Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας «άνοιξε» η αυλαία
Όλα κύλησαν ομαλά την πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων-Σήμερα στη μάχη οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών, σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα Νέα Ελληνικά. Οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ την Τετάρτη (16/6) θα εξεταστούν στα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, η ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστεί στα Αρχαία Ελληνικά, οι ομάδες Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής στα Μαθηματικά, ενώ η ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας στο μάθημα της Βιολογίας.
Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας έκαναν οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ το «ποδαρικό» στις Πανελλαδικές. Σύμφωνα με το πρόγραμμα των Πανελλαδικών, σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, σειρά παίρνουν οι υποψήφιοι από τα ΕΠΑΛ, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στα Νέα Ελληνικά. Το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών.
Το θέμα της Έκθεσης για τους υποψηφίους των ΓΕΛ στις Πανελλαδικές 2021 αφορά τις δεξιότητες και εφόδια για το μέλλον, και το θέμα, στο οποίο κλήθηκαν να αναπτύξουν την σκέψη τους ήταν: «Ο κόσμος, οι προσδοκίες και οι φόβοι των νέων μετά την πανδημία».
Παράλληλα, στο λογοτεχνικό κομμάτι κλήθηκαν να σχολιάσουν το ποίημα «Στον Σείριο υπάρχουνε παιδιά» του Νίκου Γκάτσου. Καθώς επίσης και άρθρο του ημερήσιου τύπου με τίτλο «Το αύριο δεν είναι πια αδιαπέραστο πέπλο».
Τα επόμενα μαθήματα
Μετά από τη χθεσινή εξέταση, οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2021, θα εξεταστούν την Τετάρτη, 16 Ιουνίου, στα πρώτα μαθήματα Προσανατολισμού. Συγκεκριμένα, η ομάδα Ανθρωπιστικών Σπουδών θα εξεταστεί στα Αρχαία Ελληνικά, οι ομάδες Θετικών Σπουδών και Προσανατολισμού Οικονομίας και Πληροφορικής στα Μαθηματικά, ενώ η ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας στο μάθημα της Βιολογίας
Στη συνέχεια, στις 18 Ιουνίου θα εξεταστούν στην Κοινωνιολογία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών), στη Χημεία (Ομάδα Θετικών Σπουδών και Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Πληροφορική ( Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής)
Ακολουθούν, στις 22 Ιουνίου η εξέταση στην Ιστορία (Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών),στη Φυσική (Ομάδα θετικών Σπουδών και Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Υγείας) και στην Οικονομία (Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Την σκυτάλη παίρνουν σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου, οι μαθητές των ΕΠΑΛ με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Σημειώνεται ότι οι αίθουσες για τους φετινούς υποψηφίους άνοιξαν με self tests, αποστάσεις και αντισηπτικά λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο σχολιασμός των θεμάτων από την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ)
Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) σχολίασε τα θέματα που «έπεσαν» ως εξής:
«Οι υποψήφιοι κλήθηκαν να επεξεργαστούν το θέμα των προσδοκιών της νέας γενιάς για το μέλλον, θεματική ενότητα που διδάσκεται και στις τρεις τάξεις του Λυκείου. Τα θέματα κρίνονται βατά. Οι λεξιλογικές και υφολογικές ασκήσεις αντλούνται με σχετική ευκολία από τα κείμενα αναφοράς, ενώ στο θέμα της παραγωγής λόγου ζητείται να παραθέσουν την προσωπική τους γνώμη για τα εφόδια που απαιτούνται ώστε να αντιμετωπιστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις του μέλλοντος καθώς και οι δράσεις με τις οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κόσμο».
Στέλιος Ρίζος: «Το ξεκίνημα ήταν πολύ καλό, όλα κύλησαν ομαλά…»
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών, Στέλιος Ρίζος, αναφερόμενος στη πρώτη μέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τόνισε: «Η μέρα κύλησε πάρα πολύ ομαλά. Από τις 6:30 το πρωί που ήρθε το πρώτο μήνυμα έως την μετάδοση των θεμάτων όποια μικροπροβλήματα υπήρχαν στο τέλος εξελίχθηκαν όλα πάρα πολύ καλά και όλα τα σχολεία πήραν τα θέματα στην ώρα τους»
«Η προσέλευση των παιδιών και των εκπαιδευτικών ήταν σύμφωνα με τις οδηγίες και δεν μας αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα», σημείωσε ο κ. Ρίζος .
Αναφορικά με την συμμετοχή των υποψηφίων ο κ. Ρίζος, δήλωσε: «Σήμερα εξετάστηκαν συνολικά σε Ημερήσια και Εσπερινό ΓΕΛ 986 μαθητές, είχαμε 48 απόντες, αναλυτικά 968 παρόντες στα Ημερήσια ΓΕΛ και 46 απόντες με ποσοστό αποχής 5%, ενώ στο Εσπερινό 18 παρόντες και 2 απόντες με ποσοστό αποχής 10%. Στους Φυσικώς Αδυνάτους είχαμε 21 παρόντες και δύο απόντες, ποσοστό αποχής 9%. Δεν μας αναφέρθηκε κανένα πρόβλημα, ούτε είχαμε ερωτήματα. Αύριο (Τρίτη ) είναι η μέρα εξέτασης των υποψηφίων από τα ΕΠΑΛ».
Ο κ. Ρίζος ανέφερε ότι υπάρχει βαθμολογικό κέντρο στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το οποίο βρίσκεται στο 2ο Γενικό Λύκειο και Γυμνάσιο Σερρών το οποίο ξεκινά σήμερα (Τρίτη) την λειτουργία του και ότι υπάρχει και ένα εξεταστικό κέντρο για τους φυσικώς αδυνάτους που βρίσκεται στο 4ο Γενικό Λύκειο –Γυμνάσιο Σερρών.
Θωμάς Νότας: «Κατανοητό, βιωματικό και άμεσο το κείμενο. Από τα θέματα που μπορεί κάποιος μαθητής να αντιμετωπίσει…»
Ο φιλόλογος των Φροντιστηρίων Κορυφή, Θωμάς Νότας, αναφορικά με το θέμα, τόνισε: «Τα σημερινά θέματα είχαν τρία κείμενα, τα δύο κείμενα ήταν αποσπάσματα από άρθρα, δύο κείμενα δημοσιογραφικού λόγου και το τρίτο κείμενο ήταν ένα ποίημα του Νίκου Γκάτσιου. Συνεκτικός κρίκος ήταν οι νέοι, το μέλλον των νέων σε σχέση κυρίως με την εργασία και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Το γεγονός ότι ήταν δημοσιογραφικά κείμενα τα καθιστά πιο προσιτά στην αναγνωστική ικανότητα των παιδιών άρα πιστεύω ότι τα δύο πρώτα κείμενα προφανώς σε σχέση με άλλες χρονιές ήταν πιο κατανοητά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι θέματα που αφοράν του ίδιους. Δηλαδή το μέλλον τους, δηλαδή μπορούν να το δουν με μια βιωματική προσέγγιση σε σχέση με άλλες χρονιές που ήταν πιο αποστασιοποιημένο. Με το θέμα έχουν μια βιωματική σχέση γιατί αφορά το μέλλον τι θα συμβεί, πως αντιμετωπίζουν το μέλλον, επάγγελμα και λοιπά. Το δεύτερο κείμενο ήταν ένα σύνολο μαρτυριών παιδιών, μαθητών που το κάνει ακόμη πιο βιωματικό και άμεσο το κείμενο»
«Ανήκει στα θέματα τα διδαγμένα ήδη από την Β΄Λυκείου που υπάρχει η θεματική ενότητα εργασία και επαγγελτικός προσανατολισμός αλλά και σε σχέση και με τα φετινά θέματα που μιλάμε για brain drain για ανεργία, για εξειδίκευση, για προβλήματα των νέων. Θεωρώ ότι ήταν από τα θέματα που μπορεί κάποιος μαθητής να αντιμετωπίσει», κατέληξε ο κ. Νότας
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.