Το Σαββάτο 1 Μαρτίου 2025 τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης των Σερρών, καλωσορίζοντας την άνοιξη
«Καλώς μας ήρθες, Άνοιξη»… Με τα «χελιδονίσματα» καλωσόρισαν την Άνοιξη τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων
Μοίρασαν «Μάρτηδες», ψάλλοντας τα κάλαντα της χελιδόνας, τα γνωστά πλέον «χελιδονίσματα» στην αγορά των Σερρών και στις γειτονιές


«Καλώς μας ήρθες Άνοιξη….» με τα γνωστά «χελιδονίσματα» καλωσόρισαν την άνοιξη τα παιδιά του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών. Τα παιδιά για μια ακόμη χρονιά και φέτος, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης των Σερρών μοιράζοντας «Μάρτηδες» και τραγουδώντας τα κάλαντα της χελιδόνας, τα γνωστά πλέον χελιδονίσματα. Τo Σάββατο 1 Μαρτίου 2025, με σύμμαχο τον σχετικά καλό καιρό, έφεραν την άνοιξη στις καρδιές όλων, τραγουδώντας τα χελιδονίσματα στην αγορά και στις γειτονιές.
Τα «χελιδονίσματα» είναι η συνήθεια των παιδιών να τραγουδούν την πρώτη Μαρτίου την άφιξη των χελιδονιών κρατώντας ένα ξύλινο ομοίωμά τους στολισμένο με κορδέλες και λουλούδια: «Χελιδόνα έρχεται απ’ την Μαύρη θάλασσα…». Ως τραγούδι και ως τελετουργικό εντάσσεται σε έναν ευρύτερο εθιμικό κύκλο της ημέρας αυτής, της Πρωτομαρτιάς, η οποία ως πρώτη ημέρα του χρόνου παλαιότερα, συνδέεται με πολλά δρώμενα μαντικού, μαγικού και λατρευτικού περιεχομένου. Τις ευχές των μικρών συνόδευαν οι «μάρτηδες», τα πλεκτά βραχιόλια από κόκκινη και λευκή κλωστή, τα νηματένια… βραχιόλια της εποχής (στριφτό νήμα από κόκκινη και άσπρη κλωστή) για να μη μας “πιάνει” ο Μάρτης. Το ασπροκόκκινο περίδεμα είναι ένα «μαγικό» προφύλαγμα από τον δυνατό ήλιο του Μαρτίου και φοριέται μέχρι να πρωτοδεί αυτός που το φοράει χελιδόνι. Τότε το αφήνει κάτω από μια πέτρα κάνοντας μια ευχή ή πάνω σε μια τριανταφυλλιά ή φράκτη για να το πάρει το χελιδόνι και να φτιάξει την φωλιά του, ή το κρατάει και το καίει με το άγιο Φως της Αναστάσεως.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών αναβιώνει το έθιμο «Χελιδονίσματα», το οποίο έχει βαθιές αρχαιοελληνικές και βυζαντινές ρίζες, από το 1998.
«Πρώτη Μαρτίου, Καλό μήνα, και τα παιδιά μας υποδέχονται την άνοιξη με τα χελιδονίσματα. Το Λύκειο των Ελληνίδων αναζωπυρώνει και φέτος το έθιμο και λέω αναζωπυρώνει γιατί το έθιμο είναι ζωντανό σε όλο το νομό από τα παλιά χρόνια. Έχει αρχαιοελληνικές ρίζες και βυζαντινές, πέρασε στην τουρκοκρατία διατηρήθηκε για τι μέσα από το έθιμο οι Έλληνες προσδοκούσαν τον ερχομό της άνοιξης, της ανάστασης του έθνους. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπάρχουν μαρτυρίες ότι και εδώ στις Σέρρες έβγαιναν τα παιδιά και τηρούσαν το έθιμο της χελιδόνας, Η παράδοση είναι ένας κρίκος της ιστορίας μας. Την παράδοσή μας πρέπει να την διατηρήσουμε με νύχια και δόντια γιατί είναι δικά μας έθιμα, πάτρια έθιμα όπως κρατούμε θρησκευτικά και άλλα έθιμα πρέπει να κρατήσουμε και αυτά που έλκουν από την αρχαιότητα», ανέφερε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου.
Οι πολίτες των Σερρών καλοδέχτηκαν τα παιδιά, στηρίζοντας άλλη μια δράση του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com