Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών για το μήνα Δεκέμβριο 2024
Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για το 2024 διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις που απευθύνονται σε ενήλικες και παιδιά. Για το μήνα ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Σέρρες: Ψηφίδες μιας ιστορικής πόλης στο χώρο και το χρόνο». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γνωριμία των παιδιών με την μακραίωνη ιστορία της πόλης των. Υπεύθυνος του προγράμματος ο φιλόλογος Απόστολος Μπάτης. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ώρα 18:45-20:15. «Με οδηγό τη φαντασία: Δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες». Με οδηγό τη φαντασία δημιουργούμε διακοσμητικά, κοσμήματα και πολλά άλλα. Εμψυχώτρια του εργαστηρίου, η Φυλλένια Εμμανουηλίδου.
Δευτέρα, 2 Δεκεμβρίου, ώρα 18:45-20:00. «Κάρτες αγάπης!» Δημιουργούμε όλοι μαζί ευχετήριες κάρτες για τους ασθενείς των αντικαρκινικών νοσοκομείων. Πολλοί συνάνθρωποί μας περνούν τις μέρες τους μακριά από τους δικούς τους ή είναι μόνοι τους. Ας τους δώσουμε ελπίδα, χαρά και θετική ενέργεια για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους με το τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Για ηλικίες 4-12 ετών. Θα λειτουργήσουν τρία διαφορετικά εργαστήρια ανά ηλικιακή ομάδα. Κάθε εργαστήρι θα κρατάει περίπου 20 λεπτά προκειμένου να μπουν άλλα παιδιά για να κάνουν κάρτες.
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, ώρα 09:00- 10:30. «Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00- 12:30. «Πάμε αρχαίο θέατρο;». Γνωριμία με τον κόσμο του αρχαίου δράματος. Θα περιπλανηθούμε στα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και θα μάθουμε τα μυστικά των θεατρικών παραστάσεων. Υπεύθυνη του προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Τετάρτη, 4 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Ελάτε να παίξουμε…όπως παλιά». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παραδοσιακά ομαδικά παιδικά παιχνίδια. Υπεύθυνη προγράμματος η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Κάθε Τετάρτη, ώρα 19:00-20:00. «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας». 22η Διδακτική περίοδος 2024-2025. Ένα πνευματικό συμπόσιο για τον ελληνικό και παγκόσμιο πολιτισμό που γίνεται κάθε Τετάρτη από Οκτώβριο έως Μάιο κάθε χρόνο. Κάνουν εισηγήσεις πολλοί πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας και άλλων περιοχών και πανεπιστημίων. Συντονιστής των φορέων υλοποίησης, ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας.
Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Ξέρεις από βιβλιοθήκη;». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Βιβλιοθήκη μας και τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες. Μαθαίνουμε να αναζητούμε πληροφορίες στη συλλογή της αλλά και στο διαδίκτυο. Υπεύθυνη του προγράμματος η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Βραχλιώτου.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-12:30. “Christmas Magic with TEUM”. Η Μακεδονική Ένωση Καθηγητών Αγγλικής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Σερρών διοργανώνει ένα χριστουγεννιάτικο εργαστήρι που θα περιλαμβάνει αφήγηση παραμυθιού στο λόφο του παιδικού τμήματος και δημιουργικές δραστηριότητες κατασκευών, χειροτεχνίας και παιχνιδιών. Για ηλικίες 6-12 ετών.
Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00. “Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την πρεμιέρα της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν”. Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση και αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την πρεμιέρα της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν. Η βιβλιοπαρουσίαση αφορά το ανθολόγιο γερμανικής ποίησης με τίτλο «Poesie, καλώς ήρθες όμορφη νεότης!» του Νευρολόγου Αντώνιου Κερασνούδη και το αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την πρεμιέρα της Ενάτης Συμφωνίας του Μπετόβεν από το Ωδείο του Β. Ταπέ, αναδεικνύοντας την ιστορική και καλλιτεχνική αξία αυτού του έργου. Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης. Είσοδος Ελεύθερη.
Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, ώρα 9:00- 9:45. «Ελάτε να παίξουμε…όπως παλιά». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παραδοσιακά ομαδικά παιδικά παιχνίδια. Υπεύθυνη προγράμματος η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 18:45- 20:15. «Οι νανόχηνες στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών». Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών διοργανώνουν δράση για τις νανόχηνες, το πιο σπάνιο και απειλούμενο αναπαραγόμενο είδος χήνας στην Ευρώπη που διαχειμάζει στο Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης. Μια διαδραστική εμπειρία ανάγνωσης και εκπαιδευτικού παιχνιδιού για παιδιά! Για ηλικίες 4-8 ετών.
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Σέρρες: Ψηφίδες μιας ιστορικής πόλης στο χώρο και το χρόνο». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη γνωριμία των παιδιών με την μακραίωνη ιστορία της πόλης των. Υπεύθυνος του προγράμματος ο φιλόλογος Απόστολος Μπάτης. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 18:45- 20:15. «Με οδηγό τη φαντασία: Δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες». Με οδηγό τη φαντασία δημιουργούμε διακοσμητικά, κοσμήματα και πολλά άλλα. Εμψυχώτρια του εργαστηρίου, η Φυλλένια Εμμανουηλίδου.
Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00. «Αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη. 50 χρόνια από το θάνατό του και 140 από τη γέννησή του». Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών και Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών διοργανώνουν εκδήλωση- αφιέρωμα στον Κώστα Βάρναλη. Για τη ζωή και το έργο του Κώστα Βάρναλη θα μιλήσει η φιλόλογος Χριστίνα Παπαδημητρίου Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας. Ποιήματα του Βάρναλη θα διαβάσει ο ηθοποιός Παντελής Παπαδημητρίου. Ο Μιχάλης Μπουρέλος (κιθάρα) και ο Πάνος Αϊβαζίδης (κανονάκι) θα ερμηνεύσουν τραγούδια γραμμένα πάνω στην ποίηση του Κώστα Βάρναλη. Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης. Είσοδος Ελεύθερη.
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30- 13:00. «Πάμε αρχαίο θέατρο;». Γνωριμία με τον κόσμο του αρχαίου δράματος. Θα περιπλανηθούμε στα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και θα μάθουμε τα μυστικά των θεατρικών παραστάσεων. Υπεύθυνη του προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Ελάτε να παίξουμε…όπως παλιά». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παραδοσιακά ομαδικά παιδικά παιχνίδια. Υπεύθυνη προγράμματος η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Ξέρεις από βιβλιοθήκη;». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Βιβλιοθήκη μας και τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες. Μαθαίνουμε να αναζητούμε πληροφορίες στη συλλογή της αλλά και στο Διαδίκτυο. Υπεύθυνη του προγράμματος η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Βραχλιώτου.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30- 12:00. «Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00. «Λέσχη Αφήγησης Παραμυθιών». 3η Συνάντηση (για ενήλικες). Αφηγήσεις με θέματα παρμένα από τα είδη της προφορικής λαϊκής λογοτεχνίας όπως μύθοι Αισώπου, ιστορίες από τη μυθολογία, λαϊκά παραμύθια, θρύλοι κ.λ.π.Συντονίστρια της λέσχης, η νηπιαγωγός Καλαμπαλίκα Πηνελόπη. Αφηγητές: Ζωή Γιαννελέρ, Μαρία Σοφιανίδου, Φωτεινή Λαζάρου και Μαίρη Γεωργούλα. Στον 3ο όροφο της Βιβλιοθήκης. Είσοδος ελεύθερη.
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:30. «Χριστούγεννα α λα γαλλικά!» Χριστούγεννα με άρωμα Γαλλίας! Ο Σύλλογος Ελληνογαλλικής φιλίας Σέρρες Fosses καλεί τα παιδιά να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Γαλλία, να τραγουδήσουν τα κάλαντα στα γαλλικά, να κάνουν κατασκευές χριστουγεννιάτικες και να γευθούν νόστιμες γαλλικές λιχουδιές. Εμψυχώτρια του ατελιέ: Μακρυπούλια Σταματούλα, καθηγήτρια γαλλικών σε συνεργασία με τις γαλλίδες εθελόντριες του PRAXIS Σερρών. Για παιδιά: 8-12 ετών.
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 18:45- 20:00. «Μια φορά και έναν καιρό… το Δέντρο των ευχών». Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών και στολισμός του Δέντρου των Ευχών της Βιβλιοθήκης. Υπεύθυνες για τη δράση η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού και η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Για ηλικίες 4-8 ετών.
Δευτέρα, 16 Δεκεμβρίου, ώρα 18:45- 20:15. «Με οδηγό τη φαντασία: Δημιουργικό εργαστήρι για ενήλικες». Με οδηγό τη φαντασία δημιουργούμε διακοσμητικά, κοσμήματα και πολλά άλλα. Εμψυχώτρια του εργαστηρίου, η Φυλλένια Εμμανουηλίδου.
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, ώρα 09:00- 10:30. «Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Τρίτη, 17 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00- 12:30. «Πάμε αρχαίο θέατρο;». Γνωριμία με τον κόσμο του αρχαίου δράματος. Θα περιπλανηθούμε στα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και θα μάθουμε τα μυστικά των θεατρικών παραστάσεων. Υπεύθυνη του προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00- 11:30. «Ελάτε να παίξουμε…όπως παλιά». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παραδοσιακά ομαδικά παιδικά παιχνίδια. Υπεύθυνη προγράμματος η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, ώρα 10:30- 12:00. «Ξέρεις από βιβλιοθήκη;». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη Βιβλιοθήκη μας και τις ηλεκτρονικές της υπηρεσίες. Μαθαίνουμε να αναζητούμε πληροφορίες στη συλλογή της αλλά και στο Διαδίκτυο. Υπεύθυνη του προγράμματος η βιβλιοθηκονόμος Μαρία Βραχλιώτου.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, ώρα 8:30-10:00. «Ταξιδεύοντας στην αρχαία Ελλάδα». Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων. Υπεύθυνη προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, ώρα 11:30-13:00. «Πάμε αρχαίο θέατρο;». Γνωριμία με τον κόσμο του αρχαίου δράματος. Θα περιπλανηθούμε στα θέατρα του αρχαίου ελληνικού κόσμου και θα μάθουμε τα μυστικά των θεατρικών παραστάσεων. Υπεύθυνη του προγράμματος η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ.Προγραμματισμένες επισκέψεις σχολείων.
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-12:00. «Παραμυθένια Χριστούγεννα» Διαβάζουμε παραμύθια συντροφιά ζεστής σοκολάτας και ζαχαρωτών. Γλυκαίνουμε τα Χριστούγεννα και χορταίνουμε τη φαντασία μας. Υπεύθυνη της δράσης ηΔρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Για ηλικίες 6-12.
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-20:00. «Μια φορά και έναν καιρό…». Χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το κάθε παραμύθι. Υπεύθυνες για τη δράση η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού και η Δρ. φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Για παιδιά ηλικίας 4-8 ετών.
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-11:30. «Εργαστήρι κατασκευών: Χριστουγεννιάτικα μπισκότα». Με τη Δρ. φιλόλογο Πολυξένη Ιντζέ και τη νηπιαγωγό Ελένη Χαρού. Εργαστήρι ζαχαροπλαστικής με χριστουγεννιάτικα πρωτότυπα λαχταριστά μπισκοτάκια. Για ηλικίες 6-10 ετών.
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-12:30. «Εργαστήρι κατασκευών: Αρωματικά διακοσμητικά». Δημιουργία χειροποίητων διακοσμητικών από ζυμάρι. Με τη Βιβλιοθηκονόμο Μαρία Βραχλιώτου και Δρ. φιλόλογο Πολυξένη Ιντζέ. Για ηλικίες 7-12 ετών.
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00-12:30. «Εργαστήρι κατασκευών: χιονίζει στη Βιβλιοθήκη». Με τη Βιβλιοθηκονόμο Μαρία Βραχλιώτου, τη νηπιαγωγό Ελένη Χαρού και τη Δρ. φιλόλογο Πολυξένη Ιντζέ.Εργαστήρι πρωτοχρονιάτικων χειροτεχνιών. Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της Βιβλιοθήκης.
Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00-20:15. «Μια φορά και έναν καιρό…». Χριστουγεννιάτικες αφηγήσεις παραμυθιών και δραστηριότητες σχετικές με το κάθε παραμύθι.. Υπεύθυνες για τη δράση η νηπιαγωγός Ελένη Χαρού και η Δρ.φιλόλογος Πολυξένη Ιντζέ. Για ηλικίες 4-8 ετών.
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου, ώρα 10:00-11:30. «Μια ιστορία πριν την αλλαγή του χρόνου». Αποχαιρετούμε το 2024 δημιουργικά, παρέα με αγαπημένους ήρωες παιδικών παραμυθιών. Με τη Φυλλένια Εμμανουηλίδου, τη Σαλώμη Λίτσικα και Παναγιώτα Δάγκου. Για ηλικίες 4-6 ετών.
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου, ώρα 11:00-12:30. «Ήθη και έθιμα του 12ήμερου…». Ένα ταξίδι στο παρελθόν θα βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν παιχνίδια, δρώμενα και έθιμα των Φώτων και της Πρωτοχρονιάς από περιοχές όλης της Ελλάδας. Για ηλικίες 7-12 ετών.
Για δωρεάν προεγγραφές, επισκέψεις και λοιπές πληροφορίες μπορείτε να τηλεφωνείτε στη Βιβλιοθήκη στα τηλέφωνα 2321098550 και 2321098557 ή να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης www.serrelib.gr .