Με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας»
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου 2019 σήμερα. Το ψωμί στενά συνδεδεμένο με τον άνθρωπο
Ο Αβραάμ Μοσχόπουλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Σερρών, σε δηλώσεις στη «Σ», αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, τόνισε « Τιμούμε το ψωμί, το οποίο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τα πρώτα ψωμιά έχουν βρεθεί πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια στην Μεσοποταμία, άζυμα, ένας χυλός που τον άφηναν στο ν ήλιο-. Είναι ένα βασικό διατροφικό υλικό , σε κάθε τραπέζι υπάρχει το ψωμί».
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου η σημερινή, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Αρτοποιών και Ζαχαροπλαστών (UIB), με κεντρικό σύνθημα «Φτιάξτε ψωμί μόνοι σας ή αγοράστε το από τον φούρνο της γειτονιάς σας».
Το ψωμί είναι το κατ’ εξοχήν παγκόσμιο προϊόν διατροφής. Διαχρονικό, διατοπικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το συναντάμε σε κάθε γωνιά της Γης, σε κάθε πολιτισμό, σε όλες τις περιόδους της ανθρώπινης διαδρομής. Ψωμί είναι το προϊόν που προκύπτει από το ψήσιμο ενός μίγματος αλεύρου, νερού, μαγιάς και αλατιού. Ως βασική πηγή υδατανθράκων, το ψωμί αποτελεί προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας για μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς αποδίδει στον ανθρώπινο οργανισμό ενέργεια
Τα περισσότερα είδη ψωμιού περιέχουν μαγιά ή ξινό προζύμι για να φουσκώνουν (ανεβατισμένα). Υπάρχουν όμως και αρκετά είδη ψωμιού χωρίς μαγιά όπως οι πίτες με κρούστα, οι τορτίγιες της κεντρικής Αμερικής, τα τσαπάτις της Ινδίας κτλ. Ανάλογα με το είδος του αλευριού που χρησιμοποιείται ονομάζεται ψωμί σταρένιο, σικάλεως, κριθαρένιο, καλαμποκόψωμο, πολύσπορο κτλ. Τα πιο διαδεδομένα είδη ψωμιού στην Ελλάδα θεωρούνται το πολύσπορο, ολικής αλέσεως, το χωριάτικο, με προζύμι και η λαγάνα
Ο Αβραάμ Μοσχόπουλος, γενικός γραμματέας του Σωματείου Αρτοποιών Σερρών, σε δηλώσεις στη « Σ», αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα Άρτου, τόνισε « Τιμούμε το ψωμί, το οποίο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τα πρώτα ψωμιά έχουν βρεθεί πριν από τέσσερις χιλιάδες χρόνια στην Μεσοποταμία, άζυμα, ένας χυλός που τον άφηναν στο ν ήλιο-. Είναι ένα βασικό διατροφικό υλικό , σε κάθε τραπέζι υπάρχει το ψωμί».
Στην ερώτηση αν οι Σερραίοι καταναλώνουν ψωμί, δήλωσε «Οι Σερραίοι προτιμούν το ψωμί, έρχονται στα μαγαζιά μας και εφοδιάζονται ψωμί, έχουν καθημερινά στο τραπέζι τους ψωμί» και πρόσθεσε « Άλλωστε το ψωμί είναι ένα αγαθό που πρέπει να είναι στο τραπέζι, είναι βασικό συστατικό της Μεσογειακής διατροφής. Μάλιστα στις μέρες μας υπάρχει τεράστια γκάμα ψωμιών και αρτοσκευασμάτων που μπορούν να καλύψουν κάθε περίπτωση είτε αυτό λέγεται κοιλιοκάκηχωρίς γλουτένη ,με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη για διαβητικούς για να μην ανεβαίνει το σάκχαρο είτε με πρωτεΐνη είτε απλά και γευστικά κριτήρια».
Ο κ. Μοσχόπουλος κάλεσε τους καταναλωτές να προτιμάνε για τις αγορές τους, τους φούρνους της γειτονιάς τους καθώς είναι ο φυσικός χώρος παρασκευής και διάθεσης του πολύτιμου αυτού αγαθού.«Πρέπει να προτιμάμε τον φούρνο της γειτονιάς, άλλωστε και το σήμα της Ομοσπονδίας μας είναι «εδώ ζυμώνεται εδώ ψήνεται» , Προτιμάμε τον βιοτέχνη αρτοποιό, που ξέρουμε ότι έχει ζυμώσει το βράδυ, που παράγει κάθε μέρα φρέσκο ψωμί. Είμαστε ενάντιοι στην καταψυγμένη ζύμη που μας λανσάρουν διάφοροι. Ο καταναλωτής θα πρέπει να μυρίσει το ψωμί του, να το γευθεί . Αυτό είναι το κύριο μας όπλο για να πείσουμε τον καταναλωτή να ρθει στο μαγαζί μας»,σημείωσε ο κ. Μοσχόπουλος.
Σήμερα στον φούρνο δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην συνεχή καλυτέρευση της ποιότητας των ψωμιών και των αρτοσκευασμάτων, στην γευστική τους πολλαπλότητα και στην μεγάλη ποικιλία των χρησιμοποιούμενων αλεύρων.
« Οι καταναλωτικές συνήθειες αυξάνονται. Αν λέγαμε πριν από χρόνια στον πατέρα μου να βγάζει δεκαπέντε είδη ψωμιού, η αντίδρασή του θα ήταν έντονη. Ο κόσμος σήμερα δέχεται πολύ πληροφορία και υπάρχει η δυνατότητα τεχνολογικής υποστήριξης για να μπορέσουμε να βγάλουμε πολλά προϊόντα, είτε αυτά λέγονται διάφορα είδη ψωμιού-πλέον στα μαγαζιά μας μπορεί να βρει κανείς και δεκαπέντε είδη ψωμιού για να ικανοποιήσουμε και τον πιο απαιτητικό πελάτη-, είτε αρτοσκευάσματα. Ο κόσμος θέλει εναλλαγές . Εκσυγχρονίζεται και ο φούρνος, προσπαθούμε να βάλουμε στα μαγαζιά μας και την τεχνολογία και προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε τον κάθε πελάτη», ανέφερε ο Αβραάμ Μοσχόπουλος .
Το ψωμί είναι στενά συνδεδεμένο με την εξέλιξη και την ιστορία του ανθρώπου. Ήταν και είναι το βασικότερο στοιχείο της διατροφής του, της θρησκείας του αλλά και της γαστρονομικής του απόλαυσης. Η μεγάλη σημασία του ψωμιού μέσα στους αιώνες αποδεικνύεται και από τη σωρεία των ρητών που λέγονται σήμερα και θα λέγονται πάντα: Βγάζω το ψωμί μου – Δουλεύει για το ψωμί του – Αυτή η δουλειά έχει πολύ ψωμί – Θα φάει πολλά ψωμιά ακόμη – έφαγε τα ψωμιά του -Το έδωσε για ένα κομμάτι ψωμί – Φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι – Ο λόγος σου με χόρτασε, και το ψωμί σου φα’ το – Κάλλιο το σημερινό ψωμί παρά την αυριανή πίτα – Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται – Τάζει φούρνους με καρβέλια και λαγούς με πετραχήλια και πολλά άλλα. Εκείνο όμως που είναι πολύ παράξενο και που δεν έχει ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά, είναι το ότι τρώμε καθημερινά ψωμί και σε όλη μας τη ζωή χωρίς να το βαριόμαστε ποτέ, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε κανένα άλλο τρόφιμο.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.