Επέτειος της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την βαρβαρότητα των Τούρκων
Άναψε η «Φλόγα της Μνήμης» στις Σέρρες, 104 χρόνια μνήμης, 104 χρόνια «δεν ξεχνώ», 353 χιλιάδες θύματα
Ο Δήμος Σερρών, ως μέλος του Δικτύου πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ με τίτλο «Η Φλόγα της Μνήμης»
Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται την 19η Μαΐου κάθε χρόνου. Συμπληρώθηκαν 104 χρόνια μνήμης,104 χρόνια «δεν ξεχνώ» 353 χιλιάδες θύματα από την βαρβαρότητα των Τούρκων. Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, η Βουλή των Ελληνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα (19 Μαΐου 1919). Καθιερώθηκε δε να τιμάται επίσημα την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου κάθε έτους.
Ο Δήμος Σερρών, ως μέλος του Δικτύου πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ με τίτλο «Η Φλόγα της Μνήμης» που διοργανώνεται, με αφορμή την επέτειο της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να υιοθετηθεί μια ενιαία δράση όλων των μελών του Δικτύου και να δοθεί ένα συνολικό στίγμα που θα κινητοποιήσει, εκτός από τους Ποντιακούς αλλά και εν γένει τους Προσφυγικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας, επιπλέον όλους τους φορείς πολιτισμού, την τοπική κοινωνία, τις νέες και τους νέους.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» το απόγευμα της Πέμπτης 18 Μαΐου 2023, με μια λιτή αλλά πολύ συγκινητική εκδήλωση τιμώντας την μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν με βαρβαρότητα από τους Τούρκους. Μια εκδήλωση στη μνήμη των 353.000 νεκρών θυμάτων που οι ψυχές τους ζητούν δικαίωση, ζητούν συγνώμη για την θηριωδία.
Το απόγευμα στις 8:00, εκπρόσωποι και μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σερρών, προσφυγικών και μη αλλά και Σερραίοι πολίτες που συμμετείχαν στην δράση, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Διοικητήριο και αφού άναψαν την φλόγα σε μικρά φαναράκια και κεριά εν πομπή διερχόμενοι τον πεζόδρομο Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας, με προορισμό την προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης,.
Στη λαμπαδηφορία μπροστά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλης Κατιρτζόγλου και η πρόεδρος της ΚΕΔΗΣ Χρυσάνθη Παλάζη, κρατώντας φαναράκια με την φλόγα της μνήμης, πίσω τους οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές κρατώντας τα λάβαρά των συλλόγων. Ακολουθούσαν μαυροντυμένες γυναίκες και άντρες και μερικοί με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, καθώς και παιδιά, κρατώντας στα χέρια καντηλάκια, λουλούδια και μηνύματα για την γενοκτονία και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας και την φωνή της Ελένης Σαμανίδου ακούγονταν μοιρολόγια και πονεμένα τραγούδια.
Στην προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Ελευθερίας ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σερρών κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου εκπροσωπώντας τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη εναπόθεσε την φλόγα της Μνήμης και απηύθυνε χαιρετισμό. «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης και αναστοχασμού για τον απανταχού ελληνισμό και για όλη την ανθρωπότητα σχετικά με αυτό το τραγικό γεγονός και τα διδάγματα που απορρέουν. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους, η οποία μετρά πάνω από 353.000 θύματα, αποτελεί μια από τις πιο φρικτές και μαύρες σελίδες της ιστορίας. Η φλόγα που ανάψαμε εδώ στις Σέρρες, αλλά ταυτόχρονα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας είναι μια φλόγα μνήμης και πένθους. Ταυτόχρονα όμως μια φλόγα ευθύνης και χρέους για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι μια φλόγα που καίει στην καρδιά μας εδώ και 104 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατιρτζόγλου.
Απευθύνοντας χαιρετισμό η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ. κ.Χρυσάνθη Παλάζη – Τσοχατζίδη, τόνισε: «Με τον λυγμό του τραγουδιού την «πατρίδαμ’ έχασα» να ευχηθούμε να είμαστε όλοι γεροί εδώ και του χρόνου και να έχουμε καταφέρει στον χρόνο που ακολουθεί να κάνουμε πραγματικότητα την αναγνώριση αυτής της φοβερής Γενοκτονίας όλων των Ελλήνων της καθ΄ημάς Ανατολής. Δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στις φυλές. Η Γενοκτονία είναι μία και είναι ίδια για όλους τους Πρόσφυγες της καθ’ ημάς Ανατολής».
Υπό τους ήχους την ποντιακής λύρας από τον Οδυσσέα Σιαμανίδη και Γιάννη Χριστοφορίδη και την φωνή της Ελένης Σιαμίδου ακούστηκε το τραγούδι «την πατρίδα μ΄ έχασα».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακριτες», κ. Παύλος Καρυπίδης, δήλωσε: «Δεν αμφισβητείται από κανέναν έλληνα η γενοκτονία. Πρέπει όμως να μπει στην ατζέντα του υπουργείου Εξωτερικών .Πρέπει να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε το μέγιστο όσο αναφορά στην αναγνώριση της γενοκτονίας και στο να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοια γεγονότα» .
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κράτηση ενός λεπτού σιγής και την εναπόθεση από τους συμμετέχοντες στην προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης αναμμένα φαναράκια και καντηλάκια και λίγα λουλούδια στην μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmai.com