Συγχρηματοδοτείται από το INTERREGV–A,ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, 2014-2020 και εθνικούς πόρους και πραγματοποιήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019
Ο Δήμος Σερρών στην 4η Τεχνική Συνάντηση της πράξης «Cultural Dipole» στο Petrich της Βουλγαρίας
Την Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο Petrichτης Βουλγαρίας η 4η Τεχνική Συνάντηση του έργου “CULTURALDIPOLE”, Δημιουργία ενός Πολιτιστικού Διπόλου στη Διασυνοριακή Περιοχή, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το INTERREGV-A,ΕΛΛΑΔΑ- ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, 2014-2020 και εθνικούς πόρους.
Τη συνάντηση διοργάνωσε ο Δήμος Petrich, εταίρος του Έργου και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι και των τεσσάρων εταίρων του έργου, ήτοι από τον Δήμο Σερρών συντονιστή, τον Δήμο Petrich, τις Ερευνητικές Ομάδες: του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Αριστοτέλη Νανιόπουλο και του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια κ. Αργυρώ Δημούδη.
Την έναρξη της συνάντησης κήρυξε ο Δήμαρχος Petrich, κ. DemeterBruchkov,ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα την κ. Παλάζη- Τσοχατζίδη Χρυσάνθη, Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ, ως εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής Σερρών, αναφέρθηκε στη σημασία του έργου τόσο για τον Δήμο Σερρών όσο και για τον Δήμο Petrich και στη συνεργασία τους τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ηκ. IliyanaPopova, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Δήμου Petrich,η οποία με τη σειρά της καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και αναφέρθηκε στο νέο Μουσείο του Petrich και επίσης στην αύξηση του τουρισμού τα τελευταία 4 χρόνια.
Η κ. Παλάζη-Τσοχατζίδη Χρυσάνθη, ακολούθως, ευχαρίστησε για την πρόσκληση και ανέφερε τα εξής: «Δεν είναι τυχαία η επιλογή του ονόματος Dipole, με την ελληνική ρίζα, προκειμένου να περιγράψει το συνεργατικό εγχείρημα. Δημιουργία χώρων πολιτισμού, μουσείων, μέσα σε χώρους πρώην στρατοπέδων που αποκτούν μια νέα υπόσταση και λειτουργικότητα. Επίκεντρο των προσπαθειών μας στη συνέχεια αποτελούν τόσο η αποπεράτωση των κατασκευαστικών εργασιών, αλλά το κυριότερο η δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων, ώστε αυτά τα δύο μεγάλα πολιτιστικά κέντρα να αποτελέσουν ένα ουσιαστικό δίπολο, επικοινωνίας, συνεργασίας, τουριστικών επισκέψεων και πολιτιστικών συνεργειών ανάμεσα στις δύο πόλεις».
Στο κυρίως μέρος της συνάντησης παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους των εταίρων οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα ανά πακέτο εργασίας και ιδιαίτερα η πρόοδος των κατασκευαστικών εργασιών ,ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν για την ομαλή υλοποίηση και ολοκλήρωση του έργου.
Η συνάντηση έκλεισε με την ξενάγηση στο χώρο του πρώην στρατοπέδου στο Petrich, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για τη δημιουργία του νέου Ιστορικού Μουσείου.