Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Τζιτζικώστας προς Τσίπρα: «Πάμε μαζί στην Αμφίπολη»
Τέθηκαν «επί τάπητος» όλα τα θέματα-ζητήματα που απασχολούν την
Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας- Η συζήτηση έγινε σε πολύ
καλό κλίμα συνεργασίας και διήρκεσε περισσότερη από μια ώρα
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για τα κυρίαρχα ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχαν την Παρασκευή στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Στην ατζέντα της συζήτησης των δυο ανδρών, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και διήρκεσε περισσότερη από μια ώρα, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων τα θέματα της απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, της Αμφίπολης, των προγράμματος νέων γεωργών, της σχολικής στέγης, του Θερμαϊκού και της θέσπισης μειωμένου φορολογικού συντελεστή 10% για τις νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις στην Κεντρική Μακεδονία.
«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό για την επιτυχημένη μέχρι στιγμής υλοποίηση του ΕΣΠΑ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για το γεγονός ότι ήμασταν για τρία συνεχή χρόνια και παραμένουμε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων, αλλά και για την πολύ πρόσφατη βράβευσή μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως η Επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης. Κάτι που σημαίνει πολλά και για το έργο που έχει γίνει στην Κεντρική Μακεδονία και για το σχέδιο που έχουμε για τα επόμενα χρόνια, κάτι που είναι εξίσου σημαντικό και για την ίδια τη χώρα», τόνισε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης επέμεινε στο θέμα του αεροδρομίου «Μακεδονία» ζητώντας από τον κ. Τσίπρα «να ληφθούν γρήγορα οι αποφάσεις από την Κυβέρνηση και σε καμία περίπτωση να μη μειωθεί κατά 70% η δυνατότητα εξυπηρέτησης του αεροδρομίου. Ακόμα και τη χειμερινή περίοδο η Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο ‘Μακεδονία’ δέχονται σημαντικό αριθμό επισκεπτών. Δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση το αεροδρόμιο αυτό για τέσσερις και πέντε μήνες να λειτουργεί με το 30% της δυναμικότητάς του. Πρέπει να βρεθεί λύση ώστε και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες και να λειτουργεί παράλληλα το αεροδρόμιο».
Ο Περιφερειάρχης επανέφερε το μείζον ζήτημα του αποκλεισμού 1.133 νέων γεωργών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τις ενισχύσεις του προγράμματος εγκατάστασης νέων γεωργών. «Ζήτησα από τον Πρωθυπουργό να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων γεωργών και οι 1.133 επιλαχόντες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίοι πληρούν όλα τα κριτήρια ένταξης και να μη χάσουν έτσι την επιδότηση. Ήδη έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 2.000 νέοι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας στο πρόγραμμα, σε μια Περιφέρεια όπου παράγεται το 26% του ΑΕΠ του αγροτικού τομέα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο της συνολικής αγροτικής παραγωγής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Για το θέμα της Αμφίπολης ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε μια σύσκεψη υπηρεσιακών στελεχών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, από την οποία προέκυψε ότι το Υπουργείο, στα τέλη Οκτωβρίου, θα φέρει στην Περιφέρεια ένα νέο τεχνικό δελτίο άρτιο και ολοκληρωμένο, προκειμένου να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας τα έργα ύψους 1,5 εκ. ευρώ, που είναι αναγκαία για την Αμφίπολη. Ζήτησα επίσης από τον Πρωθυπουργό σε επόμενη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα να επισκεφτούμε την Αμφίπολη».
Ένα από τα κυρίαρχα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έργα υποδομής, που έθεσε ο κ. Τζιτζικώστας στον Πρωθυπουργό, είναι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. «Πρόσφατα η Κυβέρνηση διέθεσε 10 εκ. ευρώ προκειμένου να ξεκινήσουν οι απαλλοτριώσεις στο συγκεκριμένο δρόμο. Είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα και ζήτησα να φροντίσουμε από κοινού ώστε να βρεθούν και τα κονδύλια για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή του», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Για το θέμα της σχολικής στέγης, ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Τσίπρα επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ σχολεία συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ και μέσα στο Νοέμβριο θα εκδοθεί νέα πρόσκληση για επιπλέον 15 εκ. ευρώ.
Για το Θερμαϊκό ο κ. Τζιτζικώστας δήλωσε ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένας φορέας που θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα διαχείρισης του Θερμαϊκού, ώστε να συντονίσει τους περίπου 50 φορείς που σήμερα έχουν διάφορες αρμοδιότητες».
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πρότασή του για τη θέσπιση μειωμένου φορολογικού συντελεστή (flat tax rate) 10% για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στην Κεντρική Μακεδονία.