Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, Αναστάσης Ρόντσης, σε αποκλειστική και αποκαλυπτική συνέντευξη στη «Σ»
Τεράστιο πρόβλημα με τα αντιγριπικά εμβόλια…Δεν θα… φτάσουν για όλους που τα χρειάζονται
«Δε μασάει τα λόγια του» ο Αναστάσης Ρόντσης και θέτει τον δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων»… Γιατί καθυστερούν οι παραδόσεις εμβολίων στα φαρμακεία… Έκκληση σε όσους δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να κάνουν υπομονή
Καθυστέρηση παρατηρείται στην διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων λόγω lockdown με αποτέλεσμα πολλά άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να μην έχουν εμβολιαστεί. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην παράδοση των τελευταίων παρτίδων των εμβολίων στα φαρμακεία όλης της χώρας. Επισημαίνεται ότι φέτος η διάθεση του αντιγριπικού εμβολίου και του εμβολίου για τον πνευμονόκοκκο γίνεται μόνο με συνταγογράφηση.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού συλλόγου Σερρών , Αναστάσης Ρόντσης, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφέρθηκε στην καθυστέρηση των εμβολίων αλλά και στην συνταγογράφηση των εμβολίων σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ,γεγονός που θα αφήσει ανεμβολίαστα άτομα που έχουν πραγματικά ανάγκη. Κάλεσε τον κόσμο να σκεφτεί τον συνάνθρωπό του και αν πραγματικά με τις ιατρικές οδηγίες – και όχι αν αισθάνεται ο καθένας ανασφαλής – δεν θεωρείται και δεν κατανέμεται στις ευπαθείς ομάδες και υψηλού κινδύνου να μην επιμένει να το κάνει, γιατί το στερεί από συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη.
«Καθυστερούν πάρα πολύ. Αυτή την στιγμή όλα τα φαρμακεία στην Ελλάδας δεν έχουν παραλάβει ένα εμβόλιο εντός Νοεμβρίου», σημείωσε ο κ. Ρόντσης και συνέχισε : «Από την αρχή του μήνα η κατάσταση είναι τραγική, ενώ υπήρχανε ουσιαστικά υποσχέσεις για δύο συγκεκριμένες παρτίδες του Νοεμβρίου, η μία την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου και η άλλη γύρω στις 15 Νοεμβρίου, δεν έχει παραληφθεί καμία, με την δικαιολογία αφενός ότι η τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη περιελάμβανε την αργία της 28ης Οκτωβρίου οπότε υπήρχε θέμα με τις μεταφορικές και την συντήρηση των ευαίσθητων προϊόντων όπως είναι τα εμβόλια, που θα έμεναν εκτός ψυγείου σε κάποια μεταφορική και αυτό θα δημιουργούσε προβλήματα στην αποθήκευση και διανομή του προϊόντος. Από κει και πέρα δεν υπήρχαν δικαιολογίες πλην του ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε lockdown και έχουν καθυστερήσει παγκοσμίως οι προωθήσεις των επόμενων και τελικών παραγγελιών».
Η καθυστέρηση όπως ανέφερε ο κ. Ρόντσης, οφείλεται στην εισαγωγή των εμβολίων λόγω lockdown. «Έχουν καθυστερήσει στην εισαγωγή, εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, κανένα φαρμακείο δεν μπορεί να κάνει τίποτα, απλά συστήνουμε στον κόσμο υπομονή, είναι κάτι που και μεις οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί το καταγγέλλουμε γιατί μιλάμε για μια πλέον προβληματική εικόνα της αγοράς, όπου ο κόσμος έχοντας το άγχος από όλη την κατάσταση που βιώνει του προσθέτουν ακόμη ένα άγχος και φυσικά αυτό μετακυλύετε στα φαρμακεία, που είναι οι αποδέκτες όλων των παραπόνων, ενώ επί της ουσίας δεν μπορούν να κάνουν κάτι ενώ έχουν διάθεση να εξυπηρετήσουν»
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Σερρών, καυτηρίασε την συνταγογράφηση των εμβολίων σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς δεν έγινε σωστή εκτίμηση. «Πολύς κόσμος έχει συνταγογραφήσει τα εμβόλια και περιμένει. Να επισημάνουμε ότι έχουν γίνει πολλά σοβαρά λάθη στην συνταγογράφηση των εμβολίων, δεν έχει γίνει σωστή εκτίμηση αναγκών, έχει εμβολιαστεί κατά τεκμήριο κόσμος περί των 800 χιλιάδων υπολογίζουμε και ήταν λιγότερο σε ευπαθή ομάδα ή ήταν πιο υγιείς , και δεν είχε με αυτές τις συνθήκες έλλειψης και συγκεκριμένου αριθμού εμβολίων, να παραλάβουν προτεραιότητα. Δυστυχώς, εμβολιάστηκαν 800χιλιάδες τέτοιοι συμπολίτες μας και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα μείνουν ανεμβολίαστα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι οποίοι άφησαν τον εμβολιασμό τους για τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με την σωστή συμβουλή που δόθηκε από το ΚΕΛΠΝΟ και τους γιατρούς που τους παρακολουθούν. Με αποτέλεσμα ήρθαν άνθρωποι άρον –άρον ,έγιναν και “εγκλήματα” και εμβολιασμοί σε παιδιά που δεν ήταν κάτω από τριών ετών και ειδικών ομάδων. Είναι διεθνής οδηγία ότι τα παιδιά από τριών ετών και πάνω είναι η ομάδα που κινδυνεύει λιγότερο. Ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να αρνηθεί εκτέλεση συνταγής», τόνισε. «Καταλαβαίνετε ότι προσπαθούσαμε να επικοινωνήσουμε και να πούμε ότι δεν πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα για δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο και αφήστε να εμβολιαστεί ένας συνάνθρωπος που έχει πρόβλημα και ανάγκη. Τελικά, οδηγηθήκαμε στην λογική ο σώζων εαυτόν σωθείτω, όποιος προλάβει να εμβολιαστεί πρώτος με αποτέλεσμα τώρα να έχουμε τεράστιο πρόβλημα . Σε αυτό προστέθηκε η αδυναμία εισαγωγής εμβολίων, οπότε καταλαβαίνετε τι εικόνα υπάρχει αυτή την στιγμή», σημείωσε.
Αναφορικά με την επόμενη παραλαβή των εμβολίων, δήλωσε: «Η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι θα ΄ρθουν οι τελευταίες παρτίδες, την τελευταία εβδομάδα του Νοεμβρίου. Δυστυχώς , προβλέπω ότι είναι πλέον αρκετά δύσκολο να πάρουμε και τον αρχικό αριθμό, των 4 εκ. εμβολίων, που είχαμε υποσχεθεί ότι θα έχουμε, έχουν έρθει γύρω στα 3 εκ. εμβόλια. Πέρυσι είχαν έρθει συνολικά και εμβολιάστηκαν 3.200χιλιάδες και φέτος εμβολιάστηκαν περί τα 3 εκατομμύρια μέχρι τέλος Οκτώβρη. Είναι ανθρωπίνως αδύνατον όταν έχουν συνταγογραφηθεί σε όλη την Ελλάδα πέντε και έξη εκ . συνταγές είναι μαθηματικά αδύνατον να καλυφθούν όλες αυτές οι συνταγές των 4εκ. εμβολίων. Θα μείνουν 1-1,5 εκ. άνθρωποι ανεμβολίαστοι».
Καταλήγοντας ο κ. Ρόντσης, τόνισε: «Να παρακαλέσω τον κόσμο πραγματικά να σκεφτεί τον συνάνθρωπό του και αν πραγματικά με τις ιατρικές οδηγίες –και όχι αν αισθάνεται ο καθένας ανασφαλής – δεν θεωρείται και δεν κατανέμεται στις ευπαθείς ομάδες και υψηλού κινδύνου να μην επιμένει να κάνει το εμβόλιο και να σκέφτεται ότι αν εμβολιαστεί αυτός δεν θα εμβολιαστεί ο παππούς του και η γιαγιά του, δεν θα εμβολιαστούν οι συνάνθρωποί μας μεγαλύτερης ηλικίας με βαριά και χρόνια προβλήματα υγείας».
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.