Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, 22η Διδακτική περίοδος 2024-2025, Μάθημα 25ο, Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, ώρα 7:00 μ.μ., Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20, με θέμα:
«Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη: Η δραματοποίηση και η επικαιροποίηση ενός πολιτικού κειμένου»
Εισηγητές: Ισιδώρα Μάλαμα και μαθητές του 3ου ΓΕΛ Σερρών
Στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας, στο πλαίσιο της 22ης Διδακτικής περιόδου 2024-2025, το Μάθημα 25ο (Τετάρτη 2 Απριλίου 2025, ώρα 7:00 μμ., Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20, Σέρρες) έχει θέμα «Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη: Η δραματοποίηση και η επικαιροποίηση ενός πολιτικού κειμένου». Εισηγητές είναι η Ισιδώρα Μάλαμα και μαθητές του 3ου ΓΕΛ Σερρών. Τα παραπάνω αναφέρει ο Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος, Συντονιστής των φορέων υλοποίησης, επισημαίνοντας τα παρακάτω:
Οι Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη συνιστούν μια ακόμη πολιτική κωμωδία του μεγάλου αρχαίου κωμωδού. Γραμμένη κατά πάσα πιθανότητα το 392 π.Χ. έρχεται να φωτογραφίσει την πολιτική πραγματικότητα μιας Αθήνας, που μετά τον ξεπεσμό της βρίσκει την ευκαιρία να αναπτερώσει το ηθικό της, παρέχοντας βοήθεια στους Θηβαίους και στους Κορίνθιους στον αντισπαρτιατικό τους αγώνα. Παράλληλα, ρίχνει τα βέλη της απέναντι στις θεωρίες περί κοινοκτημοσύνης του Πλάτωνα, αποκτώντας έτσι και κοινωνικό, μα και φιλοσοφικό ενδιαφέρον. Ο ποιητής των μεγάλων μας ατελειών βρίσκει για άλλη μια φορά τη δύναμη να ταρακουνήσει το κοινωνικό σώμα και να χαρίσει σε εμάς ένα έργο με διαχρονικές και επίκαιρες ιδέες.
Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Η πανούργα Πραξαγόρα μεταμφιέζεται σε άνδρα, μαζί με όλες τις γυναίκες της Αθήνας και η γυναικεία πομπή φτάνει στην Εκκλησία του δήμου –στην οποία οι γυναίκες δεν είχαν δικαίωμα ψήφου– και ψηφίζουν νόμο, σύμφωνα με τον οποίο η εξουσία περνά στα χέρια των γυναικών. Κάτι που φέρνει τα πάνω κάτω, καθώς οι γυναίκες είναι έτοιμες να επιβάλλουν εκτός από την περιουσιακή και την ερωτική κοινοκτημοσύνη.
Η κωμωδία είναι επίσης γνωστή και για μια από τις μεγαλύτερες εάν όχι τη μεγαλύτερη σύνθετη λέξη που έχει εμφανιστεί στη λογοτεχνία, τη λέξη λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιοκαραβομελιτοκατακεχυμενοκιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοκεφαλλιοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγανοπτερύγων, η οποία είναι ένα πιάτο φαγητού με μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων.
Η Ισιδώρα Μάλαμα ζει με τον άντρα και τα τρία της κορίτσια στις Σέρρες. Έχει σπουδάσει Κλασική Φιλολογία, έχει μεταπτυχιακό στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» και στη «Δημιουργική Γραφή». Παράλληλα, ασχολείται με επιμέλειες κειμένων. Άρθρα της και κριτικές της δημοσιεύονται σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και ποιήματά της σε ποιητικές συλλογές.
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20.
Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες:
-Μαθήματα Κλασσικής παιδείας
https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw
-Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:
https://www.facebook.com/zisis.mitliagas
-Ανδρονίδης Θεολόγος:
https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA
http://t-logo.blogspot.com
Τα μαθήματα θα μεταδίδονται τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά.
Χορηγοί:
-η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
-η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ,
-ο ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α
-και η Συνεταιριστική Τράπεζα.