Έκθεση από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών
«ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22 στο Μπεζεστένι των Σερρών
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών (Μπεζεστένι) με την παρουσία πλήθος Σερραίων
Με εικόνες, μουσικές και μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων «πλημμύρισε» ο χώρος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σερρών «Μπεζεστένι», κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22, που φιλοξενείται στις Σέρρες
Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, το Λύκειο των Ελληνίδων Σερρών και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών παρουσιάζουν την έκθεση «ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ»!… Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22. Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 10 Δεκεμβρίου 2023 στις 12:00, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών με την παρουσία πλήθος Σερραίων .
Η πόλη των Σερρών, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά των προσφύγων του ’22, αποτελεί έναν κομβικό σταθμό στη διαδρομή της έκθεσης ανά την Ελλάδα –μια διαδρομή που έχει ξεκινήσει τον Μάιο του 2022 στην Αθήνα και έχει συμπεριλάβει έως τώρα τη Δράμα, την Καβάλα, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, το Αγρίνιο, τη Νέα Ιωνία Βόλου και την Αλεξανδρούπολη.
Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο βασικούς θεματικούς άξονες. Ο πρώτος είναι η ζωή στις χαμένες πατρίδες της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής και της Βόρειας Θράκης, της Καππαδοκίας και του Πόντου πριν από το 1922, και στη συνέχεια, η Έξοδος, η απώλεια, το τραύμα της προσφυγιάς και η ζωή στη νέα πατρίδα. Ο ρόλος της μουσικής στην ατομική και τη συλλογική ταυτότητα των προσφύγων και η σημασία της ως κινητήριας δύναμης του προσφυγικού ελληνισμού συνιστούν τον δεύτερο θεματικό άξονα. Πώς καταγράφονται οι μνήμες της Καταστροφής στα τραγούδια των προσφύγων; Με ποιον τρόπο φτάνουν οι μνήμες έως τις μέρες μας και γίνονται αντιληπτές στην εθνική ζωή και τη μουσική δημιουργία των επιγόνων;
Φωτογραφικά, οπτικοακουστικά και αρχειακά τεκμήρια σημαντικών φορέων διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης στη χώρα μας, συλλόγων, οργανώσεων και ιδιωτών, συνομιλούν στην έκθεση με στίχους και ποικίλες μελωδίες: μοιρολόγια, παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, μικρασιάτικα ρεμπέτικα αλλά και τη νεότερη ελληνική μουσική παραγωγή, που επηρεάστηκε από τη μουσική πνοή των προσφύγων.
Κατά την διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης χαιρετισμό στους παρευρισκομένους απεύθυναν η εκπρόσωπος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Μαρία Σταμπούλογλου, η πρόεδρος του Λυκείου των Ελληνίδων Σερρών κ. Στέλλα Ελευθεριάδου, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, καθηγητής κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου και από το Τμήμα Εκθέσεων του Ιδρύματος, ο κ. Γιώργος Σταθακόπουλος.
Η κ. Στέλλα Ελευθεριάδου τόνισε ότι είναι σημαντικό ότι αυτή η έκθεση βγαίνει από την Βουλή και έρχεται στην επαρχία και δεν ήταν δυνατόν να μην έρθει στις Σέρρες μια πόλη με ξεχωριστό πολιτισμό που παλιά την ονόμαζαν Αθήνα του Βορά και αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έκανε το ΛΕΣ στην διατήρηση του έργου του μουσικού Βασίλη ΒεΪλικτσίδη.
Ο κ. Παναγιώτης Σπυροπουλος τονίζοντας πως η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εμπράκτως στηρίζει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους και συλλόγους που την υπηρετούν, σημείωσε ότι όλοι μας πρέπει να έχουμε ζωντανή την μνήμη μας και να προχωράμε ενωμένοι, ότι ο νομός Σερρών είναι ζωντανό παράδειγμα πως προσαρμόστηκε ο προσφυγικός πληθυσμός και πως δημιούργησαν πολιτισμό.
Ο κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι τιμή που φιλοξενείται η έκθεση στις Σέρρες, εστίασε στο κύριο χαρακτηριστικό της έκθεσης, την ανάδειξη δηλαδή όχι μόνο του τραύματος της Καταστροφής, αλλά κυρίως της ανάτασης που η μουσική δημιουργία των προσφύγων προσέφερε στις νέες τους πατρίδες. Όπως ανέφερε το Ίδρυμα επέλεξε έναν τρόπο τολμηρό και πρωτότυπο για να τιμήσει την επέτειο: μέσα από το πρίσμα της μουσικής και του τραγουδιού. Η Μικρασιατική Καταστροφή, ανέφερε, υπήρξε το μεγαλύτερο τραύμα του ελληνισμού και ταυτόχρονα η καθοριστική εμπειρία η οποία διαμόρφωσε το σύγχρονο κράτος. Και ευχαρίστησε τους συντελεστές της έκθεσης για το πολυδιάστατο και απαιτητικό έργο που έφεραν σε πέρας.
Ο κ. Γιώργος Σταθακόπουλος αναφέρθηκε στη γόνιμη συνεργασία μεταξύ των φορέων των Σερρών και του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, αναφέρθηκε στους καλλιτεχνικούς και επιστημονικούς συντελεστές της έκθεσης και παρουσίασε τους φορείς προέλευσης του υλικού της, τις θεματικές ενότητες και τα σημαντικότερα τεκμήριά της.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους χώρους της έκθεσης, όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν τα τεκμήριά της, να ακούσουν τραγούδια, να παρακολουθήσουν αποσπάσματα από ντοκιμαντέρ, εκπομπές και κινηματογραφικές ταινίες και να δουν μουσικά όργανα των προσφύγων.
Μεταξύ των Σερραίων που τίμησαν την εκδήλωση οι βουλευτές Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή και Κώστας Μπούμπας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, η πρώην υφυπουργός Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο πρώην βουλευτή Λευτέρης Αβραμάκης ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, η νεοεκλεγείσα δήμαρχος Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, ο διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών Γιάννης Καραβασίλης, πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων .
Επισημαίνεται ότι η έκθεση φιλοξενείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σερρών «Μπεζεστένι» στην Πλατεία Ελευθερίας ( τηλ. 2321022257) και θα διαρκέσει έως 10 Φεβρουαρίου 2024με ωράριο λειτουργίας : 08:30 – 15:30, εκτός Τρίτης.
Δήμητρα Μετόκη metoki63@hotmail.com