Διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Σερρών στις 17 Οκτωβρίου 2017
Το Κέντρο «ΟΑΣΙΣ» συμμετείχε στην ημερίδα για τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας
Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε Σερρών «ΟΑΣΙΣ» συμμετείχε στην ημερίδα που διοργάνωσε η Δ/νση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε Σερρών στις 17 Οκτωβρίου 2017 με αφορμή τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας. Το επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης κα Φανή Καραγκιόζη παρουσίασε το θέμα: «Φτώχεια και εξαρτήσεις» και τόνισε τη σημασία των κοινωνικών δικτύων και της κοινωνικής συνοχής στην προσπάθεια για την εξάλειψη της φτώχειας. Είναι φανερό, ότι χρειάζεται να δούμε διευρυμένα και σφαιρικά την κατάσταση γιατί κάθε πλευρά μόνη της, δεν μπορεί να δώσει αποτελεσματικές απαντήσεις. Είναι επίσης φανερό, ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε δεξιότητες και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο, ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Είναι ανακουφιστικό να συναντήσουμε άλλους ανθρώπου και να μοιραστούμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες μας και να ανακαλύψουμε, ότι μπορούμε να εμπλουτισθούμε από την ανταλλαγή της εμπειρίας μας. Οι ομάδες ομοτίμων (τόσο μεταξύ των γονέων, όσο και μεταξύ των εκπαιδευτικών, των παιδιών ή των εφήβων) μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντίδοτα στον κατακερματισμό της οικογένειας, της γειτονιάς και της γενικότερης απομόνωσης και αποξένωσης που βιώνουμε σήμερα και κατ’ επέκταση να λειτουργήσουν ως ένα προστατευτικό δίχτυ προς όλους τους συνανθρώπους μας που βρίσκονται σε δεινή θέση.
Ο Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «ΟΑΣΙΣ» κος Αθανάσιος Μασλαρινός με αφορμή τη διεθνή ημέρα και την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη τόνισε τα εξής: «Η Ελλάδα έχει εισέλθει σε μια περίοδο βαθιάς και πολυετούς οικονομικής κρίσης με σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η οικονομική κρίση έχει πλήξει έντονα και τη δημόσια υγεία καθώς σχετίζεται με υποσιτισμό και κακές συνθήκες στέγασης και διαβίωσης, αύξηση της ανεργίας και της κατάχρησης ουσιών, κατάθλιψη, αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και αυτοκτονιών, προβλήματα υγείας στα παιδιά και τους εφήβους, βία και παραβατικότητα, αύξηση της κοινωνικής ανισότητας και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποεκπαίδευση και μειωμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Οι επιπτώσεις αυτές πλήττουν ιδιαίτερα τις οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες όπως τα άτομα και τα νοικοκυριά χαμηλών εισοδημάτων, οι χρήστες ουσιών , οι μετανάστες κ.α. Σε συνθήκες κρίσης οι προϋποθέσεις εξάπλωσης των εξαρτήσεων καθώς και ο κοινωνικός αποκλεισμός των εξαρτημένων αναμένεται να ενισχυθούν.
Η διαπίστωση όλων των παραπάνω προβλημάτων καθώς και πολλών ακόμη, μάρτυρες των οποίων γινόμαστε όλοι καθημερινά στο στενό ή ευρύτερο περιβάλλον μας, κάνουν τη διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της φτώχειας ακόμη περισσότερο σημαντική, γιατί έχει θεσπιστεί, προκειμένου να μας ευαισθητοποιεί και να στρέφει το ενδιαφέρον μας σε όλους τους συνανθρώπους μας που πραγματικά δυσκολεύονται, καθώς επίσης και να μας θυμίζει συνεχώς να αφήνουμε στην άκρη το «εγώ» και να μπαίνουμε στο «εμείς». Η συνένωση των προσπαθειών όλων, από τη θέση του ο καθένας και ανάλογα με τις δυνάμεις του, η ιστορία έχει αποδείξει, ότι μπορεί να φέρει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Η υποβάθμιση του «εγώ» και η ανάδειξη του «εμείς» αποτελεί ίσως το πρώτο βήμα για την εξάλειψη της φτώχειας».