Εξωστρέφεια «εν τοις πράγμασι» και όχι στα λόγια
Το «Κτήμα Νεραντζή» φιλοξένησε μια σημαντική ομάδα προσωπικοτήτων του κρασιού
Μεταξύ των επισκεπτών ήταν τρεις sommeliers από εστιατόρια τριών αστεριών michelin (αναµεσά τους και το καλύτερο εστιατόριο του κόσµου για το 2022 στην Κοπεγχάγη), δέκα sommeliers από εστιατόρια δύο αστεριών και εννιά από εστιατόρια µε ένα αστέρι.
Τις καλύτερες εντυπώσεις αποκόμισαν οι 33 διακεκριμένοι οινοχόοι (sommeliers) από την επίσκεψή τους στο «Κτήμα Νεραντζή», την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022. Το Κτήμα Νεραντζή φιλοξένησε στο χώρο του σε συνεργασία με τον Σύνδεσµο Ελλήνων Οινοποιών (ΣΕΟ), µια πολύ σημαντική ομάδα οινοχόων (sommeliers) και προσωπικοτήτων του κρασιού.
Μεταξύ των επισκεπτών ήταν τρείς sommeliers από εστιατόρια τριών αστεριών michelin (αναµεσά τους και το καλύτερο εστιατόριο του κόσµου για το 2022 στην Κοπεγχάγη), δέκα sommeliers από εστιατόρια δύο αστεριών και εννιά από εστιατόρια µε ένα αστέρι.
Τους διακεκριμένους επισκέπτες στο κλάδο του κρασιού στο κτήμα Νεραντζή, υποδέχθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, η οικογένεια Μητροπούλου, η Εύη και η Θεοπούλα και οι γονείς τους Νεραντζής και Κυριακή.
Οι προσκεκλημένοι ξεναγήθηκαν στο επισκέψιµο οινοποιείο του Κτήματος Νεραντζή, περιηγήθηκαν στους αμπελώνες του και κατόπιν προχώρησαν σε γευστική δοκιµή των κρασιών του κτήµατος αλλά και άλλων κτηµάτων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δήλωσαν συγκατοχή µέσω του ΣΕΟ.
Υποδοχή των διακεκριμένων οινοχόων (sommeliers)
Η Εύη Μητροπούλου υποδεχόμενη τους επισκέπτες αναφέρθηκε στην ιστορία του κτήματος αλλά και της ευρύτερης περιοχής, που με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούσαν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι. Όπως ανέφερε η Εύη Μητροπούλου «το Κτήμα Νεραντζή ξεκινάει το 1988. Η οινοποίηση των σταφυλιών, σαν μια έκφραση πάθους και αγάπης για το κρασί, προήλθε από την επιθυμία μας να διασώσουμε την παράδοση και τον πολιτισμό που μας κληροδοτήθηκε από την οικογένεια. Όλα αυτά τα χρόνια με μεγάλη προσπάθεια και ευνοϊκό άνεμο, δημιουργήσαμε στην Πεντάπολη, ωραία κρασιά που διακρίνονται παγκόσμια. Η περιοχή μας είναι μια λεκάνη που περιβάλλεται από πέντε βουνά. Tο οινοποιείο βρίσκεται στην εύφορη κοιλάδα των Σερρών που διασχίζεται από τον ποταμό Στρυμόνα και περιβάλλεται από πέντε βουνά. Χτισμένο σε ένα λόφο, στη βάση του Μενοικίου όρους, ατενίζει ανατολικά το Παγγαίο, νότια το Κερδύλλιο και δυτικά το Δύσωρο και το Μπέλλες» και συνεχίζοντας τόνισε: «Δύο είναι τα κύρια φυσικά ανοίγματα, ένα προς το βορρά και την ενδοχώρα και ένα προς το νότο, στη θάλασσα. Κατά μήκος της με κατεύθυνση από το βορρά προς το νότο κυλά ο ποταμός Στρυμόνας που στα μυθικά χρόνια λατρευόταν σαν θεότητα.Ανατολικά μας βρίσκεται το μυθικό όρος Παγγαίο όπου ο Ορφέας ο Θράκας ανέβαινε για να συναντήσει τον πατέρα του τον Ήλιο (Απόλλωνα). Σε ακτίνα περίπου 25 χιλιομέτρων βλέπουμε το λόφο που χτίστηκε η Αμφίπολη, όπου βρίσκεται ο τύμβος Καστά. Από το άνοιγμα αυτό προς τη θάλασσα βλέπουμε το Άγιο Όρος και τα Στάγειρα, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη. Ο τόπος αυτός κατοικήθηκε περίπου από το 5.οοο π.Χ. λόγω των πολύ καλών κλιματολογικών συνθηκών. Ο αέρας της θάλασσας, από την αρχαία Αμφίπολη την ημέρα και ο κρύος αέρας από το Μενοίκιο το βράδυ, συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα. Οι αναφορές για τους φημισμένους καρπούς αυτού του τόπου είναι πολλές από την αρχαιότητα».
Περιήγηση στους αμπελώνες
Στην συνέχεια οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι περιηγήθηκαν στους αμπελώνες του κτήματος. Η Εύη Μητροπούλου και ο πατέρας της Νεραντζής Μητρόπουλος δίνοντας πληροφορίες αναφορικά με τους αμπελώνες ανέφεραν ότι βρίσκονται σε μια ημιορεινή περιοχή, στον όμορφο λόφο της Καλίντσας, μπροστά στο όρος Μενοίκιο.Σε υψόμετρο 160 μέτρων και σε μια έκταση 200 στρεμμάτων γύρω από το οινοποιείο είναι φυτεμένα 108 στρέμματα αμπελώνων, 20 στρέμματα ελαιώνων, σύκα και διαφορά οπωροφόρα δέντρα.Το έδαφος είναι αργιλοαμμοπηλώδες με ασβέστιο και πλούσια οργανική ύλη»
«Η καλλιέργεια είναι βιολογική χωρίς τη χρήση λιπασμάτων και εντομοκτόνων και με σεβασμό στην βιοποικιλότητα και την ισορροπία του οικοσυστήματος»
«Σύμμαχος μας είναι ο συνεχής άνεμος από την θάλασσα κατα τη διάρκεια της ημέρας που αναφέρεται ακόμη και από τον Όμηρο ως “Στρυμόνιος άνεμος”. Το απόγευμα αυτός ο άνεμος σταματά και ξεκινά ένας βόρειο-ανατολικός άνεμος που δροσίζει τα φυτά και συμβάλλει στην παραγωγή ισορροπημένων φρούτων υψηλής θρεπτικής αξίας» σημείωσε η κ. Εύη Μητροπούλου
Το ενδιαφέρον των καταξιωμένων οινοχόων κέντρισε ο παλιός αμπελώνας από το 1926 που βρίσκεται μεταξύ των νέων αμπελιών.
Ξενάγηση στο Οινοποιείο
Η ξενάγηση στο Κτήμα Νεραντζή oολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στο Οινοποιείο. Ο χώρος οινοποίησης καλύπτει 300 τμ., εξοπλισμένος με σύγχρονα μηχανήματα, απαραίτητα για την ποιοτική οινοποίηση των σταφυλιών. Στο υπόγειο τμήμα του οινοποιείου βρίσκεται ο χώρος παλαίωσης των οίνων. Κάτω από τη γη, σε συνθήκες σταθερής θερμοκρασίας και υγρασίας ωριμάζουν οι οίνοι σε δρύινα βαρέλια βαλκανικής δρυός. «Η χρήση της δρυός από επιλεγμένα ξύλα της ευρύτερης περιοχής της Θράκης γίνεται με σκοπό τη διατήρηση της εντοπιότητας και της μοναδικότητας των οίνων. Διαλέγουμε οι ίδιοι το ξύλο που θα ενωθεί αρμονικά με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των οίνων του κτήματος. Η διακόσμηση του χώρου παλαίωσης έχει γίνει με φυσικά υλικά, με πετραδάκι από τον ποταμό Στρυμόνα και παραδοσιακό κόκκινο τούβλο. Το οινοποιείο διαθέτει χημικό εργαστήριο, ποιοτικού ελέγχου και έρευνας, πλήρως εξοπλισμένο, για την παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της παραγωγής. Με την εμπειρία που αναπτύξαμε με τα χρόνια έχουμε σαν στόχο την ανάδειξη των καλύτερων χαρακτηριστικών της κάθε ποικιλίας με την οποία δουλεύουμε» ανέφερε η Εύη Μητροπούλου ξεναγώντας τους οινοχόους.
Γευστική δοκιμή κρασιών
Ακολούθησε γευστική δοκιμή κρασιών του Κτήματος Νεραντζή αλλά και των κτημάτων Λαζαρίδη, Παυλίδη, Τέχνη Αλυπίας και Oenops Wines από την Δράμα. Τους οινοχόους κέντρισαν οι γνεύσεις των βραβευμένων κρασιών του κτήματος Νεραντζή για τα οποία ζητούσαν ιδιαίτερες πληροφορίες που με χαρά έδιναν η Εύη και η Θεοπούλα Μητροπούλου.
Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία τους
Η κ. Σοφία Πέπερα, εκ μέρους του Συνδέσμου Ελλήνων Οινοποιών (ΣΕΟ), σε δηλώσεις στη «Σ» αναφερόμενη στην επίσκεψη των οινοχόων (sommelies) στο Κτήμα Νεραντζή, τόνισε: «Είναι τριάντα τρεις κορυφαίοι οινοχόοι, πολύ μεγάλη πλειοψηφία,πάνω από το 95%, είναι από εστιατόρια που έχουν αστέρια michelin, έχουμε εστιατόρια τουλάχιστον με ένα –δύο αστέρια michelin, έχουμε κοντά μας και τον sommelier από το εστιατόριο που βγήκε καλύτερο εστιατόριο του κόσμου για το 2022, είναι από την Δανία το Geranium, αλλά όλοι είναι σε συγκλονιστικά εστιατόρια».
«Πρώτη φορά έχει γίνει κάτι τέτοιο στην Ελλάδα και θέλουμε να ανακαλύψουνε το νέο προφίλ της Ελλάδας. Δεν είναι νέο αλλά για κείνους είναι νέο γιατί δεν το γνωρίζανε μέχρι τώρα. Οι εντυπώσεις μέχρι τώρα είναι εκπληκτικές, είναι πάρα πολύ ευχαριστημένοι από αυτό που έχουμε ετοιμάσει,από την ποιότητα των κρασιών, από την διαφορετικότητα, γιατί δεν θα πει πολλά να κάνεις ένα καλό κρασί όλοι μπορούν να κάνουν, αλλά το θέμα είναι να κάνεις ένα καλό κρασί και να είναι κάτι διαφορετικό, να έχει να προσφέρεις κάτι στον διεθνή ανταγωνισμό και η Ελλάδα το προσφέρει αυτό. Είναι πάρα πολύ σημαντική η παρουσία τους γενικότερα για ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό που αυτή η επίσκεψη θα βοηθήσει γενικότερα το ελληνικό κρασί στη βελτίωση της αναγνωσιμότητας του στον κόσμο» δήλωσε η κ. Πέπερα.
«Μια εβδομάδα θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ξεκίνησε η επίσκεψη τους από το Αμύνταιο, χθες ήμασταν στην Νάουσα, σήμερα εδώ και δοκιμάζουμε εκτός από τα κρασιά του κτήματος Νεραντζή και κρασιά από την Δράμα, έχουν έρθει συνάδελφοι από την Δράμα. Συνεχίζουμε στην Αττική, θα είμαστε Αθήνα θα επισκεφτούμε την Νεμέα, θα ξαναγυρίσουμε στην Αθήνα για κάποιες γευστικές δοκιμές στην Αθήνα με τα κρασιά των νησιών, της Κρήτης και της Κεντρικής Ελλάδας και θα καταλήξουμε στην Σαντορίνη», ανέφερε η κ. Πέπερα.
Ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με παράθεση δείπνου. Τους διακεκριμένους οινοχόους περίμενε έναν υπέροχος μπουφές με καταπληκτικά ελληνικά παραδοσιακά εδέσματα. Οι επισκέπτες του κτήματος Νεραντζή αποχωρώντας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους και τις ευχαριστίες προς την οικογένεια του Νεραντζή Μητρόπουλου για την υπέροχη φιλοξενία που έτυχαν και τις υπέροχες γεύσεις που απόλαυσαν σε κρασιά αλλά και σε εδέσματα.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση (ολική ή μερική) του περιεχομένου της ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ, (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) με οποιονδήποτε τρόπο, ηλεκτρονικό ή μη, χωρίς την άδεια μας. Νόμος πνευματικής ιδιοκτησίας, Άρθρο 66 Ν.2121/93.
Η αναπαραγωγή/αναδημοσίευση του περιεχομένου (κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο) επιτρέπεται μόνο όταν γίνεται εν γνώση μας και με αναφορά της πηγής του.