Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής ήταν από τους εισηγητές στο 2ο ετήσιο διεθνές συνέδριο AgriBusiness Forum που είχε ως θέμα « Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή» και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου 2019 στις Σέρρες
Κώστας Καραμανλής: Ο αγροδιατροφικός τομέας συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τομείς της ελληνικής οικονομίας
Απαντώντας σε ερώτηση για τις αγροτικές ενισχύσεις στη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής δεν δίστασε να πει αλήθειες αναφέροντας ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν αξιοποιήθηκαν με ορθολογικό τρόπο αλλά σε πολλές περιπτώσεις μοιράσθηκαν με τοπικά και πολιτικά κριτήρια
Ο αγροδιατροφικός τομέας συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τομείς τόσο της ελληνικής όσο και της ευρύτερης βαλκανικής και ευρωπαϊκής οικονομίας έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις, τόνισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής κατά την εισήγησή του στο 2ο ετήσιο διεθνές συνέδριο AgriBusiness Forum που είχε ως θέμα «Το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα στην ψηφιακή εποχή» και πραγματοποιήθηκε το διήμερο 1 και 2 Νοεμβρίου 2019, στις Σέρρες στο ξενοδοχείο Elpida & Spa στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Ο κ. Καραμανλής συμμετείχε στο πάνελ της συνεδρίας για τις προοπτικές ανάπτυξης και συνεργασίας για βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη (round-table).
«Μια εκ των πλέον σημαντικών προκλήσεων αφορά στη μείωση των εσφαλμένων αντιλήψεων και στην εξισορρόπηση των εντάσεων μεταξύ της οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής διάστασης της βιωσιμότητας. Ή ακόμα καλύτερα, το πώς αυτές οι εντάσεις μπορούν να μετατραπούν σε συνέργειες. Η σύγχρονη πραγματικότητα επιτάσσει ότι οι Ευρωπαίοι και Έλληνες γεωργοί οφείλουν να καταβάλλουν αυξημένες προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αντίκτυπου της δραστηριότητάς τους, παραμένοντας όμως παραγωγικοί και ανταγωνιστικοί και το κυριότερο διασφαλίζοντας με συνέπεια επαρκή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα για τους καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, η διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας συνδέεται με τη διατήρηση ζωντανών και αναπτυσσόμενων περιοχών της υπαίθρου, ενώ αντίθετα, η εγκατάλειψή της θα είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο από κοινωνική και οικονομική, αλλά και από περιβαλλοντική άποψη» ανέφερε ο κ. Καραμανλής
Συνεχίζοντας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών σημείωσε «Θέσαμε ως πρώτη προτεραιότητα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων οι οποίες στοχεύουν στη φροντίδα και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών της ελληνικής υπαίθρου και κυρίως των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών, με κύριο άξονα την αειφορική και ολοκληρωμένη ανάπτυξή τους. Στόχος μας είναι η υλοποίησή τους με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και η παράδοσή τους στο συντομότερο χρονικό διάστημα, με τη λιγότερη κατά το δυνατόν οικονομική επιβάρυνση. Άλλωστε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι, το καθ ύλην αρμόδιο Υπουργείο που συνδυάζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο το άμεσο με το μακροπρόθεσμο. Την καθημερινότητα με την ανάπτυξη».
Επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε και εμείς οι ίδιοι τις αποφάσεις μας για το πώς θέλουμε την αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα καθώς το στρεβλό μοντέλο που έχει στηθεί αποκλειστικά και μόνο γύρω από τις επιδοτήσεις, δεν μπορεί να έχει μεγάλο χρόνο ζωής.
Αναφερόμενος στις Σέρρες είπε «Στις Σέρρες έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε, με κυριότερο, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αρδευτικών δικτύων. Αλλά και τη συστηματική καθοδήγηση για να κάνουμε τα τοπικά προϊόντα μας ΠΟΠ και ΠΓΕ και να αναδείξουμε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα». Στο θέμα με τα αρδευτικά έργα, μάλιστα ανέφερε ότι δεν θα έπρεπε να ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά να υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αναφέρθηκε επίσης στις αγκυλώσεις και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές στην υλοποίηση των επενδύσεων τους, που σε αρκετές περιπτώσεις συνιστούν τροχοπέδη στην προώθηση σημαντικών έργων. « Μ ε αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται οι επενδυτές, μεγάλοι και μικροί, από το να επενδύσουν στην Ελλάδα» σημείωσε.
«Πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους έξυπνους και αυτό θα κάνουμε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η κυβέρνηση και οι υπουργοί της θα προσπαθούν να βρούνε λύσεις» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
Σε ερώτηση συνέδρου για τις αγροτικές ενισχύσεις στη χώρα μας, ο κ. Καραμανλής δεν δίστασε να πει αλήθειες αναφέροντας ότι οι αγροτικές ενισχύσεις δεν αξιοποιήθηκαν με ορθολογικό τρόπο αλλά σε πολλές περιπτώσεις μοιράσθηκαν με τοπικά και πολιτικά κριτήρια, με αποτέλεσμα το γεγονός αυτό να στερήσει από την χώρα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται πολύ πίσω στον συγκεκριμένο τομέα.« Ας τα πούμε και αυτά κάποτε. Ας πούμε ότι πέσανε ένα σωρό χρήματα στην ελληνική περιφέρεια και σήμερα έχουμε έναν μικροκεφαλισμό, το 50%του πληθυσμού σε μια πόλη . Παρά τα απίστευτα πακέτα που δοθήκανε και ξέρετε πως δοθήκανε-και εδώ είναι η τεράστια ευθύνη και των πολιτικών-, δοθήκανε με κριτήρια πολιτικά και τοπικά. Εγώ σε όποιο χωριό πάω σε όλη την Ελλάδα, όλοι μου ζητάνε λεφτά για πλατείες, καταλάβατε; Δεν μου ζητάνε χρήματα για να κάνουμε έξυπνες λύσεις για π.χ. βιολογικό καθαρισμό. Επομένως εδώ πέρα έχουμε ευθύνη και οι πολιτικοί έχουν όμως ευθύνη και οι πολίτες γιατί πολλές φορές είναι με το χέρι έτσι και απλά ζητάνε χρήματα. Τα χρήματα λοιπόν είτε αυτό λέγεται ενισχύσεις είτε αυτό λέγεται οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο από την Ε.Ε., πρέπει να δίνετε πλέον με cost benefit analysis. Αυτό λέει η Eυρωπαϊκή Ένωση από το 2015 και μετά, και αυτή είναι η τάση. Επομένως εμείς έχουμε δύο επιλογές ή να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα ή να μείνουμε πίσω στο 1960 .Διότι έχω την αίσθηση ότι όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα, το τι γίνεται στον αγροδιατροφικό τομέα στην Ευρώπη και παρακολουθεί τα τεκταινόμενα τα δικά μας η σύγκριση μιλά από μόνη της”υποστήριξε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.