Ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ΔΗΜ.Τ.Ο. Νέας Δημοκρατίας Φιλοθέης-Ψυχικού
Ο Τάσος Χατζηβασιλείου για τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα μετά τις εκλογές της Γερμανίας.
«Η Ευρώπη μετά τις γερμανικές εκλογές, πως επηρεάζεται η χώρα μας» ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΔΗΜ.ΤΟ Ν.Δ. Φιλοθέης-Ψυχικού. Ομιλητές ήταν ο βουλευτής Β΄ Αθηνών και επικεφαλής του Τομέα Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πολιτικός επιστήμονας- διεθνολόγος και Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής .
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017, με επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού δημαρχείου Φιλοθέης και με ένα ενθουσιώδες ακροατήριο. Το θέμα της εκδήλωσης που ανέπτυξαν οι εκλεκτοί εισηγητές ιδιαίτερα ενδιαφέρον και επίκαιρο.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου, πρόεδρος της ΔΗΜ.ΤΟ Ν.Δ.Φιλοθέης-Ψυχικού, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Αλεξία Τασούλη .
Ο Σερραίος πολιτευτής και Αναπληρωτής Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ε.Ε. της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου,στην εισήγησή του, αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα μετά τις εκλογές της Γερμανίας.
Ο κ. Χατζηβασιλείου μεταξύ άλλων τόνισε «Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επενδύσει πολλά στους Σοσιαλιστές, από τότε που ο Σουλτς ήταν πρόεδρος στην ευρωβουλή. Με ή χωρίς Σουλτς, η Ελλάδα αντιμετωπίσει δυσκολίες σε τρία μέτωπα»
Και συνεχίζοντας ανέφερε « Πρώτο μέτωπο: Μεταναστευτικό. Οι Βαυαροί του CSU θα ανεβάσουν το θέμα ψηλά στην ατζέντα, όσο η σκιά του AfD θα πέφτει βαριά. Πρακτικά, η στάση του Βερολίνου σχετικώς θα σκληραίνει διότι το δίδυμο CDU – CSU θα επιχειρήσει να ξανακερδίσει ψηφοφόρους από την Ακροδεξιά. Μάλιστα, ο Βαυαρός Ζεεχόφερ έκλεισε το μάτι στους ψηφοφόρους της Ακροδεξιάς λέγοντας: «Καταλάβαμε. Δεν θα συνεχίσουμε όπως πριν». Έτσι, υπάρχει κίνδυνος αμφισβήτησης του σχεδίου καταμερισμού των προσφύγων, γεγονός που θα δημιουργήσει πιέσεις στην Αθήνα. Με δεδομένη την κρίση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η Άγκυρα να μεταφέρει στο Αιγαίο την έντασή της με το Βερολίνο. Αν αυτό συμβεί, οι προσφυγικές ροές θα είναι οι πρώτες που θα επηρεαστούν. Επομένως, η Ελλάδα καλείται να πιέσει για καλύτερη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων. Δεύτερο μέτωπο: η στάση του Βερολίνου στην 3η αξιολόγηση. Όσο η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου συνεχίζει την ανεύθυνη πολιτική των καθυστερήσεων, η θέση της χώρας επιβαρύνεται. Η Αθήνα οφείλει να επιταχύνει τις προσπάθειες για κλείσιμο της αξιολόγησης και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις. Διότι, αν καθυστερήσει, υπάρχει ο κίνδυνος ν’ αυξηθούν οι απαιτήσεις των Φιλελεύθερων εταίρων και να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα προβλήματα. Τρίτο μέτωπο και δυσκολότερο: η εξέλιξη των μηχανισμών εποπτείας της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση Τσίπρα έχει επενδύσει στο μύθο της δήθεν καθαρής εξόδου από το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2018. Όμως η προχειρότητά της είναι κι εδώ παροιμιώδης: ξεχνά ότι αναμένεται να ακολουθήσει ενός είδους επιτήρηση της οικονομίας. Και, μάλιστα, επιτήρηση ποιας φύσεως; Διότι άλλο πράγμα είναι η επιτήρηση από την Κομισιόν και άλλο από τον ενισχυμένο ESM, ειδικά αν επικρατήσουν οι γερμανικές θέσεις και γίνει εκτελεστικό υπερ-υπουργείο της ευρωζώνης. Και, φυσικά, οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος γίνεται τώρα πολύ δυσκολότερη. Κυρίες και κύριοι, Θα κλείσω προσθέτοντας ένα τέταρτο μέτωπο για την Ελλάδα: εκείνο της θεσμικής εμβάθυνσης της Ευρώπης. Η Καγκελάριος Μέρκελ ξέρει ότι ξεκινά η τελευταία θητεία της και θα επιχειρήσει να αφήσει το δικό της αποτύπωμα στην Ένωση. Παρά τις δυσκολίες σχηματισμού λειτουργικής κυβέρνησης, ένα είναι βέβαιο: θα επιχειρήσει να διαμορφώσει μια προγραμματική συμφωνία με τους αυριανούς της εταίρους, στην οποία θα αποτυπώνεται η ανάγκη να στραφεί η Ευρώπη σε ένα νέο μοντέλο κοινωνικής δικαιοσύνης και δυναμικής ανάπτυξης. Έχει αποδείξει ότι είναι υπεύθυνη ηγέτης. Δεν θ’ αφήσει χαμένη την ευκαιρία ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή αλλαγή. Στο μεταξύ, τι θα κάνει η Ελλάδα; Φοβάμαι ότι θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, εκείνον της αποχής από κάθε συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».
« Το δίδυμο Τσίπρα-Καμμένου παρακολουθεί τις εξελίξεις, χωρίς να καταθέτει ιδέες και προτάσεις. Η συμμετοχή τους στην Ευρώπη εξαντλείται στις δήθεν επώδυνες διαπραγματεύσεις για την εθνική οικονομία. Δεν βλέπουν πιο πέρα. Δεν διαθέτουν όραμα για την Ευρώπη του αύριο και για το ρόλο της πατρίδας μας στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται. Ξεχνούν ότι η Ελλάδα είναι πλέον από τα παλαιότερα κράτη – μέλη και απλώς αποδέχονται παθητικά τις αποφάσεις των εταίρων. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί» πρόσθεσε.
«Η Νέα Δημοκρατία διαθέτει και όραμα και σχεδιασμό για την ανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας. Για την εκ νέου ανάδειξη της Ελλάδας σε παράγοντα σταθερότητας στη Νότια Ευρώπη. Αν αλλάξουμε ρότα και αποκτήσουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Να πείσουμε ότι τις υλοποιούμε επειδή τις πιστεύουμε, όχι επειδή μας τις επιβάλλουν. Και χωρίς μεταρρυθμίσεις, δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ συζήτηση για το χρέος. Κι όταν το μέλλον της Ευρώπης αφορά το μεταναστευτικό, την κοινή συνοριοφυλακή και την οικονομική ενοποίηση, η Ελλάδα οφείλει να βρεθεί στο επίκεντρο της κοινής προσπάθειας. Το στοίχημα είναι δύσκολο. Αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το κερδίσει» κατέληξε ο κ. Χατζηβασιλείου.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του περιεχομένου της ιστοσελίδας εφόσον αναφέρεται ευκρινώς η πηγή του. Νόμος 2121/1993 και κανόνες Διεθνούς Δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα