Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου
«Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» Απόκτηση παιδιού, το πιο πολύτιμο αγαθό για κάθε γυναίκα
Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας -Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας -Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους -Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων -Παρέχεται δυνατότητα στους δότες να αποφασίζουν οι ίδιοι για την ανωνυμία τους
Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, μεταξύ άλλων τόνισε:
Με το νομοσχέδιο με τίτλο «Μεταρρυθμίσεις στην Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή» εισάγονται ρυθμίσεις και διατάξεις βελτιωτικές της υφιστάμενης νομοθεσίας. Αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν είναι πρωτίστως νομοσχέδιο διασφάλισης των δικαιωμάτων της γυναίκας.
Αναλυτικότερα:
Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας.
Αυξάνεται το ηλικιακό όριο των γυναικών που δύνανται να προσφύγουν σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, από το 50ο έτος στο 54ο έτος της ηλικίας, με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα και την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Επίσης, υπάρχει πρόβλεψη περί χορήγησης ειδικής άδειας για ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε γυναίκες ηλικίας από 50 έτη και μία ημέρα μέχρι 54 ετών.
Επιτρέπεται η κρυοσυντήρηση ωαρίων, όχι μόνο για ιατρικούς αλλά και για κοινωνικούς λόγους, δίνοντας τη δυνατότητα στις γυναίκες να διατηρήσουν τα ωάριά τους και να κάνουν χρήση αυτών όποτε το επιθυμήσουν. Καταργείται ακόμη το ανώτατο όριο των 20 ετών όσον αφορά τη διάρκειά της.
Καταργείται η απαιτούμενη συναίνεση του συζύγου για την κρυοσυντήρηση ωαρίων από τη γυναίκα που το επιθυμεί. Έτσι θεμελιώνεται το δικαίωμα του ατόμου να καταθέτει μη γονιμοποιημένο γενετικό υλικό για κρυοσυντήρηση χωρίς τη συναίνεσή του ή της συζύγου ή του μέρος με το οποίο έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή του συντρόφου του, καθώς και για ελεύθερη χρήση του σε περίπτωση διαζυγίου, ακύρωσης του γάμου, διάστασης, λήξης ή καταγγελίας του συμφώνου συμβίωσης ή λήξης της ελεύθερης ένωσής του.
Επιτρέπεται στη διαζευγμένη γυναίκα να κάνει χρήση των κρυοσυντηρημένων ωαρίων χωρίς τη συναίνεση του συζύγου ή του συντρόφου.
Υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι η διάθεση γενετικού υλικού για τη δημιουργία Τραπεζών Κρυοσυντήρησης. Ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών κατά το χρόνο της διάθεσης, δεν αποτελεί απαγορευμένη διάθεση.
Προβλέπεται δυνατότητα λήψης και κρυοσυντηρικού γενετικού υλικού δότη ή δότρια στην Τράπεζα Κρυοσυντήρησης, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληπτών τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Παρέχεται η δυνατότητα του δότη ή της δότριας να αποφασίζει ο ίδιος ή η ίδια για την ανωνυμία του ή την ανωνυμία της. Προβλέπεται η ίδρυση Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και Τράπεζας Κρυοσυντήρησης αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση προσώπων οροθετικών στον ιό της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας.
Διασφαλίζεται ο σεβασμός της προσωπικότητας των intersex ατόμων και του δικαιώματός τους στον σωματικό αυτoκαθορισμό, καθώς και η ρύθμιση των προϋποθέσεων υπό τις οποίες κατ’ εξαίρεση θα επιτρέπεται η παρέμβαση στα χαρακτηριστικά φύλου των ανήλικων intersex ατόμων.
Τοπαρόν νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα βήμα προόδου σε σχέση με τα κοινωνικά δικαιώματα στη χώρα μας. Για την ακρίβεια, επιφέρει επαναστατικές αλλαγές. Υπάρχουν ευεργετικές διατάξεις για τις γυναίκες κάθε ηλικίας που θέλουν να αποκτήσουν οικογένεια. Με αυτές αίρονται πολλά από τα εμπόδια που μας κρατούν πίσω από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ρυθμίζεται πλέον το πεδίο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όχι με τις στερεότυπες αντιλήψεις του παρελθόντος αλλά με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιό της και διασφαλίζονται τα δικαιώματα της γυναίκας, με σεβασμό στις συστάσεις της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Διασφαλίζεται έτσι στο μέγιστο δυνατό βαθμό το δικαίωμα των γυναικών στην τεκνοποίηση.
Πρέπει να συγχαρούμε τον Υπουργό Υγείας, κ. Πλεύρη, ο οποίος με τόλμη και αποφασιστικότητα φέρνει προς ψήφιση αυτό το νομοσχέδιο που αλλάζει τα δεδομένα και δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες με επέκταση των χρονικών ορίων και με ευεργετικές διατάξεις να κάνουν το όνειρο της τεκνοποίησης και της δημιουργίας οικογένειας πραγματικότητα.
Πιστεύω ότι στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει στη χώρα μας η δυνατότητα αύξησης της αναπαραγωγής και με αυτόν τον τρόπο, με τις διατάξεις δηλαδή του νομοσχεδίου που βελτιώνουν την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, είναι μία θετική εξέλιξη.