Με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ
Ομιλία του βουλευτή Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Ολομέλεια της Βουλής
Ο βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» Κωνσταντίνος Μπούμπας κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εναντίον της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ανάφερε τα εξής:
Κάποια στιγμή θα πρέπει να πέσουν οι μάσκες, να πούμε κάποιες αλήθειες που πονάνε. Πρέπει να δούμε κατάματα την ελληνική κοινωνία.
Κύριε Πρόεδρε, με την ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει πλέον η Κυβέρνηση μετά την κατάθεση της ψήφου δυσπιστίας από πλευράς της Αντιπολίτευσης Αξιωματικής -κάτι που φώναζε και η Ελληνική Λύση και ο επικεφαλής μας εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά δεν είχαμε την απαιτούμενη πλειοψηφία για να το κάνουμε- το μόνο θετικό είναι ότι κάποια στιγμή στο τέλος τουλάχιστον αυτής της τριήμερης συνεδρίασης, όπως προβλέπεται εκ του Κανονισμού, θα δούμε, ενδεχομένως, τη Βουλή λίγο ψιλογεμάτη. Γιατί είναι άδεια τα Έδρανα εδώ και πάρα πολλούς μήνες και δυσανασχετεί ο κόσμος απέναντι στους εκπροσώπους και όχι αντιπροσώπους της ελληνικής κοινωνίας, που πρέπει να είναι οι Βουλευτές.
Αδικεί πολλάκις ο μη ποιών τι, ου μόνον ο ποιών τι, έλεγε ο Μάρκος Αυρήλιος. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αδικεί κάποιος όχι μόνο όταν κάνει κάτι, αλλά αδικεί και όταν δεν κάνει τίποτα. Η Κυβέρνηση σήμερα δεν έχει κάνει πολλά για αυτό που λέγεται κοινωνία, για αυτό που λέγεται κοινωνικός ιστός.
Δεν έχει προχωρήσει πραγματικά σε ουσιαστικές αλλαγές για τον πρωτογενή τομέα. Πού είναι οι αγρότες να πάρουν χαμηλότοκα δάνεια; Πού είναι να αλλάξει ο νόμος για τη γεωθερμία, που κόπτεται για το περιβάλλον η Κυβέρνηση, να γίνει επιτέλους ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και όχι μεταλλευτική δραστηριότητα, για να πάμε σε οργάνωση θερμοκηπίων; Εμείς δίνουμε βαρύτητα στην Ελληνική Λύση στο πρόγραμμα για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα.
Πού είναι να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τους μικρούς, ευέλικτους συνεταιρισμούς να μπορούν να ορθοποδήσουν; Πού είναι να μπει ειδικός κωδικός στο αγροτικό πετρέλαιο, όχι μόνο για αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση για τα συνεταιριζόμενα μέλη, τα σαράντα πέντε εκατομμύρια, αλλά και για τα μη συνεταιριζόμενα μέλη; Διότι δεν μπορεί να γίνεται διαχωρισμός στους αγρότες σε συνεταιριζόμενους και μη συνεταιριζόμενους. Είναι πάρα πολλά.
Πού είναι ο κ. Γεωργιάδης, που σε λίγο καιρό στις λαϊκές αγορές δεν θα υπάρχει παραγωγός παρά μόνο πωλητής και μετατρέψαμε τις λαϊκές αγορές, έναν θεσμό επί Ελευθερίου Βενιζέλου, πλέον σε υπαίθρια εμπορικά κέντρα και όχι στη λαϊκή αγορά που θα προστατεύσει το μη στεγασμένο εμπόριο, τον μικρό παραγωγό, που να συνδέεται βέβαια με την παραγωγή, αλλά να μην το εκλαμβάνεις ως απευθείας πωλήσεις άνω του 50% που δεν μπορεί ο άνθρωπος σήμερα να ορθοποδήσει; Με μοριοδότηση πού; Στους πτυχιούχους. Και πού; Το χρηματιστήριο της λαϊκής με lap top. Αυτά βλέπει ο κόσμος και πραγματικά έχει πελαγώσει.
Πού είναι ο κ. Τσακλόγλου να δώσει μια ερμηνεία στις συντάξεις χηρείας, που λέει δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ; Διότι είναι μια πρεμούρα της γαλάζιας πτέρυγας να έχει αναδρομική ισχύ σε πάρα πολλά νομοσχέδια και τροπολογίες που καταθέτει. Με πλαφόν τα 384 ευρώ στην εθνική σύνταξη.
Και δεν είναι κυβερνητική πολιτική αυτή με τα πρόστιμα των 100 ευρώ για αυτούς που δεν κάνουν το εμβόλιο. Σήμερα ένας συνταξιούχος της τάξης των 387 ευρώ της σύνταξης του ΟΓΑ, αν πληρώσει πρόστιμο για το εμβόλιο, δώδεκα ημέρες από τη σύνταξη πρέπει να καταβληθούν για το εμβόλιο. Και πόσα ημερομίσθια πρέπει να πληρωθούν για τα περιβόητα τεστ των 47 ευρώ; Θα μπορούσε να γίνει προσφορά –λογοπαίγνιο κάνω- στα τρία τεστ το ένα δώρο.
Πάμε λοιπόν στο μεγάλο πάρτι. Εσείς δεν ξέρατε τόσα χρόνια τι συμβαίνει στην Αττική Οδό; Δεν ξέρατε το πάρτι της εργολαβίας; Μπήκα να δω κάποια στοιχεία για τις απευθείας αναθέσεις έργων. Ιανουάριος 2020-Ιούνιος 2021 η Αττικό Μετρό έχει πάρει απευθείας αναθέσεις 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχει ξεπεράσει ακόμα και Υπουργεία, όπως το Υπουργείο Πληροφορικών, το Υπουργείο Τουρισμού και άλλα τόσα. Έχουμε 27.352 συμβάσεις του Δημοσίου, 19.836 απευθείας. Ο ν.4782/2021 -στις 9 Μαρτίου 2021 ψηφίστηκε- ανεβάζει το πλαφόν από 20.000 σε 30.000 ευρώ και πάει για τις απευθείας αναθέσεις έργων από 20.000 σε 60.000 ευρώ. Αυτό δεν πρέπει να μας απασχολήσει για τις απευθείας αναθέσεις; Δεν είναι μια συγκεκριμένη ολιγαρχική ομάδα που τα καρπώνεται όλα αυτά; Δεν συνεχίζουν οι πέντε νταβατζίδες να λειτουργούν και να διοικούν στην Ελλάδα, που έλεγε ο προκάτοχός σας και ο πρώην Πρωθυπουργός στον Μπαϊρακτάρη, Κώστας Καραμανλής;
Πού είναι λοιπόν όλα αυτά για να αποκτήσει εμπιστοσύνη ο κόσμος ότι μεσολαβείτε; Γιατί ο απώτερος σκοπός μιας κυβέρνησης ποιος είναι; Να κάνει τα λιγότερα λάθη και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Εμείς στην Ελληνική Λύση σας κάναμε αρκετές προτάσεις εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα. Κάποιες τις αντιγράψατε. Αλλά ξέρετε τα μεγαλύτερα λάθη, λένε οι καθηγητές πανεπιστημίου, γίνονται στην αντιγραφή, οπότε να είστε αρκετά προσεκτικοί.
Αττική Οδός, το μεγάλο πάρτι σε όλες αυτές τις κοινοπραξίες που ο κ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός Μεταφορών έλεγε για τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ που θα βάλουν στα ταμεία τους. Το μεγάλο σκάνδαλο της Αττικής Οδού: Εσείς δεν το ξέρατε ότι δικαιολογεί για συντήρηση στο οδόστρωμα 1 εκατομμύριο ευρώ, όταν οι άλλες κοινοπραξίες δικαιολογούν μέχρι 70.000 ευρώ; Και σήμερα δίνει αυτά τα δύο χιλιάρικα, κατά τον Πρωθυπουργό, ψίχουλα και κοροϊδία όταν αυτή η εταιρεία έχει πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ κάθε ημέρα έσοδα από τα 288.000 αυτοκίνητα που διέρχονται στον πιο μοντέρνο αυτοκινητόδρομο της χώρας, που αυτή η άσπρη μέρα μεταβλήθηκε σε μαύρη ημέρα;
Αποδυναμώνετε τους δορυφόρους με μία ετεροδιοίκηση που κάνετε -και όχι αυτοδιοίκηση- και δεν μπορεί να λειτουργήσει, όπως αποδείχθηκε, και ο ίδιος ο πυρήνας, δηλαδή το Αθηνοκεντρικό μοντέλο στον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο κατά τα άλλα στην Ελλάδα. Με μία λεωφόρο Μεσογείων που έγινε εκεί της Μεσογείου. Η Λεωφόρος Μεσογείων ξαφνικά έπιασε τρικυμία, γιατί είναι Μεσογείων και έκλεισε. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει.
Να πάμε στα εθνικά θέματα; Να πάμε στο θέμα των Σκοπίων; Εμείς ζητάμε ως Ελληνική Λύση και για το Μάτι και για τα Σκόπια, φέρτε, κύριε Πρόεδρε της Βουλής, το θέμα αυτό να συζητηθεί.
Πριν από λίγες ημέρες, εσείς δεν το ξέρετε ότι ο Ράντεφ της Βουλγαρίας μαζί με τη Γιότοβα Ιλιάνα έστειλαν ένα χαρτί στον νέο Πρωθυπουργό των Σκοπίων που αντικατέστησε τον Ζάεφ, τον Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι και του λέει «θα σεβαστείς τους Σκοπιανούς Βούλγαρους Μακεδονικής καταγωγής στη Μεγάλη Μακεδονία του Ίλιντεν και του Πιρίν γιατί αλλιώς δεν θα βοηθήσουμε την ενταξιακή σου διαδικασία για να μπεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση»; Και το αποδέχθηκε ο Κοβάτσεφσκι και τώρα θα κάνουν απευθείας σιδηρόδρομο οι Βούλγαροι με τους Σκοπιανούς. Αυτοί τους τραβάνε το αυτί και εμείς τους χαϊδεύουμε το αυτί. Είναι και άλλα πολλά πλείστα θέματα σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, που δεν είναι της παρούσης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ακούστε, κύριοι της Κυβέρνησης, ανασκουμπωθείτε. Ο κόσμος έχει πάθει νευρικό κλονισμό. Με υποχρεωτικότητες, με πρόστιμα, με μία αναδουλειά που υπάρχει, με όλο αυτό το πέπλο που έχετε διασπείρει στην ελληνική κοινωνία δεν μπορούμε να είμαστε οι εκπρόσωποι μιας κοινωνίας όπου αυτήν τη στιγμή το μεροκάματο εκλείπει. Ο κόσμος ανησυχεί για τη δουλειά. Βγαίνουν σήμερα στην αγορά εργασίας και λένε «μη μας κολλάς ένσημα, δεν θα προλάβουμε να πάρουμε σύνταξη, για να πάρουμε περισσότερα χρήματα». Και με την ηλεκτρονική κάρτα εργασίας οι απολύσεις γίνονται εύκολες. Και μάλιστα ένα μικρό ποσοστό δεν θα το καταβάλλει ο εργοδότης. Και σιγά μην τρέχει ο εργαζόμενος να το διεκδικεί στα δικαστήρια.
Αυτά τα ψηφίσατε με νόμους. Από την πρώτη στιγμή αντιδρούσαμε.
Δεν μπορώ να μιλήσω για το σχέδιο «Ηρακλής», γιατί δεν έχω τον χρόνο, με την πρώτη κατοικία, που η Ελληνική Λύση κατήγγειλε το τι συνέβαινε στις περισσότερες σχολές δικαστών και οι εντολές που δίδονταν. Και μιλάτε μετά για αναβάθμιση της Σχολής Δικαστών;
. Είναι πάρα πολλά τα ζητήματα που πρέπει να τα δείτε, γιατί ο χρόνος σας θα είναι πάρα πολύ περιορισμένος, απέναντι σε ένα δομημένο αθηνοκεντρικό μοντέλο και ένα κοινοβουλευτικό σύστημα το οποίο δεν είναι κοντά στον κόσμο, όπως και να το κάνουμε.
Ο κόσμος έχει πικραθεί διότι το μη αδικείν είναι το ύψιστο αγαθόν, αγαθόν ού το μη αδικείν αλλά μηδέν θέλειν. Το θέμα είναι και να μην θέλεις να αδικήσεις. Σας ευχαριστώ που με ακούσατε.