Επέτειος της 19ης Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την βαρβαρότητα των Τούρκων
«Πορεία Μνήμης και Τιμής», 105 χρόνια μνήμης, 105 χρόνια «δεν ξεχνώ», 353 χιλιάδες θύματα
Ο Δήμος Σερρών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού διοργάνωσαν «Πορεία Μνήμης και Τιμής» το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.
Η «Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμάται την 19η Μαΐου κάθε χρόνου. Συμπληρώθηκαν 105 χρόνια μνήμης,105 χρόνια «δεν ξεχνώ» 353 χιλιάδες θύματα από την βαρβαρότητα των Τούρκων. Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, η Βουλή των Ελληνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα (19 Μαΐου 1919). Καθιερώθηκε δε να τιμάται επίσημα την πρώτη Κυριακή μετά την 19η Μαΐου κάθε έτους.
Ο Δήμος Σερρών και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού με αφορμή την επέτειο της 19ης Μάιου 1919, ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, διοργάνωσαν «Πορεία Μνήμης και Τιμής» το Σάββατο 18 Μαΐου 2024.
Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι να δοθεί ένα συνολικό στίγμα που θα κοινοποιήσει εκτός από τους Ποντιακούς αλλά και εν γένει τους Προσφυγικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους απογόνων της καθ΄ημάς Ανατολής του Δήμου μας του Δήμου μας, επιπλέον όλους τους φορείς πολιτισμού, την τοπική κοινωνία, τις νέες και τους νέους.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την συνδρομή του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες» το απόγευμα του Σαββάτου 18 Μαΐου 2024, με μια λιτή αλλά πολύ συγκινητική εκδήλωση τιμώντας την μνήμη όλων αυτών που χάθηκαν με βαρβαρότητα από τους Τούρκους. Μια εκδήλωση στη μνήμη των 353.000 νεκρών θυμάτων που οι ψυχές τους ζητούν δικαίωση, ζητούν συγνώμη για την θηριωδία.
Το απόγευμα στις 8:00, εκπρόσωποι και μέλη των Πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σερρών, προσφυγικών και μη αλλά και Σερραίοι πολίτες που συμμετείχαν στην δράση, συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Διοικητήριο και αφού άναψαν μικρά φαναράκια και κεριά εν πομπή διερχόμενοι τον πεζόδρομο Κωνσταντίνου Καραμανλή, κατευθύνθηκαν προς την πλατεία Ελευθερίας, με προορισμό την προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου επισκόπου Σμύρνης,.
Στη λαμπαδηφορία προπορεύονταν οι εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές κρατώντας τα λάβαρα των συλλόγων. Ακολουθούσαν η δήμαρχος Σερρών κ.Βαρβάρα Μητλιάγκα, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Γραμμάτων και Τεχνών και Εξωστρέφειας κ. Χρυσάνθη Παλάζη-Τσοχατζίδη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολεοδομίας, Αστικής Ανάπτυξης και Σχολικών Υποδομών κ. Παύλος Πουλιάκας, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Αναπτυξιακής Πολιτικής και Αθλητικών Εγκαταστάσεων κ. Δέσποινα Χατζηγαβριήλ,ο τέως δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός, μαυροντυμένες γυναίκες και άντρες και μερικοί με την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, καθώς και παιδιά, κρατώντας στα χέρια καντηλάκια, λουλούδια και μηνύματα για την γενοκτονία και υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας ακούγονταν μοιρολόγια και πονεμένα τραγούδια.
Στην προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης στην πλατεία Ελευθερίας η Δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα εναπόθεσε λουλούδια και ένα φαναράκι στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας, ενώ στον χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε : «Η 19η Μαΐου αποτελεί, για τους απανταχού Έλληνες ποντιακής καταγωγής, μια ημέρα ορόσημο, ημέρα τιμής και μνήμης των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου υπήρξε ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί Εθνική καταστροφή. Ελληνικές πόλεις με συνεχή, αδιάκοπη ζωή και πολιτισμό, καταστράφηκαν, ενώ ιδρύματα, σχολεία κι εκκλησιές έκλεισαν κι ερημώθηκαν. Συνολικά καταστράφηκαν 815 κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία, ενώ 353.000 κάτοικοι είτε σφαγιάστηκαν είτε πέθαναν από τις κακουχίες και την πείνα. Σήμερα, 105 χρόνια μετά τα θύματα του κινήματος των Νεότουρκων ζητούν και περιμένουν δικαίωση. Δεν πρέπει επίσης, να λησμονούμε και τους πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους, οι οποίοι εκτοπίστηκαν και δεινοπάθησαν στον δρόμο της προσφυγιάς. Χρέος και καθήκον μας είναι να μην ξεχάσουμε ποτέ τα όσα διαδραματίστηκαν την 19η Μαΐου 1919 στους προγόνους μας. Γιατί όπως έχει γράψει και ο δημοσιογράφος, μεταφραστής, ποιητής και συγγραφέας Κώστας Μαυρόπουλος: “Να ξεραίνεται η γούλα μ’ αν ανασπάλλω την πατρίδα μ’, τον Πόντον”».
Ακολούθως η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Φοιτητών Σερρών κ. Μαρία-Μεξέδα Ασπανίτζε αναφέρθηκε στο χρονικό της Γενοκτονίας.
Υπό τους ήχους την ποντιακής λύρας από τον Γιάννη Χριστοφορίδη και την ερμηνεία του τραγουδιού για τη χαμένη πατρίδα με τίτλο «Την πατρίδα μ’ έχασα» οι παριστάμενοι εναπόθεσαν στην προτομή του Αγίου Ιερομάρτυρα, Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης λουλούδια κι άναψαν κεριά στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας,στηνμνήμη όλων αυτών που χάθηκαν και στη συνέχεια άντρες μέλη του χορευτικού τμήματος του Συλλόγου Ποντίων Επταμύλων N. Σερρών «Οι Ακρίτες» παρουσίασαν τον Πυρρίχιο χορό. Ξ εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι-μέλη πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου Σερρών. Πιο συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων Ν. Σερρών «Οι Ακρίτες», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Αναγέννησης, ο Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος Λευκώνα, ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Νομού Σερρών, η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ο Σύλλογος Βλάχων Ν. Σερρών «Γεωργάκης Ολύμπιος», η Θρακική Εστία Ν. Σερρών, ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Σερρών και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βαμβακιάς «Η Μακεδονία».
Παράλληλα, ο Δήμος Σερρών σε ένδειξη τιμής στα 353.000 θύματα Ελλήνων του Πόντου και θέλοντας να κρατήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη, φώτισε με κόκκινο χρώμα που συμβολίζει το αίμα των αθώων θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων το Δημαρχείο Σερρών.
Αθανασία Κατερίνα Δασκάλου