16ος Χρόνος Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας: Μάθημα 8ο, Τετάρτη 21Νοεμβρίου 2018 , ώρα 7μμ. στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο με θέμα:
«Ο Έρωτας μέσα από το Δημοτικό τραγούδι» Εισηγητής: Φανή Κεχαγιά, Φιλόλογος – Συγγραφέας
Ο Έρωτας είναι κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία Τέχνης, απαρχής κόσμου. Αλλά ο Έρωτας μόνος του συνήθως στέκεται ανεπαρκής να παράξει μεγάλη Τέχνη. Αυτή αναδύεται συνήθως μόνο όταν ο Έρωτας ζευγαρώνει με την Απώλεια και δη στην υπέρτατη μορφή της, που είναι ο Θάνατος. Ο Έρωτας είναι Απώλεια, μάλιστα, μετά την ίδια τη ζωή, είναι ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της θνησιγένειας.
Το παντοδύναμο αυτό ζευγάρι του Έρωτα και του Θανάτου εξυμνήθηκε από το Δημοτικό Τραγούδι με έξοχα πρωτογενή τρόπο, εφόσον το πάντρεμα προέκυψε μέσα από βιωμένες δράσεις και τα παθήματα του λαού, δηλαδή του ανθρώπου στην καθημερινότητά του. Αυτή η διαπίστωση προκύπτει από τη μελέτη όσων δημοτικών τραγουδιών του ελληνικού λαού τραγουδήθηκαν πάνω στο δίπολο Έρωτας-Θάνατος και βρίσκει την επιβεβαίωσή της στην πλειονότητα των παραλογών μας.
Η συγκεκριμένη εισήγηση έχει πρόθεση σε πρώτο επίπεδο να καταδείξει, μέσα τη μελέτη συγκεκριμένων περιπτώσεων κάποιων γνωστών στο ευρύ κοινό παραλογών -όπως για παράδειγμα «Του γιοφυριού της Άρτας», «Της κακιάς πεθεράς», «Ο Γιάννος και το Μαρουδιώ»- πώς ο Έρωτας και ο Θάνατος, συμπλεκόμενοι, κινούν τον ανώνυμο καλλιτέχνη στην παραγωγή αφήγησης με αρχή μέση και τέλος, που συγκινεί το λαό και τον παρακινεί στην τραγουδισμένη αναπαραγωγή του. Στη συνέχεια, θα παρουσιαστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει η δημιουργική γραφή στην παραγωγή μιας νέας παραλογής. Πώς το «μαγείρεμα» ενός νέου ποιητικού δημιουργήματος πάνω στα πατήματα της λαϊκής παράδοσης του δημοτικού τραγουδιού γίνεται απολαυστικό, όταν στα χέρια σου διαθέτεις τα δύο βασικά συστατικά της παραδοσιακής «συνταγής», τον Έρωτα και τον Θάνατο.
Η Φανή Κεχαγιά είναι πτυχιούχος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και τα τελευταία δεκαέξι χρόνια εργάζεται ως καθηγήτρια φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση νομού Σερρών. Είναι απόφοιτος μεταπτυχιακού Δημιουργικής Γραφής του Παιδαγωγικού τμήματος Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με κατεύθυνση τη Συγγραφή. Εισηγήσεις της έχουν αναρτηθεί ημερίδες και πανελλήνια και παγκόσμια Συνέδρια. Ασχολείται με τη συγγραφή, διηγήματά της βραβεύτηκαν σε διαγωνισμούς και έχουν εκδοθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Έξη με τίτλο «Ήθελα μόνο να με αγαπήσεις».
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση),
η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.