Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής,18 Φεβρουαρίου 2024, στην φιλόξενη αίθουσα του πρώτου ορόφου του Μεγάρου του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών
Σε οικογενειακό κλίμα η εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών
«Η παράδοση είναι βιωματική ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ», δήλωσε η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών, Στέλλα Ελευθεριάδου
Σε κλίμα ζεστό, οικογενειακό και αισιοδοξίας για μια καλή χρονιά το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών ακολουθώντας την παράδοση πραγματοποίησε την κοπή της βασιλόπιτας του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής,18 Φεβρουαρίου 2024, στην φιλόξενη αίθουσα του πρώτου ορόφου του Μεγάρου του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών,
Στην κατάμεστη αίθουσα από μέλη, φίλους, γονείς των παιδιών και χορευτές του ΛΕΣ, η πρόεδρος του Λυκείου Σερρών, Στέλλα Ελευθεριάδου κατά τον χαιρετισμό της τους ευχαρίστησε που τιμούν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ιδιαίτερα ευχαρίστησε όλους όσους στηρίζουν το ΛΕΣ, τους στυλοβάτες του όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Το Λύκειο Ελληνίδων είναι μια ιδέα» τόνισε η κ. Ελευθεριάδου λέγοντας ότι χωρίς να είναι επιστήμονας, λαογράφος και φιλόλογος «θέλει να εκφράσει μερικές σκέψεις της». Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η παράδοση είναι συντήρηση και οπισθοδρόμηση, δήλωσε:« θέλω να τους πω πως παράδοση είναι βιωματική ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ» και πρόσθεσε: «Σήμερα κατά κόρον επικαλούνται όλοι την ανακύκλωση, την συνέργια, τον εθελοντισμό, το ΛΕΣ λειτουργεί βάσει του εθελοντισμού».
Κάνοντας μια αναδρομή στην παιδική της ηλικία ανέφερε ότι τα παιδιά της εποχής εκείνης μέσω της άδηλης μάθησης αποκτούσαν σπουδαίες αξίες όπως ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη. Και αναφέρθηκε σε παραδείγματα όπως την ανακύκλωση των σχολικών βιβλίων τα οποία περνούσαν από τους μεγαλύτερους μαθητές στους μικρότερους, αλλάζοντας διαρκώς χέρια κάνοντας οικονομία αλλά και προστατεύοντας το περιβάλλον, επίσης με τις κατάλληλες παρεμβάσεις τα ρούχα αποκτούσαν την αίσθηση του καινούργιου και πήγαιναν από το μεγάλο παιδί στο μικρότερο και ότι οι οικογένειες κάποιες δεκαετίες πριν λειτουργούσαν οικολογικά αξιοποιώντας στο έπακρο τα περισσεύματα από το φαγητό της ημέρας μετατρέποντάς τα στο γεύμα της επόμενης αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους τα παιδιά ήταν πάντα διαθέσιμα για τα θελήματα ηλικιωμένων ατόμων.
«Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν φιλοσοφία ζωής» σημείωσε η κ. Ελευτερθάδου και πρόσθεσε «με τους γονείς να είναι πρότυπα, παραδείγματα προς μίμηση». .
Η κ. Ελευθεριάδου υποστήριξε ότι τα παιδιά της εποχής της, που παρά τις στερήσεις και τις δυσκολίες ήταν χαρούμενα, με τα σημερινά που ενώ τα έχουν όλα δεν είναι χαρούμενα.
Οι πολιτιστικοί σύλλογοι σημείωσε η κ. Ελευθεριάδου αποτελούν την καλύτερη όαση για τα παιδιά καθώς μαθαίνουν για τις αξίες της ζωής.
Κάνοντας αναφορά στις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών την χρονιά που μας πέρασε σημείωσε ότι έκαναν ένα άλμα καθώς μεταξύ αυτών των δράσεων προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου «Η τραγωδία του Πόντου» από το ιστορικό ντοκουμέντο της εφημερίδας «Ακρόπολης» του 1950 που τα έξοδα έκδοσης καλύφθηκαν αποκλειστικά από το ΛΕΣ και στην ψηφιακή έκδοση που αφορούσε το μεγαλύτερο μουσικό αρχείο της Μακεδονίας και της Θράκης, του Βασιλείου Βεηλεκτσίδη, του μουσικού του Πόντου που ανήκει στο ΛΕΣ .Η έκδοση του οποίου έγινε μέσω προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού, με την συνδρομή της Φωτεινής Αραμπατζή αλλά και με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την κ. Ελευθεριάδου να απευθύνει ευχαριστίες στην Αραμπατζή αλλά και στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε και στην επανέκδοση του βιβλίου για τον Εμμανουήλ Παπά με την συνδρομή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Σερρών.
Ευχήθηκε υγεία και καλή πρόοδο και κάλεσε «να σηκώσουμε τα μανίκια μικροί και μεγάλοι για να βοηθήσουμε τον τόπο μας, την πόλη μας. Ζούμε στην πιο όμορφη πατρίδα του κόσμου, αλλά το όνομα πατρίδα έχει εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο των Ελλήνων, ζούμε στην πιο όμορφη χώρα. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια όμορφη επαρχιακή πόλη που ακόμα κρατούν οι ηθικές αξίες που συγκροτούν την οικογένεια».

Η κ. Ελευθεριάδου συνεχάρη τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου για την προετοιμασία της εκδήλωσης και όπως είπε έχει πολύ καλούς συνεχιστές και κάλεσε τους Σερραίους να στηρίζουν το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και τις δράσεις του.
Συνεχάρη, επίσης, τη βουλευτή κ. Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία παραβρέθηκε στην εκδήλωση, για την καταψήφιση του νομοσχεδίου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής κ. Φωτεινή Αραμπατζή, η δημοτική σύμβουλος κ. Λεμονιά Κεσούλη, η πρόεδρος του Παραρτήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η πρόεδρος της Εμμέλειας κ. Δουκαίνη Ζαπριάνου και το μέλος της διοίκησης της Εμμέλειας και διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Σερρών κ. Χρύσα Αραπάκη, η πρόεδρος του συλλόγου Θυγατέρες της Πηνελόπης κ. Πατραμάνη, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών κ. Κυριακή Μηλίγκα, η κ. Μαρία Καγλατζή διευθύντρια καταστήματος Σερρών της Alpha Bank, η τέως δημοτική σύμβουλος κ. Δέσποινα Ιλανίδου, η συνεκδότρια και δημοσιογράφος της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΩΝ ΣΕΡΡΩΝ κ. Δήμητρα Μετόκη, ο διευθυντής της εφημερίδας Πρόοδος κ. Βασίλης Κομητούδης, μέλη της χορωδίας του ΛΕΣ, γονείς των παιδιών των χορευτικών ομάδων, μέλη, φίλοι και χορευτές μικροί και μεγάλοι του ΛΕΣ κ.α.
Το τυχερό κομμάτι της βασιλόπιτας έτυχε στο παιδικό χορευτικό τμήμα ενώ το τυχερό βασιλοπιτάκι που μοιράστηκαν έτυχε μια μικρή χορεύτρια στην οποία προσφέρθηκε ως δώρο το βιβλίο «Η τραγωδία του Πόντου».
Τα πλούσια εδέσματα που προσφέρθηκαν σε όλους τους παρευρισκομένους παρασκευάσθηκαν από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών.
Αθανασία Κατερίνα Δασκάλου