυρίζουν η μία γύρω από την άλλη μέχρι που στο τέλος χάνουν ενέργεια και οι δύο μελανές οπές συγκρούονται και δημιουργούν μι α καινούρια μεγαλύτερη μελανή οπή. Τέτοιου είδος φαινόμενο δεν είχαμε δει ποτέ να συμβαίνει στο σύμπαν και αυτό είναι σημαντικό γιατί είναι σαν να είχαμε μέχρι το 2015 κινηματογράφο βουβό, μέχρι τότε είχαμε μόνο μάτια να βλέπουμε το σύμπαν και το 2015 φτιάξαμε ταινίες που να έχουν και ήχο. Δηλαδή ανοίξαμε μια καινούρια αίσθηση να μελετάμε το σύμπαν Φανταστείτε πως νοιώσαμε πως άλλαξε η κοινωνία όταν πήγαμε από τον βουβό κινηματογράφο στον κινηματογράφο με ήχο και πως άλλαξε ο πολιτισμός και η τέχνη και η κοινωνία γενικά έτσι αλλάζει και η επιστήμη γενικά αυτή την στιγμή. Η αστρονομία που μπορούμε όχι μόνο να παίρνουμε φωτογραφίες του σύμπαντος αλλά και να ακούμε το σύμπαν, γιατί τα βαρυτικά κύματα λειτουργούν κατά κάποιο τρόπο σαν ήχο σε σχέση με τα παλιά ηλεκτρομαγνητικά που λειτουργούν σαν φωτογραφία. Και είναι ένα καινούριο παράθυρο και ήδη έχουμε πολλαπλές ανακαλύψεις μελανών οπών και αστέρων νιτρονίων ενός άλλου είδους φαινομένου στο σύμπαν και γεννήσαμε κατά κάποιο τρόπο ένα καινούριο είδος αστρονομίας»
Υπάρχει τέλος στο σύμπαν; Η κ. Kαλογερά τόνισε «Για πολλά χρόνια στην αστρονομία διερωτόμαστε αν υπάρχει τέλος στο σύμπαν. Αυτή την στιγμή ξέρουμε ότι το σύμπαν στο οποίο ζούμε είχε σίγουρα αρχή αλά τώρα πλέον ξέρουμε ότι το σύμπαν διαστέλλεται και μάλιστα αυτή την στιγμή διαστέλλεται με επιτάχυνση . Οι γαλαξίες απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον και εντέλει δεν έχουμε καμία ένδειξη αν αυτή η διαστολή θα αλλάξει στο μέλλον. Οπότε φαίνεται η διαστολή θα συνεχίσει γι απάντα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει τέλος ,οι γαλαξίες θα συνεχίσουν να απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο. Ένας τρόπος να ορίσουμε τέλος είναι το εξής ότι από ένα σημείο και μετά οι γαλαξίες θα είναι τόσο μακριά ο ένας από τον άλλον, που το φως από τον ένα γαλαξία στον άλλον θα χρειάζεται πολύ περισσότερο χρόνο να ταξιδέψει από την ηλικία του σύμπαντος, που σημαίνει ότι ένας πολιτισμός στον άλλον γαλαξία δεν μπορεί να δει την ύπαρξη του άλλου γαλαξία. Θα βλέπουμε τα αστέρια στον δικό μας γαλαξία αλλά δεν θα βλέπουμε άλλους γαλαξίες .Και κατά κάποιο τρόπο αυτό θα είναι το τέλος ,Θα ξέρουμε ότι θα βλέπουμε μόνο το δικό μας γαλαξία ενώ τώρα βλέπουμε κάποιους άλλους γαλαξίες στο σύμπαν ,κάποια στιγμή μετά από δισεκατομμύρια χρόνια στο μέλλον δεν θα βλέπουμε άλλους γαλαξίες. Και αν ορίσουμε αυτό ως τέλος, αυτό θα είναι το τέλος» και πρόσθεσε «Οι γαλαξίες δεν διαστέλλονται γιατί κρατιούνται από την βαρύτητα των αστεριών ενώ όλο το σύμπαν διαστέλλεται η βαρύτητα των αστεριών κρατάει τους γαλαξίες».
Η κ. Καλογερά στέλνοντας μήνυμα προς τους νέους, τόνισε: «Το βασικό μήνυμα είναι να διαλέξουν να κάνουν αυτό που αγαπάνε και όχι αυτό που θα τους δώσει δουλειά. Γιατί κατά την γνώμη μου αν δεν διαλέξεις δρόμο που αγαπάς δεν θα μπορέσεις να είσαι καλός στην δουλειά σου και αν δεν είσαι καλός στην δουλειά σου δεν θα χαίρεσαι την ζωή σου και αν δεν χαίρεσαι την ζωή σου τι θα έχεις . Καταλαβαίνω την ανησυχία των γονιών αλλά πολλές από τις σπουδές των βασικών επιστημών σου δίνουν μια εκπαίδευση που έχει τεχνικές ικανότητες και σου ανοίγουν πολλές πόρτες και ευκαιρίες , ενώ αν πάς σε μια κατεύθυνση που δεν σου άρεσε τότε δεν θα έχεις το μεράκι και δεν θα γίνεις ποτέ καλός. Επίσης μια άλλη συμβουλή είναι, δουλειά, δουλειά, δουλειά, σκληρή δουλειά δεν έρχεται τίποτα εύκολα. Αυτό μου έμαθαν οι γονείς μου. Η ποιότητα της δουλειάς έρχεται με την σκληρή δουλειά».
Ο Γεώργιος Καλογεράς, πατέρας της επιστήμονoς, ιδιαίτερα συγκινημένος και με δάκρυα στα μάτια δήλωσε χαρούμενος και ευτυχισμένος για την τιμή που θα γίνει στην κόρη του, ανέφερε ότι ήταν μαθήτρια «σπίθα» και είπε ότι του κακοφαίνεται που βρίσκεται μακριά του.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση (ολική ή μερική )του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , www.e-simeirini.com (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή / αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο ) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.