Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κήρυξε την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες,
Ο Α. Τζιτζικώστας παρουσίασε το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ 2021
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, παρουσίασε το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ για το 2021 και τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις τοπικές κοινωνίες της Ευρώπης, κηρύσσοντας την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, παρουσία Περιφερειαρχών και Δημάρχων από όλη την Ευρώπη.
Το φετινό Βαρόμετρο καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, παρέχοντας σημαντικά ευρήματα, στοιχεία και δεδομένα για τις οικονομικές, κοινωνικές, υγειονομικές, ακόμη και ψηφιακές συνέπειες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Ο κ. Τζιτζικώστας προειδοποίησε ότι η πανδημία του κορονοϊού πλήττει τις τοπικές οικονομίες και δημιουργεί κενό 180 δισεκατομμυρίων ευρώ στις Περιφέρειες και τους Δήμους. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Βαρόμετρου η ανάκαμψη συνολικά της ΕΕ από την πανδημία υπονομεύεται από τη στάση ορισμένων κυβερνήσεων, που αρνούνται τη συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στα σχέδιά τους για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Όπως τόνισε μάλιστα ο κ. Τζιτζικώστας, «η προοπτική να μην κατευθυνθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι εκεί που εντοπίζονται οι πραγματικές ανάγκες των κοινωνιών απειλεί με νέους κινδύνους. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών καλύτερα από τον καθένα και εάν δεν συμμετέχουν στην κατάρτιση των σχεδίων ανάκαμψης, τότε αυτά κινδυνεύουν να αποτύχουν. Επίσης ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες, καθώς η πανδημία δημιουργεί χάσμα χρηματοδότησης, ύψους 180 δισ. ευρώ, μεταξύ δαπανών και εσόδων. Το 2020 η πανδημία αύξησε το κόστος των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών κατά 125 δισ. ευρώ, ενώ μείωσε τα έσοδά τους κατά 55 δισ. ευρώ. Το συνολικό κενό των 180 δισ. ευρώ μπορεί να οδηγήσει σε περιστολή των δημοσίων υπηρεσιών, εκτός εάν χορηγηθούν επειγόντως περισσότερα χρήματα από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους για την υποστήριξη έργων και προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο».
Το Βαρόμετρο των Περιφερειών και των Δήμων της ΕΕ 2021 είναι το δεύτερο που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες έρευνες της γνώμης των Ευρωπαίων πολιτών στην ΕΕ.
«Ένα από τα πιο κρίσιμα συμπεράσματα του φετινού Βαρόμετρου είναι η διεύρυνση των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων όχι μόνο μεταξύ Περιφερειών στην Ευρώπη, αλλά και μεταξύ Περιφερειών στην ίδια χώρα. Όπως με μεγάλη προσοχή πρέπει να εξετάσουμε το ψηφιακό χάσμα που καταγράφεται ανάμεσα στις αστικές περιοχές και την ύπαιθρο, το οποίο υπονομεύει τις φιλοδοξίες και τους στόχους της ΕΕ για μια πράσινη και ψηφιακή οικονομική μετάβαση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.
Παρουσιάζοντας το Βαρόμετρο ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε: «Το Βαρόμετρο καταγράφει τον αντίκτυπο της πανδημίας στις τοπικές ευρωπαϊκές κοινωνίες και λειτουργεί ως οδηγός για όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης –ΕΕ, Εθνικές Κυβερνήσεις, Αυτοδιοίκηση- ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσουν σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όλων των Ευρωπαίων πολιτών. Το Βαρόμετρο προσφέρει σε όλους μας μια νέα προοπτική για την πραγματική κατάσταση της ΕΕ, αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την ποικιλομορφία, την πολυπλοκότητα και τελικά τον πλούτο της Ευρώπης».
Αναφερόμενος στην πανδημία και τον αντίκτυπο της, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών έκανε λόγο για κατακλυσμικές επιπτώσεις στις οικονομίες και στις κοινωνίες: «Οι νέοι και οι εργαζόμενοι χαμηλής κατάρτισης έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους υπόλοιπους πολίτες, όπως δείχνει το Βαρόμετρο. Έτσι, αυξάνεται ο κίνδυνος να χαθεί μια γενιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η κατάσταση επίσης των ατόμων με αναπηρίες και των ηλικιωμένων έχει επιδεινωθεί δραματικά. Διαπιστώνουμε ότι το 65% των Ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι οι τοπικές κοινωνίες, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, δεν έχουν την αναγκαία επιρροή στο μέλλον της ΕΕ. Με λίγα λόγια δεν διαμορφώνουν από κοινού το ευρωπαϊκό αύριο, δεν συμμετέχουν ισότιμα και δεν έχουν λόγο στο κοινό μας μέλλον. Εννέα στους δέκα μάλιστα πιστεύουν ότι η ενίσχυση της συμμετοχής των Περιφερειών και των Δήμων στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ θα βελτίωνε τη δημοκρατία στην Ευρώπη. Θα είναι μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε αυτά τα μηνύματα, διότι θα συμβάλλουμε στη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της ΕΕ και των κοινοτήτων της. Η ΕΕ είναι πολύ πιο πλούσια, πολύ πιο διαφορετική, με τοπικές ιδιαιτερότητες και πιο πολύπλοκη, από τα 27 κράτη μέλη της. Η ΕΕ είναι οι 300 Περιφέρειές της, οι 90.000 Δήμοι της, οι άνω του 1,1 εκ. τοπικά εκλεγμένων πολιτικών της, οι οποίοι εκπροσωπούν πάνω από 400 εκατομμύρια πολίτες. Αυτή είναι μια αλήθεια που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει εάν θέλουμε να οικοδομήσουμε μαζί ένα πιο δίκαιο μέλλον, ένα μέλλον ευημερίας για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, δίχως εξαιρέσεις».