Ο βουλευτής Σερρών Κωνσταντίνος Μπούμπας ,απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών, τόνισε:
«Δώστε λύση απέναντι στην Ελληνίδα καθαρίστρια, η οποία πραγματικά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα»
Ομιλία του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία εν μέσω κρίσης κορωνοϊού (25/05/2020)
Ο βουλευτής Σερρών της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης για την πρόσληψη καθαριστριών στα σχολεία εν μέσω κρίσης κορωνοϊού (25/05/2020). Ο βουλευτής ανέφερε τα παρακάτω:
Είναι το πρόβλημα αυτό που ταλανίζει χιλιάδες καθαρίστριες. Βέβαια, εμείς ως Ελληνική Λύση, κύριε Υπουργέ, σας το βάλαμε από τις 25 Νοεμβρίου, όπου με ερώτηση που καταθέσαμε τότε, ρωτούσαμε για τις εργασιακές συνθήκες σε ό,τι αφορά τις σχολικές καθαρίστριες, διότι το πρόβλημα αυτό ανακυκλώνεται και λιμνάζει.
Επίσης, να σας θυμίσω, ως Ελληνική Λύση, ότι στις 4 Δεκεμβρίου υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών και ενόψει μάλιστα, των εορτών. Στις 2 Δεκεμβρίου, να σας θυμίσω, είχατε εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση για να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργατοώρες.
Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε καταθέσει και αυτό ως επίκαιρη ερώτηση από τις 12 Μαΐου, σας περιμέναμε καρτερικά. Βρεθήκαμε εξάλλου και στην Κομοτηνή. Μου υποσχεθήκατε να το δούμε, να το συζητήσουμε σήμερα. Άκουσα και με προσοχή τις δηλώσεις σας το πρωί. Μετράει βέβαια, που έχει αποφανθεί και η Ειδική Επιστημονική Ομάδα Αντιμετώπισης Κρίσεων Δημόσιας Υγείας μέσα από λοιμογόνους παράγοντες, αλλά αυτό δεν ικανοποιεί αυτές τις γυναίκες, την Ελληνίδα εργαζόμενη καθαρίστρια, η οποία μπορεί να εργάζεται δέκα και δεκαπέντε χρόνια. Αισθάνεται μία ανασφάλεια. Είναι αυτή η γυναίκα που όλη τη μέρα τρέχει με ένα υδροχλωρικό οξύ ή με μία χλωρίνη για να κάνει την απολύμανση, όχι μόνο τώρα, αλλά και στο παρελθόν. Διότι από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο μιλούσαμε όλοι για τον Η1Ν1. Ήρθε ο κορωνοϊός για να μείνει. Θα έχουμε τον Σεπτέμβριο με το δεύτερο κύμα. Αυτό τουλάχιστον, λένε οι επαΐοντες και οι επιστήμονες. Και σήμερα είπατε: «Παράταση ως και τετραμήνου, ανάλογα με τα κονδύλια που θα δίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση». Αυτό δεν είναι η πανάκεια, κύριε Υπουργέ, είναι φασόν. Είναι εργολαβικές συνθήκες εργασίας.
Αν μια καθαρίστρια σήμερα -που είπε και ο συνάδελφός μου- ξεκινάει από 90 ευρώ και φτάνει το πολύ 300 ή 400 ευρώ και τη βάζετε στο σχολείο να είναι πρωί-απόγευμα, είναι αναγκασμένη δυστυχώς από την ελληνική κοινωνία να κάνει και δεύτερη δουλειά, δεν μπορεί να επιβιώσει. Ζητάτε αύξηση των αιθουσών. Υπάρχουν αίθουσες προκάτ που ανήκουν στο «Κέντρο Δια Βίου Μάθησης» του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ή στο «myschool» και δεν τις πληρώνονται. Υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι. Υπάρχουν τα γραφεία, τα αποδυτήρια. Υπάρχουν οι τουαλέτες, οι κοινόχρηστες. Υπάρχουν τα γραφεία των καθηγητών και των δασκάλων. Δεν τα πληρώνονται. Εάν κάποια καθαρίστρια αρρωστήσει -ακούστε το τραγελαφικό- ακόμη και καρκινοπαθής, δεν μπορεί να πάρει άδεια. Δεν έχει άδεια αναρρωτική αυτή η καθαρίστρια. Πρέπει να μπει άλλη γυναίκα στη θέση της και μάλιστα, να την πληρώσει από την τσέπη της.
Επί του κ. Χαρίτση και επί ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πριν τις εκλογές, μπήκε στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών. Δόθηκε μία μικρή αύξηση της τάξεως του 10%. Δεν επιλύει όμως το πρόβλημα, διότι απορροφήθηκε από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Υπάρχει ακόμη το άλλο πρόβλημα για τον εξατομικευμένο εξοπλισμό που χρειάζονται αυτές οι γυναίκες και δεν τους παρέχεται από τους δήμους.
Και το άλλο κωμικοτραγικό, κύριε Υπουργέ; Αν δεν κάνει σωστά τη δουλειά της ή τουναντίον έχει πρόβλημα με κάποιον σχολικό σύμβουλο, δάσκαλο, καθηγητή, η καθαρίστρια ενώ εργάζεται στο Υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί να αποτανθεί, διότι ανήκει στους δήμους. Είστε και εσείς αρμόδιος ως Υπουργός Εσωτερικών. Αντιλαμβάνεστε ότι πηγαίνει από τον «Άννα στον Καϊάφα». Πρέπει να υπερκεράσει πάρα πολλά εμπόδια αυτή η γυναίκα για να εισακουστεί! Δώστε μία λύση τώρα.
Οι επιστήμονες τι λένε; Ο κορωνοϊός λόγω του κελύφους του λιπώματος, αυτό το έλυτρο που λένε οι γιατροί που έχει το γενετικό του υλικό, το νουκλεϊκό οξύ, -αυτό δείχνει και η βιβλιογραφία και πρέπει να διδαχτούμε από τις πανδημίες του παρελθόντος- θα έρθει και σε δεύτερο κύμα. Θα μας βρει λοιπόν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο το δεύτερο κύμα, που θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και δεν θα έχουμε πλέον μόνιμες καθαρίστριες, που το δικαιούνται;
Ο κάματός τους δεν δικαιώνεται, κύριε Υπουργέ. Πρέπει να δώσουμε μια λύση. Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Για όσες έχουν συνταξιοδοτηθεί στο παρελθόν, δεν έχει πληρωθεί αυτή η θέση ούτε οι συμβάσεις τους έχουν ανανεωθεί, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνονται άγχος, ανασφάλεια και αδικία ως πολίτες, ως Ελληνίδες εργαζόμενες δεύτερης κατηγορίας.
Πρέπει να το επιλύσετε. Δεν είναι μόνο η δική σας Κυβέρνηση, είναι και οι προγενέστερες…
Δώστε λύση απέναντι στην Ελληνίδα καθαρίστρια, η οποία πραγματικά δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα.
( Μετά την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο)
Κύριε Υπουργέ, δεν μας ικανοποιεί η απάντηση, διότι θεωρούμε ότι αυτή η λύση είναι επιδερμική και επιφανειακή. Πολύ φοβούμαι ότι θα είναι σισύφειος η προσπάθεια. Βέβαια και οι προκάτοχοί σας επικαλέστηκαν το άρθρο 103 του Συντάγματος που λέτε, αλλά εδώ είναι τώρα το έλλειμμα -αν θέλετε- του κοινοβουλευτικού έργου και του δημοκρατικού πολιτεύματος από την έλλειψη συνταγματικού δικαστηρίου. Τόσο ο Πρόεδρός μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, όσο και οι ομοϊδεάτες μου Βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, σας έχουμε πει ουκ ολίγες φορές ότι το συνταγματικό δικαστήριο -για να ξέρει και ο ελληνικός λαός- είναι ο λεγόμενος «δικηγόρος του διαβόλου», αυτό που έκαναν κάποτε οι παπικοί, διότι όταν κάτι δεν συνάδει και καταστρατηγεί τα κοινωνικά δικαιώματα του συνόλου, έπρεπε να υπάρχει το λεγόμενο συνταγματικό δικαστήριο για να κρίνει αν είναι σύννομα ή όχι.
Πολύ φοβούμαι ότι θα έρθει το φθινόπωρο και θα ξεκινήσουμε πάλι από το αρχικό σημείο εκκίνησης και πάλι θα είναι υποχείρια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι καθαρίστριες και λίγο πριν τις γιορτές θα ζητώ από εσάς να βγει κάποια κοινή υπουργική απόφαση, για να μπορέσουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα ή θα φτάσουν σε σημείο να δουν τι γίνεται με τους Δήμους και γιατί οι Δήμοι καθυστερούν αυτές τις πληρωμές.
Καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι αμοιβές τους είναι 33 ευρώ την αίθουσα ανά μήνα –άκουσον, άκουσον- γι’ αυτές που μπορεί να είναι η μάνα μας, η σύζυγος, αυτή που προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με 200 ή 300 ευρώ, ως ένα ανθυγιεινό επάγγελμα, που ούτε και τα εξατομικευμένα είδη προστασίας δεν έχει.
Σε αυτό παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να γίνεται πληρέστερος έλεγχος, αν τους δίδονται τα ατομικά μέσα προστασίας. Ούτε γάλα τους χορηγείται, διότι και το γάλα -ξέρετε- το δικαιούται ένας εργαζόμενος που είναι στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, τα λεγόμενα «κόκκινα ένσημα».
Δώστε μια λύση για αυτές τις γυναίκες που θα καλύπτουν πάγιες, σοβαρές, διαρκείς ανάγκες λόγω της πανδημίας, όπου έρχεται -σας είπα και στην πρωτολογία μου- και το δεύτερο κύμα και θα τρέχουμε -να το πω απλά στην καθομιλουμένη- και δεν θα φτάνουμε από πλευράς των καθαριστριών. Όλοι θέλουμε τον χώρο μας να είναι καθαρός, να υπάρχει ευταξία, να υπάρχει απολύμανση, είτε είναι το σχολείο, είτε είναι το γραφείο μας, είτε οποιοσδήποτε εργασιακός χώρος.
Αυτές οι γυναίκες θα συνεχίσουν να ικανοποιούν τις λεγόμενες πελατειακές σχέσεις, ακριβώς διότι οι συμβάσεις θα είναι ορισμένου έργου, θα υπάρχει αυτή η αγωνία και όταν θα φτάνει η καταληκτική ημερομηνία, θα αρχίσουν και πάλι να εκλιπαρούν για ανανέωση των συμβάσεων, ενώ θα συνεχιστούν αυτές οι συνθήκες εργασίας που δεν συνάδουν σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο, όταν κάποια αρρωσταίνει να μην μπορεί να απουσιάσει από τη δουλειά της.
Είπατε ότι θα το δείτε. Πολύ φοβούμαι, όμως. Με με τις συμβάσεις ορισμένου έργου -θα μπουν βέβαια κάποιες νομικές δικλείδες ασφαλείας- θα μπορέσουν να ικανοποιηθούν. Και εν πάση περιπτώσει, αν θέλετε πραγματικά να αφήσετε την υπογραφή σας και την ανεξίτηλη σφραγίδα, δείτε, κύριε Υπουργέ, τι μπορείτε να κάνετε με τις εννιάμισι χιλιάδες οικογένειες, με αυτές τις καθαρίστριες, για να μην συνεχίσουν να βγαίνουν με μια φασίνα και έναν κουβά και μια χλωρίνη πάλι στον κόσμο, διότι προσφέρουν πραγματικά.
Υπάρχουν και πολλά Υπουργεία που εμπλέκονται, το δικό σας, το Υπουργείο Παιδείας και οι Δήμοι. Κάπου πρέπει να λυθεί και αυτό, διότι, όπως λέει και ο λαός, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι, αργεί να ξημερώσει, για να επιλυθεί το πρόβλημα και γι’ αυτές.