Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022, στην πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, εκδήλωση-συνδιοργάνωση του Δήμου Σερρών, της ΚΕΔΗΣ και της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας
«Πάντρεμα» παραδοσιακής θρακιώτικης κουζίνας με την σύγχρονη γαστρονομία
Με σκοπό την διάδοση της παράδοσης και της γαστρονομικής κληρονομιάς και στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για 100 χρόνια από τον ξεριζωμό από την Θράκη και τα 100 χρόνια παρουσίας της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών
Ένα γαστρονομικό πάντρεμα της παραδοσιακής θρακιώτικης κουζίνας με την σύγχρονη γαστρονομία πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 27 Μαρτίου 2022, στην πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες.
Η πετυχημένη εκδήλωση ήταν μια συνδιοργάνωση του Δήμου Σερρών, της ΚΕΔΗΣ και της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και σκοπός της ήταν η διάδοση της παράδοσης και της γαστρονομικής κληρονομιάς.
Μετά από πρόταση της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας, η Θρακική Εστία Ν. Σερρών με χαρά αποδέχθηκε την συμμετοχή της προβάλλοντας την θρακιώτικη παράδοση, μια που φέτος είναι επετειακή χρονιά 100 χρόνια από τον ξεριζωμό αλλά και 100 χρόνια παρουσίας με συμπαραστάτη και συνδιοργανωτή την ΚΕΔΗΣ.
Η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ, κ. Χρύσα Παλάζη, αναφερόμενη στην εκδήλωση τόνισε: «Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνδιοργανώνουμε ως Δήμος Σερρών, ως ΚΕΔΗΣ, μια καταπληκτική εκδήλωση ένα πάντρεμα γαστρονομικού πολιτισμού και παραδοσιακών χορών και μουσικών. Έτσι λοιπόν ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Θρακικής Εστίας που σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων διοργανώνουν σήμερα εκδήλωση με επίκεντρο την Θράκη, μια Θράκη που μετρά 100 χρόνια από την αποφράδα ημέρα της προσφυγιάς, μια Θράκη που σήμερα αναδεικνύει εδώ τα φαγητά της, τις σκέψεις της παράλληλα με τους παραδοσιακούς χορούς και τα τραγούδια της».
Ο κ. Στέλιος Δρίγκας, πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας , αναφερόμενος στην συμμετοχή τους στην εκδήλωση, δήλωσε: «Είμαστε δέκα σεφ και είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την δράση της Θρακικής Εστίας, να ανάγουμε πολιτισμό και φυσικά την γαστρονομία του τόπου μας που λείπει από την Ελλάδα. Έχουμε γίνει όλοι ευρωπαϊστές και της γαλλικής κουζίνας και κανένας δεν κοιτάζει τον πολιτισμό μας. Ο πολιτισμός μας είναι ο θησαυρός μας, ας τον κρατήσουμε ζωντανό. Από τους δέκα σεφ οι εννέα είναι Σερραίοι και ένας από την Θεσσαλονίκη».
Η πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Ν. Σερρών κ.Ανθούλα Ευσταθοπούλου, ανέφερε :Σήμερα είναι μεγάλη μέρα για μας, πρώτη εκδήλωση μετά την πανδημία σε συνεργασία με την Λέσχη Αρχιμαγείρων και συνδιοργανωτή την ΚΕΔΗΣ, την οποία και ευχαριστούμε. Όλοι μαζί συνδιοργανώνουμε αυτή την εκδήλωση που έχει το πάντρεμα της παραδοσιακής Θρακιώτικης γαστρονομίας με την σύγχρονη γαστρονομία. Ήταν μια πρόταση που μας έκανε η Λέσχη Αρχιμαγείρων και φυσικά αποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά. Σήμερα εδώ ο κόσμος θα έχει την ευκαιρία να γευθεί κάποιες θρακιώτικες συνταγές που έχουν δοθεί και μπορούν να γίνουν φυσικά σε εύλογο χρονικό διάστημα από τους Σεφ. Οι σεφ εδώ που οι περισσότεροι είναι Σερραίοι, έχουν έρθει αφιλοκερδώς στην πόλη μας για να στηρίξουν και τις Σέρρες και την θρακική παραδοσιακή κουζίνα. Δεν θα λείψει και ένα χορευτικό τμήμα της Θρακικής Εστίας γιατί ξέρουμε όλοι ότι μετά το φαγητό ακολουθούσε χορός και τραγούδι στους Θρακιώτες αλλά και όχι μόνο».
«Η εκδήλωση είναι στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τον ξεριζωμό αλλά και την συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρωτοίδρυση του Συλλόγου μας έτσι για μας είναι ένα επετειακό έτος και θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές», τόνισε η κ. Ευσταθοπούλου.
Αναφορικά με τις συνταγές που μαγειρεύτηκαν, η κ. Ευσταθοπούλου, δήλωσε: «Από τις 20 συνταγές που τους στείλαμε έχουν επιλέξει να μαγειρέψουν χοιρινό με λάχανο τουρσί, φαγητό που γινόταν κυρίως τα Χριστούγεννα, τους σουβράν κεφτέδες που είναι από την Βόρεια Θράκη, το κοτόπουλο με πλιγούρι ή τραχανά, τις λαλαγγίτες και με τυρί και με μέλι, γλυκές και αλμυρές και τον παραδοσιακό θρακιώτικο σιμιγδαλένιο χαλβά. Τα υλικά είναι προσφορά από την Λέσχη Αρχιμαγείρων. Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι κάτι καλό να προωθηθούν οι θρακιώτικες γεύσεις και γιατί όχι να μπουν στην σερραϊκή κουζίνα και στα εστιατόρια των Σερρών και όχι μόνο».
Οι Σεφ μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας μαγείρεψαν τα πεντανόστιμα εδέσματα αλμυρά και γλυκά και προσφέρθηκαν σε όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. Οι Σερραίοι γεύθηκαν τα πραγματικά πεντανόστιμα παραδοσιακά θρακιώτικα εδέσματα.
Χορευτικό τμήμα της Θρακικής Εστίας παρουσίασε χορούς της Θράκης παρασύροντας στο χορό όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση, μικρούς και μεγάλους.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.