Με έναν ευρύ κύκλο επαφών και συνεργασιών με πρόσωπα που θα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους συμμάχους στην μάχη για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη
Προσπάθεια ανάδειξης και προώθησης της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης από το δήμο Σερρών
Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών επισκέφτηκε το δήμο Σερρών για ένα τριήμερο ο καταξιωμένος, σεφ και παρουσιαστής αλλά και αγαπημένος των Ελλήνων, Ηλίας Μαμαλάκης
Με στόχο την ανάδειξη και προώθηση της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης, ο δήμος Σερρών προχωρά σε έναν ευρύ κύκλο επαφών και συνεργασιών με πρόσωπα που θα μπορούν να αποτελέσουν πολύτιμους συμμάχους στην μάχη για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Στο πλαίσιο αυτών των συνεργασιών επισκέφτηκε το δήμο Σερρών για ένα τριήμερο ο καταξιωμένος, σεφ και παρουσιαστής αλλά και αγαπημένος των Ελλήνων, Ηλίας Μαμαλάκης.
Ο κ. Μαμαλάκης κατά την επίσκεψή του στις Σέρρες είχε μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας με την περιοχή μας αλλά και με τους τοπικούς παραγωγούς και επαγγελματίες της εστίασης. Σε αυτή τη συνάντηση θα τεθούν οι άξονες της συνεργασίας, με την οποία εξυπηρετείται διπλός σκοπός: μεγαλύτερη και καλύτερη προβολή και προώθηση των προϊόντων των Σερραίων παραγωγών και εμπόρων και αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας στην περιοχή μας
Το μεσημέρι της Τρίτης 14 Ιουλίου, ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης και ο καλεσμένος του Δήμου Σερρών, Ηλίας Μαμαλάκης, παρεχώρησαν συνέντευξη Τύπου και αναφέρθηκαν σε αυτή την συνεργασία.
Ο κ. Χρυσάφης χαιρετίζοντας τον κ. Μαμαλάκη, δήλωσε: «Ο δήμος έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια στο πλαίσιο της εξωστρέφειας για την προβολή όλων των σερραϊκών προϊόντων για την προώθηση των τοπικών προϊόντων γιατί πιστεύουμε ότι η σερραϊκή γευσιγνωσία αποτελεί έναν από τους κύριους μοχλούς της ανάπτυξης της περιοχής μας και θεωρούμε ότι ο Δήμος, θα πρέπει να βάλει το στίγμα και σε αυτό το τομέα. Πιστεύουμε ότι άνθρωποι σαν τον κ. Μαμαλάκη και στο τομέα της γνώσης και στο τομέα της προώθησης, όλων αυτών των διαφόρων γεύσεων, είναι άνθρωποι που μπορούν να βοηθήσουν στα μέγιστα αυτή την προσπάθεια, μπορούν να γίνουν πρεσβευτές των σερραϊκών γεύσεων, των σερραϊκών προϊόντων και για αυτό το λόγο έχουμε σήμερα την χαρά να έχουμε μαζί μας τον κ. Μαμαλάκη, να συζητήσουμε να δούμε μαζί και αυτός να γευθεί όλες αυτές τις ομορφιές που έχουμε εδώ στον τόπο μας».
«Είναι το ξεκίνημα μια προσπάθειας που κάνουμε στο δήμο μας και η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου σχεδιασμού, που έχουμε για να προωθήσουμε τα σερραϊκά προϊόντα. Πιστεύουμε ότι και άλλα πρόσωπα τα οποία θα ακολουθήσουν αυτή την επίσκεψη, έχουν θέση σε αυτό τον αγώνα. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανένας, έχουμε αρκετά πρόσωπα που θα παίξουν αυτό το ρόλο», σημείωσε ο κ. Χρυσάφης.
Συνεχίζοντας ο δήμαρχος Σερρών, τόνισε: «Ο κ. Μαμαλάκης, είναι από τους προεξέχοντες, από αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω ότι με την συνεργασία που κάνουμε, θα έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα για όλους. Η γεύση, η ιστορία, ο πολιτισμός είναι κάτι όλα μαζί από κοινού που σηματοδοτούν τον στόχο που έχουμε ως δήμος για την ανάδειξη του τόπου μας. Καλωσορίζουμε τον κ. Μαμαλάκη, θα του ευχηθούμε αυτό το γευστικό ταξίδι να είναι όμορφο και θα είναι σημαντικό και επ΄ ωφελεία για όλους τους Σερραίους».
«Ο πρέσβης ενός τόπου δεν έχει να κάνει μόνο με τη γεύση αλλά έχει να κάνει όλα αυτά που μπορεί να προσφέρει ένας τόπος. Για αυτό έχουμε καλέσει τον κ. Μαμαλάκη και άλλους ανθρώπους, αξιοποιώντας και τις εμπειρίες και τις γνώσεις και τις επαφές και φυσικά αξιοποιώντας όλη αυτή την γνώση και την τεχνολογία που υπάρχει στο πλαίσιο της ενημέρωσης» κατέληξε ο δήμαρχος Σερρών.
Ο Ηλίας Μαμαλάκης ευχαρίστησε τον δήμαρχο Σερρών για την πρόσκληση σε αυτό το εγχείρημα και τόνισε ότι θα βοηθήσει από την πλευρά του προκειμένου οι Σέρρες να καταστούν ένας γαστρονομικός και όχι μόνο προορισμός στην Ελλάδα. «Οι Σέρρες που μέχρι σήμερα δεν είναι τουριστικός προορισμός της χώρας θα μπορούσε βήμα –βήμα και μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα να ξεκινήσει τον γαστρονομικό τουρισμό, που θα αφορά όχι μόνο την γαστρονομία αλλά και τον πολιτισμό, τα μνημεία και όλα αυτά που θα συμπεριλάβει κάποιος σε ένα ταξίδι σε έναν τόπο. Ο νομός δεν έχει θάλασσα αλλά έχει λίμνη μια από τις ωραιότερες λίμνες, έχει θρησκευτικό τουρισμό με τα σπουδαία μοναστήρια, έχει μνημεία από τον καιρό της οθωμανικής αυτοκρατορίας κ.α.. Πραγματικά θα μπορούσε κανείς να περάσει πολύ όμορφα και να γευθεί ιδιαίτερες γεύσεις και να είναι διάσημη οι Σέρρες, όχι μόνο για την μπουγάτσα και τον ακανέ, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, τα οποία μπορεί να είναι τυροκομικά, αρτοποιίας, ζυμαρικών και ένα σωρό άλλα πράγματα. Πιστεύω ότι αν συντονιστούν οι φορείς της γεύσης μαζί με τον δήμο, μπορούμε ένα φέρουμε ένα καλό πολύ αποτέλεσμα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα» τόνισε ο κ.Μαμαλάκης .
Αναφορικά με την προσπάθεια αυτή ο κ. Μαμαλάκης δήλωσε: «Ένα εγχείρημα σαν και αυτό θα πάρει περισσότερο χρόνο η προετοιμασία του παρά η εκτέλεση .Το θέμα είναι αν αποφασίσουμε να μπούμε στην διαδικασία να προβάλουμε τις συνταγές των Σερρών, δεν θέλουμε να κάνουμε ένα γύρισμα πρόχειρο, θέλουμε να είμαστε στην φύση μπροστά στο σπήλαιο Αλιστράτης, μπροστά στα μοναστήρια, σε μια πλατεία με κόσμο γύρω- γύρω έτσι ώστε να έχει μια φυσικότητα. Η ύπαιθρός προσφέρει ένα τοπίο και ένα αίσθημα φύσης που βοηθάει πάρα πολύ»
Στην ερώτηση ποια σερραϊκά προϊόντα γνωρίζει, ο Ηλίας Μαμαλάκης απάντησε ότι γνωρίζει την μπουγάτσα, τον ακανέ και τα μπακάλικα πιπεράκια, με τον δήμαρχο να του λέει ότι αυτό το τριήμερο θα γνωρίσει μια πληθώρα σερραϊκών προϊόντων.
Κατάθεση φακέλου για πιστοποίηση σερραϊκών προϊόντων και γεύσεων
Όπως επισήμανε ο Αλέξανδρος Χρυσάφης, υπάρχουν πολλά σερραϊκά προϊόντα που αξίζει να προβληθούν, πολλά και στο κομμάτι των γλυκών και της αλμυρής γεύσης. «Έχουμε πολλά προϊόντα τα οποία παραδοσιακά γνωρίζουμε, υπάρχουν προϊόντα στα οποία πρέπει να δημιουργήσουμε προστιθέμενη αξία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο δήμος σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα προχωρήσει σε κατάθεση φακέλου για την πιστοποίηση προϊόντων, για να μπορέσουμε να δώσουμε μεγαλύτερη ευχέρεια στους παραγωγούς μας, στους επιχειρηματίες για να αξιοποιήσουν όλα αυτά τα πολύ ωραία προϊόντα με πιστοποίηση».
«Μεταξύ αυτών των προϊόντων που θα γίνει προσπάθεια πιστοποίησης είναι το ρύζι του κάμπου των Σερρών, η πατάτα Βρόντους, είναι τα χαρακτηριστικά προϊόντα που μπορούν να πιστοποιηθούν για να υπάρχει η εξωστρέφεια που επιθυμούμε, τα πιπεράκια μπακάλικα και φυσικά εκατοντάδες προϊόντα και γεύσεις τις οποίες τις ξέρουμε εμείς αλλά δεν έχουμε αξιοποιήσει», σημείωσε ο κ. Χρυσάφης.
«Με τη συνεργασία των φορέων ευελπιστούμε το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει»
Ο κ. Χρυσάφης ευχαρίστησε τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού, Γιάννη Γάτσιο και την πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ, Χρυσάνθη Παλάζη, οι οποίοι ήταν παρόντες στην συνέντευξη Τύπου για την συμβολή τους σε αυτή την προσπάθεια, τονίζοντας πως «το εγχείρημα ξεκινά τώρα, έχει μέλλον μπροστά του, ευελπιστώντας το αποτέλεσμα να είναι χρήσιμο και το αποτύπωμα σημαντικό».
«Βοήθεια και συνέργια θέλουμε με τους φορείς, το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία, με την Περιφέρεια με την οποία υπάρχει σε όλη αυτή την προσπάθεια. Και νομίζω το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει όλους. Το τελικό αποτέλεσμα και η διοργάνωση θα είναι σε συνεργασία και θεσμικά και ουσιαστικά θα συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια και οι ίδιοι»
Χθες το βράδυ, Τετάρτη 15 Ιουλίου2020, στο Cityζεν, στην Ακρόπολη των Σερρών, ήταν η πρώτη επαφή συνάντηση με εκπροσώπους φορέων και κυρίως της εστίασης όπου προσφέρθηκε ένα τραπέζι με σερραϊκά πιάτα, χαρακτηριστικά σερραϊκά προϊόντα, γεύσεις, ποτά, γλυκά. Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η παρουσίαση του πλήρους προγράμματος της προώθησης της σερραϊκής γαστρονομίας, ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.