Τόνισε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ
Αλέξης Τσίπρας : «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση»
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης»
Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα για την 84η ΔΕΘ . Στις 13 :03 το μεσημέρι ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, και διήρκησε τρεις ώρες και δέκα λεπτά. Συμμετείχαν περίπου 90 δημοσιογράφοι εκπροσωπώντας πανελλαδικά και περιφερειακά ΜΜΕ, και ο κ. Τσίπρας απάντησε σε 40 ερωτήσεις .
Ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερωτήσεις μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην κατάσταση της οικονομίας, στην συμφωνία των Πρεσπών, στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, στην αντιπολίτευση που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, στο μετρό της Θεσσαλονίκης, στo θέμα της Novartis ,στην επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ .
Ακολουθούν σημεία της συνέντευξης του Αλέξη Τσίπρα:
Για τη φορολογική πολιτική
«Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι δεν εμπεδώθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αίσθησή μου είναι ότι ο κ. Μητσοτάκη, στο θέμα της φορολογίας, δημιούργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες πολύ γρήγορα θα διαψευστούν. Θα κριθούμε όλοι. Οι υψηλές προσδοκίες θα γυρίσουν μπούμερανγκ, διότι η πραγματικότητα των πολιτών δεν μπορεί να διαμορφώνεται με επικοινωνιακούς όρους, καθώς θα δουν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ και άλλες αυξήσεις με έμμεσο τρόπο. Τότε η οργή του πολίτη θα είναι πολλαπλάσια. Είναι προτιμότερο να υπόσχεσαι αυτά που μπορείς να κάνεις, παρά να δημιουργείς τεράστιες προσδοκίες. Εμείς υποσχεθήκαμε να διεκδικήσουμε αυτόν τον άλλο δρόμο μέχρι τέλους. Και αυτό δεν ήταν ψέμα. Ήταν μία υπόσχεση που τηρήσαμε μέχρι τέλους».
Για τα εργασιακά
«Δυστυχώς θα οδηγηθούμε ξανά σε ένα πλαίσιο που ήταν ο πυρήνας της μνημονιακής πολιτικής χωρίς πλέον να υπάρχει μνημόνιο. Τα μνημόνια αποτέλεσαν ένα μέσο να εφαρμοστούν πολιτικές που ήταν στον πυρήνα κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Μέσα σε λίγους μήνες κατ΄ εντολή και καθ΄ υπαγόρευσιν του ΣΕΒ ανατρέπονται κεκτημένα στα εργασιακά που είχαν θεσμοθετηθεί το προηγούμενο διάστημα. Πολύ σύντομα θα οδηγηθούμε σε μια ασυδοσία των εργοδοτών, σε μια συμπίεση των μισθών».
Για ΣΥΡΙΖΑ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα […] όμως είναι ένα φαινόμενο πολιτικό, ένα κόμμα του 4% βρέθηκε στο 36%. Μας δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία που δεν προλάβαμε να αξιοποιήσουμε την περίοδο της βίαιης ωρίμανσης που βρεθήκαμε από το 4% στο 36%. Μια ευκαιρία να ασχοληθούμε με την προσπάθεια να αντιστοιχηθεί ο κομματικός με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα θα αναλογιστεί τι σημαίνει κομματική ένταξη στην εποχή μας, ποιο πρέπει να είναι το μοντέλο, να επαναπροσδιορίσει τι σημαίνει ριζοσπαστικό, ανατρεπτικό, να δώσει απαντήσεις. Αφορά όλους, κυρίως όμως αφορά τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες στους οποίους πολύ σύντομα θα απευθύνουμε ένα πλατύ κάλεσμα. Αν με αφορά κάτι σήμερα και θέλω να αγωνιστώ για αυτό είναι όχι ένα κόμμα αρχηγικό αλλά ένα ακόμα πιο βαθιά δημοκρατικό, συμμετοχικό. Το ερχόμενο διάστημα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και μέχρι τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η πολιτική διακήρυξη του κόμματος. Το επόμενο τρίμηνο θα τρέξει καμπάνια, κάλεσμα για το μετασχηματισμό του κόμματος. Τους πολίτες θέλουμε να τους κάνουμε συμμέτοχους και συνοδοιπόρους. Η πορεία της καμπάνιας θα δείξει πολλά για τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας. Σύντομα θα έχουμε τα πρώτα δείγματα γραφής μιας καμπάνιας που ελπίζουμε ότι θα πλαισιωθεί από πολλούς χιλιάδες δημοκρατικούς πολίτες […] (Για έναν ΣΥΡΙΖΑ) που θα έχει φιλοδοξία όχι μόνο να επανέλθει στην εξουσία, αλλά θα έχει το σχέδιο και την εμπειρία για να αλλάξει την Ελλάδα σε μια κατεύθυνση προοδευτική και δημοκρατική».
Επίσης ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση σημείωσε «ούτε ο Τσίπρας θα ήταν ο Τσίπρας χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ ούτε το αντίστροφο. Είναι μια πορεία αλληλεπίδρασης που δεν μπορεί κανείς να την ξεχωρίσει».
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Είναι μια συμφωνία που θα μείνει στην ιστορία. Είμαι δύο φορές υπερήφανος, και που δεν υποχώρησα στην απόλυτα εκβιαστική στάση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η δικαίωση θα αργήσει να έρθει. Εμείς εισπράξαμε ένα μεγάλο πολιτικό κόστος. Όσοι υποδαύλισαν τις αντιδράσεις θα το βρουν μπροστά τους. Το καλό που κάναμε εμείς θα το βρούμε μπροστά μας, το κακό που έκαναν κάποιοι στη χώρα θα το βρουν επίσης μπροστά τους».
Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
«Αυτά τα 4,5 χρόνια τα θέματα που άφηναν αποτύπωμα, δεν τα διαχειρίστηκα με βάση το πρόσκαιρο κόστος. Για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπορούσα να επιλέξω ένα από τα πολλά πρόσωπα της Αριστερά. Έπραξα με βάση την ανάγκη για συναινέσεις. Η πρότασή μας απεμπλέκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, αλλά είχε συγκεκριμένο περιεχόμενο. Το Σύνταγμα πρέπει να απαιτεί και αν χρειαστεί να εκβιάζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, να μην διαλύεται η Βουλή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι κομματάρχης της πλειοψηφίας. Εδώ βρισκόμαστε σε ένα θεσμικό ατόπημα και προκαλώ τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει, αλλάζοντας το άρθρο και επιτρέποντας εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με 151. Ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι ένας καλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν βλέπω τον λόγο να μην ανανεωθεί η θητεία του».
Για την επένδυση του Ελληνικού
«Εμείς καταφέραμε να βάλουμε τέλος στην μακρά περίοδο από επένδυσης που ζούσε η ελληνική οικονομία. Στο Ελληνικό παραλάβαμε απλά μια σύμβαση. Εμείς θέλουμε επενδυτές αλλά δεν πρέπει να δίνουμε την εντύπωση ότι το ελληνικό δημόσιο δεν θέλει να διαπραγματευτεί. Θέλουμε στρατηγικούς επενδυτές, όχι όσους θέλουν μια αρπαχτή».
Για την πιθανότητα πρόωρων εκλογών
«Με λένε Τσίπρα, όχι Μητσοτάκη. Ζήτησε εκλογές γιατί ήθελε να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό κλίμα και να αντιμετωπίσει εσωτερικά προβλήματα στη ΝΔ. Εγώ δεν έχω τέτοια προβλήματα. Η ίδια η ζωή και η κυβέρνηση που έχει την πρωτοκαθεδρία θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για την ολοκλήρωση ή μη της τετραετίας».
Για τον αναπτυξιακό νόμο
«Το μοντέλο παρασιτικής κερδοφορίας και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας είναι που μας οδήγησε στην κρίση. Ο αναπτυξιακός νόμος έχει προβλέψεις/διατάξεις για μη παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, που δεν προσφέρουν. Θα επιδοτεί τις ταχυμεταφορές, τα ντελίβερι, την εξορυκτική δραστηριότητα. Υπάρχει μια έντονη απαξίωση στη θεσμική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Δεν είναι δυνατό να δίνει την εξουσία στον υπουργό να δίνει τέτοιες άδειες, υπάρχει ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο για αυτό. Δεν μπορεί να θεωρείται κάθε σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στρατηγικού ενδιαφέροντος, δεν είναι όλες».
Για τη Novartis και εξεταστική
«Φωνάζει ο κλέφτης αλλά δεν θα φοβηθεί ο νοικοκύρης. Η υπόθεση αποτελεί διεθνές σκάνδαλο με προεκτάσεις στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας. Κανένας δεν μπορεί να μιλάει για σκευωρία. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή, προανακριτική επιτροπή, ειδικά δικαστήρια, ό,τι ταιριάζει, για να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον πρωθυπουργό».
«Το φάρμακο συνολικά στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα, μαζί με τα εξοπλιστικά και τις προμήθειες του Δημοσίου που ευθύνονται και για την κρίση. H Novartis αποτελεί διττό σκάνδαλο, καθώς υπάρχει και η προσπάθεια συγκάλυψης. Διαβάζω σε editorial δύο μεγάλων εφημερίδων, η μία να παροτρύνει να προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής και η άλλη να μη το κάνει, γιατί θα είναι βούτυρο στο ψωμί της αντιπολίτευσης. Αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει διάφορα εσωτερικά θέματα ο κ. Μητσοτάκης. Εγώ θα του ευχηθώ καλά ξεμπερδέματα και θα του υπενθυμίσω ότι είμαι εδώ, είμαστε εδώ».
Για μετρό Θεσσαλονίκης
«Η δική μας κυβέρνηση δεν θέλησε να μπει σε συναλλαγή, διαπλοκή. Καθόρισε τους όρους με βάση τους όρους, το Σύνταγμα, το δημόσιο συμφέρον. Δεν χαρίσαμε χρέη. Ο επιβλέπων το έργο κατά τη δική μας διακυβέρνηση συνεργάστηκε άψογα και χάρη και στη συνεργασία τους καταφέραμε να τρέξει το έργο γρήγορα. Αφότου άλλαξε η ηγεσία και ο εργολάβος, άρχισε να πετάει αετό, να κάνει καθυστερήσεις. Ο κ. Μητσοτάκης ήρθε στη ΔΕΘ και προκατέλαβε αποφάσεις που πρέπει να παίρνουν οι αρμόδιοι οργανισμοί, όπως το ΚΑΣ. Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε πάτημα στον εργολάβο να αξιώσει αποζημιώσεις. Τα όποια κέρδη δεν κατάφερε να αποκομίσει από την αύξηση τιμής των διοδίων που αποτρέψαμε με πράξη νομοθετικού περιεχομένου προεκλογικά, ίσως να το κάνει μέσω του μετρό. Η εξέλιξη για το μετρό πρέπει να αποτραπεί και εμείς θα συνδράμουμε στις κινήσεις των πολιτών ώστε να αποτραπεί».
Για την άσκηση αντιπολίτευσης και συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανά νέα συλλαλητήρια
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στόχο να ασκήσει μια εποικοδομητική, ταυτόχρονα μια μαχητική αντιπολίτευση. Δεν είμαι απ αυτούς που πιστεύουν ότι εμπειρία και ωρίμανση σημαίνει δεν διεκδικούμε μαχητικά. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια μακρά εμπειρία στην πολιτική ζωή τού τόπου και κυβερνητική εμπειρία, και δεν πρόκειται να καταφύγει σε κασσανδρολογία και καταστροφολογία».
Δήμητρα Mετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ , (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93. Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.