Τα εισηγήθηκαν ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης.
Τρία εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή
Τρία εμβληματικά έργα ΣΔΙΤ του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τα οποία εισηγήθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης.
Τα τρία έργα ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 477 εκ αφορούν στην κατασκευή 17 υπερσύγχρονων , βιοκλιματικών σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία, στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα για την κάλυψη των αναγκών της πρωτεύουσας και στο νέο, λειτουργικό και υπερσύγχρονο βιοκλιματικό κτιριακό συγκρότημα για τη στέγαση των υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Υποδομών.
17 σχολικές μονάδες στην κεντρική Μακεδονία
Το πρώτο έργο αφορά στην υλοποίηση 17 νέων, βιοκλιματικών σχολικών μονάδων μέσω ΣΔΙΤ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στους Δήμους Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά, Λαγκαδά, Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη και Κατερίνης. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 129 εκ. ευρώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021.
Εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα
Το δεύτερο μεγάλο έργο ΣΔΙΤ αφορά στο εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αθήνας, με το οποίο επιτυγχάνεται η αποδοτική, ασφαλής και βελτιστοποιημένη λειτουργία του για περίοδο σύμβασης 20 ετών. Με τη σύμβαση αυτή το Δημόσιο δεν θα επιβαρυνθεί οικονομικά, αφού το κόστος θα καλυφθεί από την πώληση του αδιύλιστου νερού. Επίσης θα γίνουν εργασίες βαριάς συντήρησης του δικτύου περίπου 150 εκ. Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 235 εκ. ευρώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021.
Κτιριακό συγκρότημα γ.γ. Υποδομών
Το νέο, λειτουργικό, κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που σήμερα στεγάζονται σε 13 διάσπαρτα, μισθωμένα κτήρια.
Θα συνδέεται μέσω μίας πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς εξασφαλίζοντας την εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στο κτήριο και τις αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου.
Το νέο, λειτουργικό, κτιριακό συγκρότημα θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Γ..Γ. Υποδομών
Το νέο, λειτουργικό, κτιριακό συγκρότημα θα συνδέεται μέσω μίας πεζογέφυρας με την οδό Πειραιώς
Το οικονομικό όφελος που θα εξασφαλίσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τα μισθώματα θα είναι της τάξεως των 3 εκ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα θα αναβαθμιστεί όλη η περιοχή.
Αναπλάσεις του περιβάλλοντος χώρου χάρη στο νέο κτίριο της γ.γ. Υποδομών
Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 113 εκ. ευρώ και η προκήρυξη του διαγωνισμού αναμένεται εντός του Α’ τριμήνου του 2021.
Ο προγραμματισμός του Υπουργείου Υποδομών κ μεταφορών δε σταματά εδώ, καθώς αρχές Φεβρουαρίου θα είναι έτοιμη η πρόταση για το cluster των δικαστικών μεγάρων.
Ουσιαστικά θα υπάρχουν τρεις ομάδες δικαστικών μεγάρων ( κεντρική Μακεδονία, κεντρική Ελλάδα κ Κρήτη). Το έργο υπολογίζεται περίπου στα 350 εκ και δουλεύεται συστηματικά από τη ΓΓ Υποδομών το τελευταίο διάστημα.
Καραμανλής: Προάγουμε την καινοτομία, δουλεύουμε για την ανάπτυξη
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε: «Προχωράμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, με μικρά και μεγάλα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα. Έργα που αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομίας μας. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό έχουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, τις οποίες προωθούμε σε άριστη συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Ενώνουμε δυνάμεις, προάγουμε την καινοτομία, δουλεύουμε για την ανάπτυξη, υπηρετούμε το δημόσιο συμφέρον».
Καραγιάννης: Ανοίγει ο δρόμος για εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας
Από την πλευρά του, ο κ. Καραγιάννης δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, γιατί τρία μεγάλα έργα ΣΔΙΤ που σχεδιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία μας, με την καθοδήγηση του Υπουργού Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, και εγκρίθηκαν από τη Διυπουργική Επιτροπή. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την ουσιαστική αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών της χώρας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην επαναφορά της χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».