Στις Σέρρες, το Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου 2025, οι χορευτές των παραδοσιακών πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Σερρών θύμισαν με μουσική και χορό ότι «άνοιξε» το τριώδιο
Γιορτινό αποκριάτικο το κλίμα με γαϊτανάκι από τους πολιτιστικούς συλλόγους
Ομάδες από τους πολιτιστικούς συλλόγους αναβίωσαν στον πεζόδρομο «Κωνσταντίνου Καραμανλή» και στην Πλατεία Ελευθερίας το χορευτικό αποκριάτικο έθιμο «Γαϊτανάκι»
Γιορτινό το κλίμα στο κέντρο της πόλης των Σερρών το Σαββάτο 22 Φεβρουαρίου 2025, χορευτικές ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων του δήμου Σερρών , μας θύμισαν ότι «άρχισε το τριώδιο», καθώς η μέρα ήταν αφιερωμένη στην αναβίωση ενός από τα πιο γνωστά παραδοσιακά έθιμα που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, το «Γαϊτανάκι».
Η αναβίωση του αποκριώτικου εθίμου, διοργανώθηκε στο πλαίσιο των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σερρών και αποτέλεσε σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής, μεταφέροντας στους Σερραίους το μήνυμα της ενότητας και της παράδοσης, αναδεικνύοντας για μια ακόμη χρονιά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
Τα μέλη των χορευτικών ομάδων των πολιτιστικών συλλόγων, παρά την κρύα μέρα αλλά ηλιόλουστη, ντυμένα με τις παραδοσιακές στολές συναντήθηκαν μπροστά από το κτίριο του Διοικητηρίου και με πατινάδα κατέληξαν στον πεζόδρομο «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο ύψος της πλατείας Κρονίου όπου παρουσίασαν το «Γαϊτανάκι». Στήθηκαν ένδεκα μικρά πολύχρωμα γαϊτανάκια και υπό τους ήχους του νταουλιού και των ζουρνάδων οι ομάδες χόρεψαν το Γαϊτανάκι, ενώ πλήθος Σερραίων παρακολουθούσαν και επιβράβευαν με το χειροκρότημά τους. Μεταξύ αυτών ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών κ.Τάσος Χατζηβασιλείου, η δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, οι αντιδήμαρχοι κ. Νίκος Κουφοτόλης, κ. Μαγδαληνή Μπάρμπα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, η αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ κ.α
Στην συνέχεια πάλι με πατινάδα κατευθύνθηκαν στην πλατεία Ελευθερίας υπό τους ήχους του νταουλιού και του ζουρνά έστησαν ένα μεγάλο ένα μεγάλο κυκλωτικό χορό με την συμμετοχή όλων των ομάδων. Ακολούθησε μεγάλος χορός με την συμμετοχή και όσων παρακολουθούσαν .


Το γαϊτανάκι
Δεκατρία άτομα χρειάζονται για να στήσουν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου ξεκινούν 12 μακριές κορδέλες, καθεμιά με διαφορετικό χρώμα. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Γύρω από το στύλο, 12 χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν μαζί, σε 6 ζευγάρια, τραγουδώντας το παραδοσιακό τραγούδι. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι όπως γυρνούν πλέκουν τις κορδέλες γύρω από το στύλο δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν γύρω από το στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.
Επισημαίνεται ότι για πολλά χρόνια, από το 1991, την αναβίωση του εθίμου στις Σέρρες διοργάνωνε το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών .Τα τελευταία δύο χρόνια έχει ενταχθεί στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του δήμου Σερρών και διοργανώνεται από το δήμο Σερρών με την συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων που επιθυμούν να συμμετέχουν στην αναβίωση. Όπως αναφέρει στη «Σ» η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου , το γαϊτανάκι το οποίο ήρθε από την Δύση, γύρω στον 15ο αιώνα εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Χορεύετε συνήθως στις αστικές περιοχές και πάντα μέσα στις μέρες της αποκριάς. Στις Σέρρες είναι βεβαιωμένο γιατί υπάρχουν δημοσιευμένες φωτογραφίες των ιστορικών μας που χορευόταν ακόμα και την περίοδο της τουρκοκρατίας, υπάρχουν φωτογραφίες του 1904, και μάλιστα οι καρναβαλιστές, που ήταν άντρες, ήταν ντυμένοι τσολιάδες και οι κορδέλες να έχουν τα εθνικά χρώματα, το άσπρο και το μπλε.
Οι χορευτικές ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων υπό τους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού πρόσθεσαν ένα ευχάριστο αποκριάτικο τόνο και χάρισαν ένα υπέροχο θέαμα στους Σερραίους που παρακολούθησαν το Γαϊτανάκι αλλά και που χόρεψαν μαζί τους.
«Ξεσήκωσε» την πόλη η ομάδα κρουστών «Turukutu»
Μετά την αναβίωση του αποκριάτικου εθίμου Γαϊτανάκι την σκυτάλη πήρε η ομάδα κρουστών «Turukutu» του Δήμου Παύλου Μελά. Η ομάδα «ξεσήκωσε» μικρούς και μεγάλους με τους αφροβραζιλιάνικους ρυθμούς, προσφέροντας μια ευχάριστη εμπειρία, στο κέντρο της πόλης των Σερρών.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com