Πρόσκληση για την υλοποίηση υποδομών βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας του πόσιμου νερού υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σαράντα εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Π.Κ.Μ. για το πόσιμο νερά στην Κεντρική Μακεδονία
Πρόσκληση ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ για την υλοποίηση υποδομών βελτίωσης της ποιότητας και διασφάλισης της ποσότητας του πόσιμου νερού στην Κεντρική Μακεδονία, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Η πρόσκληση του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απευθύνεται στους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης, την ΕΥΑΘ Παγίων και τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης (συνδέσμους ύδρευσης και λοιπούς φορείς με αρμοδιότητα διαχείρισης πόσιμου νερού).
«Στόχος των υποδομών που θα κατασκευαστούν με χρηματοδότηση 40 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι να βελτιωθεί η ποιότητα του νερού, που διατίθεται για κατανάλωση σε όλες τις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά κυρίως όπου αποδεδειγμένα εντοπίζονται υπερβάσεις στα όρια που προβλέπονται από τη νομοθεσία για τις προδιαγραφές του πόσιμου νερού. Επίσης στοχεύουμε στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών, όπου αποδεδειγμένα εντοπίζεται έλλειψη επάρκειας. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω της εξοικονόμησης από τον περιορισμό των απωλειών, υπό το πρίσμα μάλιστα της ορθολογικής διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων. Τα προβλήματα ποιότητας και ποσότητας πόσιμου νερού ειδικά σε κάποιες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας είναι έντονα και με την πρόσκληση που εκδώσαμε, δίνουμε τη δυνατότητα στους αρμόδιους να υλοποιήσουν υποδομές, που θα δώσουν λύσεις σε προβλήματα δεκαετιών και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Κι όχι μόνο των μόνιμων κατοίκων, καθώς προτεραιότητα θα δοθεί και στην κάλυψη των υδρευτικών αναγκών σε παράκτιες περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την υφαλμύρωση των υπόγειων υδάτων. Σε αυτές τις περιοχές, που εντοπίζονται κυρίως στη Χαλκιδική δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν εγκαταστάσεις αφαλάτωσης και άλλες υποδομές, που θα αντιμετωπίσουν επαρκώς χρόνια προβλήματα», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Οι παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται επιλέξιμες για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού είναι έργα που επιλύουν τέτοια ζητήματα σε δίκτυα ύδρευσης, με αποδεδειγμένη υπέρβαση των χημικών και βιολογικών παραμέτρων, αλλά και η κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας πόσιμου νερού, με τον απαιτούμενο εξοπλισμό.
Σε ό,τι αφορά στις παρεμβάσεις ελέγχου απωλειών πόσιμου νερού, αυτές αφορούν σε δίκτυα ύδρευσης με διαρροές, σε προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου των διαρροών (τηλεέλεγχος, τηλεχειρισμός κτλ.) σε υφιστάμενα δίκτυα μεταφοράς και διανομής νερού (όπως κεντρικό μετρητικό σύστημα τροφοδοσίας του δικτύου ύδρευσης, σύστημα διαχείρισης της πίεσης του δικτύου, παρακολούθηση και αυτόματος έλεγχος των υδραυλικών λειτουργικών παραμέτρων κτλ.). Οι παρεμβάσεις εφαρμόζονται αποκλειστικά σε οικισμούς άνω των 10.000 κατοίκων.
Επίσης, για τη διασφάλιση της επάρκειας του πόσιμου νερού, επιλέξιμες παρεμβάσεις είναι η κατασκευή εγκαταστάσεων αφαλάτωσης θαλασσινού ή υφάλμυρου νερού, με τα αναγκαία έργα υδροληψίας και διάθεσης των παραπροϊόντων (παρέμβαση που αφορά αποκλειστικά σε παράκτιες περιοχές), η κατασκευή υποδομών αποθήκευσης και διανομής πόσιμου νερού ή αναβάθμιση υφιστάμενων, η κατασκευή νέων εξωτερικών δικτύων και έργων επέκτασης υφιστάμενων εξωτερικών δικτύων μεταφοράς πόσιμου νερού από νέες ή υφιστάμενες υδροληψίες στο κεντρικό φρεάτιο ή στη δεξαμενή υδροδότησης του οικισμού και ανόρυξη νέων ή αναβάθμιση υφιστάμενων υδρευτικών γεωτρήσεων.
Δεν είναι επιλέξιμες οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό υδρευτικό δίκτυο των οικισμών (κατασκευή νέου, αντικατάσταση υφιστάμενου, επέκταση εσωτερικού δικτύου).