Σε πανηγυρική εκδήλωση στο Σχολαρχείο του Εμμανουήλ Παππά Σερρών
Επίτιμος Δημότης Εμμανουήλ Παππά ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος
Επίτιμος Δημότης Εμμανουήλ Παππά ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος με απόφαση του δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Παππά Σερρών . Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2017,το μεσημέρι με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παυλόπουλου στην Τοπική Κοινότητα Εμμανουήλ Παπά Σερρών του ομώνυμου δήμου για το μνημόσυνο για τα 196 χρόνια από τον θάνατο ταυ Ήρωα Εμμανουήλ Παπά, Αρχιστράτηγου των Μακεδονικών Δυνάμεων της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, σε πανηγυρική εκδήλωση στο Σχολαρχείο του Εμμανουήλ Παππά Σερρών, ο κ. Παυλόπουλος ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Εμμανουήλ Παππά Σερρών και του απονεμήθηκε το Χρυσό Κλειδί της πόλης .
«Η ζωή και το έργο του Εμμανουήλ Παπά να μην γίνει μια ιστορική ανάμνηση, αλλά να αποτελέσει μια εθνική παρακαταθήκη και να πάρει την θέση που του αρμόζει στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολειά μας..»
Ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, χαιρετίζοντας τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, τόνισε: «Εξοχότατε Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας σας καλωσορίζουμε στο τόπο μας. Η φιλοπατρία και η βαθιά πίστη στην ορθόδοξη πίστη του Εμμανουήλ Παπάς, υπήρξαν χαρακτηριστικά που τον ώθησαν να θυσιάσει τα πάντα ,οικογένεια, μια αμύθητη περιουσία και τρεις γιους στα πεδία των μαχών και τέλος την ίδια του την ζωή στο βωμό της ελευθερία του έθνους. Αποτελεί ο Αρχιστράτηγος Εμμανουήλ Παπάς, πρότυπο ενάρετου ανδρός, κατά τον Σωκράτη, με δικαιοσύνη σωφροσύνη ,ανδρεία ήθος και ανιδιοτέλεια, αρετές που είναι ζητούμενο στην σημερινή εποχή. Η επαναστατική δράση του Εμμανουήλ παπά για την απελευθέρωση της Μακεδονίας, ήταν ανάλογη με αυτή του Αρχιστράτηγου Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στην Πελοπόννησο και του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Στερεά Ελλάδα. Η μνήμη του όμως σήμερα κινδυνεύει να χαθεί στην λήθη της ιστορία ς. Πιστεύω ότι έχουμε ηθική και ιστορική υποχρέωση σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εδαφική κυριαρχία μας και σε κείνους που απειλούν να αλλοιώσουν την εθνική και θρησκευτική μας ταυτότητα . Να διατηρήσουμε αλώβητη την μνήμη αυτών των ιστορικών μορφών που καθόρισαν την έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 με κορυφαίο για την Μακεδονία την ηγετική μορφή του Εμμανουήλ Παπά.»
«Παίρνω το θάρρος να σας ζητήσω αυτή να γίνει πρωταρχική σας έννοια. Να αγωνιστείτε και σεις εξοχότατε ο αρχιστράτηγος Εμμανουήλ παπάς ,η ζωή και το έργο του να μην γίνει μια ιστορική ανάμνηση αλλά να αποτελέσει μια εθνική παρακαταθήκη και να πάρει την θέση που του αρμόζει στα βιβλία της ιστορίας που διδάσκεται στα σχολειά μας» κατέληξε ο κ. Νότας.
Στην συνέχεια η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Παππά, Δήμητρα Πυρινή, ανέγνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εμμανουήλ Παππά Σερρών που ομόφωνα έλαβε για την ανακήρυξη του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου ως επίτιμο Δημότη Εμμανουήλ Παππά και την απονομή του Χρυσού Κλειδιού της πόλης.
«Να την αποκαταστήσουμε την μνήμη εκεί που της αρμόζει, και όπως της αρμόζει , στην παιδεία και στο πάνθεον των ηρώων της Εθνεργεσίας…»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ευχαρίστησε το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της Εμμανουήλ Παππά για την τιμή που του επιφύλαξαν.
«Αποτελεί για μένα ύψιστη τιμή η ανακήρυξη μου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου σας ,και μάλιστα κατά την λαμπρή επέτειο του μνημόσυνου του Εμμανουήλ παπά,196 χρόνια μετά τον θάνατό του ,την 5η Δεκεμβρίου 1821.Αυτή η τιμή η οποία δεν αφορά το πρόσωπό μου, αλλά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ,μετατρέπεται σε ύψιστο χρέος που συνίσταται στο ότι το παράδειγμα του Εμμανουήλ Παππά ,μια από τις αγνότερες και ηρωικότερες μορφές της Εθνεγερσίας του 1821 ,πρέπει να συνιστά δείκτη πορείας κατά την άσκηση των καθηκόντων μου» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.
« Είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι εδώ όχι για να τιμήσουμε μαζί την μνήμη αυτού του μεγάλου ήρωα αλλά για να την αποκαταστήσουμε την μνήμη εκεί που της αρμόζει, και όπως της αρμόζει, στην παιδεία και στο πάνθεον των ηρώων της Εθνεργεσίας. Και αυτό το οφείλουμε στον Εμμανουήλ Παπά όχι μόνο για τους αγώνες αλλά για το υπόδειγμα ζωής το οποία μας αφήνει που αφήνει όχι μόνο στον λαό μας αλλά στους δημόσιους άρχοντες του τόπου. Γιατί ο Εμμανουήλ Παπάς μας αφήνει ένα παράδειγμα εμβληματικού συνδυασμού ,από την μια πλευρά ηρωισμού και από την άλλη ανιδιοτέλειας» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος
Στην συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε αναλυτικά στην ζωή του Εμμανουήλ Παπά. «Η ζωή του Εμμανουήλ Παπά συμβολίζει το πρότυπο ενός δημόσιου άνδρα ο οποίος είναι απόλυτα αφιερωμένος στο καθήκον και με μια αγνή ανιδιοτέλεια που δεν έχει προηγούμενο. Αυτό το πρότυπο πρέπει να αποκαταστήσουμε σήμερα, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον δημόσιο βίο για να μπορέσουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου ο οποίος έχει εμπιστευθεί τις τύχες του στα χέρια μας», υποστήριξε.
«Το παράδειγμα του ενέπνευσε ολόκληρες γενιές Μακεδόνων στους μετέπειτα αγώνες τους για την ελευθερία ,που οδήγησαν τελικώς στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ένταξη της στον Εθνικό μας Κορμό ,με την αντίστοιχη αδιαμφισβήτητη πλέον θωράκιση της Ελληνικότητάς της» σημείωσε.
Μήνυμα προς την Τουρκία και την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας
«Τιμώντας σήμερα την Ιερή Μνήμη του Ήρωα της Εθνεγερσίας του 1821 Εμμανουήλ Παππά, στέλνουμε προς όλες τις γειτονικές μας χώρες το μήνυμα ότι εμείς, οι Έλληνες, κάνουμε το παν ώστε το παρελθόν να μην μας διχάζει αλλά να μας διδάσκει και να μας ενώνει. Επιδιώκουμε λοιπόν μαζί τους σχέσεις ειλικρινούς φιλίας και καλής γειτονίας και στηρίζουμε την ευρωπαϊκή τους προοπτική. Τούτο όμως προϋποθέτει την εκ μέρους τους τήρηση των στοιχειωδών προς τούτο προϋποθέσεων», ανέφερε και συνεχίζοντας τόνισε «Θέλουμε μια Τουρκία δημοκρατική, θέλουμε μια Τουρκία ευημερούσα, η οποία να έχει ευρωπαϊκή προοπτική. Αλλά για να γίνει αυτό πράξη, προϋποθέτει, από την πλευρά της Τουρκίας, πλήρη, ειλικρινή και έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου στο σύνολό τους. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει ιδίως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στις Διεθνείς Συνθήκες, πρωτίστως δε στην Συνθήκη της Λωζάνης και στο Δίκαιο της Θάλασσας – κατά την Σύμβαση του Montego Bay του 1982, που ισχύει ακόμη και έναντι εκείνων οι οποίοι δεν την έχουν επικυρώσει ως σύνολο γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου- τότε δεν είναι δυνατό να χτισθεί πραγματική φιλία. Εμείς το εννοούμε αυτό και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να ζήσουμε ως φίλοι και καλοί γείτονες».
«Όπως ήδη διευκρίνισα ,στηρίζουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Όμως η ευόδωση αυτής της προοπτικής δεν συμβιβάζεται με ονόματα που όχι μόνο παραχαράσσουν ασυστόλως την ιστορία, αλλά και αποπνέουν τάσεις αλυτρωτισμού. Διότι το ευρωπαϊκό δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο αντιτίθεται ρητώς στην αμφισβήτηση του status quo των συνόρων. Όσο λοιπόν η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας εμμένει στην διεκδίκηση ενός τέτοιου ονόματος, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκής της προοπτική», κατέληξε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα