Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 στην κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια»
«Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στην Παιδική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Βασιλική Πανταζή και οι συντελεστές του έργου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου αναφερόμενοι στην παράσταση και καλώντας τους Σερραίους να την παρακολουθήσουν καθώς είναι μια παράσταση για παιδιά και «παιδιά» κάθε ηλικίας.
«Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι η επιλογή της Παιδικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών για το 2024. Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, στις 19:00 στην κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια».
Το πρωί της Τετάρτης 13 Νοεμβρίου 2024, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Βασιλική Πανταζή και οι συντελεστές του έργου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου αναφερόμενοι στην παράσταση και καλώντας τους Σερραίους να την παρακολουθήσουν καθώς είναι μια παράσταση για παιδιά και «παιδιά» κάθε ηλικίας.
Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ. Βασιλική Πανταζή, τόνισε: «Η παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ φροντίζει πάντα να προσφέρει στο παιδικό κοινό της πόλης των Σερρών και της Περιφέρειας έργο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με σεβασμό και ευθύνη απέναντι στα παιδιά, στους γονείς και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Στην παιδική σκηνή φέτος ετοιμάσαμε το Χειμωνιάτικο Παραμύθι του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, είναι μια μαγευτική ιστορία που μιλάει για τη δύναμη της φιλίας, της συγχώρεσης, της αγάπης, με έναν τρόπο που θα συναρπάσει τους μικρούς μας θεατές και όχι μόνο νομίζω. Θα στείλουμε σημαντικά μηνύματα για την σημασία της καλοσύνης και της δεύτερης ευκαιρία ς και της εμπιστοσύνης. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία δουν ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπεια αλλά η αγάπη, η ειλικρίνεια, η μεταμέλεια, η προσπάθεια μπορεί να γιατρέψουν την ψυχή μας και να φέρουν την λύτρωση. Το Χειμωνιάτικο παραμύθι αναλύει αξίες οι οποίες μένουνε και ελπίζουμε να παραμείνουν αναλλοίωτες στον χρόνο».
Η σκηνοθέτης του έργου κ. Αστερόπη Χαριτίδου ανέφερε: «Ανεβάζοντας το Χειμωνιάτικο Παραμύθι σήμερα, αναδεικνύουμε διαχρονικά μηνύματα που είναι εξαιρετικά επίκαιρα. Το έργο εξερευνά την καταστροφική φύση της ζηλοτυπίας και τις συνέπειές της, προσφέροντας ένα μάθημα για τη σημασία της εμπιστοσύνης στις σχέσεις και της αλληλοκατανόησης ανάμεσα στους ανθρώπους. Παράλληλα, τονίζει τη δύναμη της συγχώρεσης και της εξιλέωσης, ενθαρρύνοντας την αναγνώριση των λαθών μας και την αποδοχή της αλλαγής. Επιπλέον μέσα από την εξέλιξη των χαρακτήρων και τις δεύτερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σε αυτούς, αποτυπώνεται και η σημασία του χρόνου που περνά, ο οποίος ως μια ιδιαίτερη μορφή στην παράσταση μας στον ρόλο του αφηγητή, λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη της ιστορίας. Τέλος, το έργο μας υπενθυμίζει την αξία της αγάπης και της οικογένειας, δείχνοντας μας ότι παρά τις δυσκολίες, οι ανθρώπινες σχέσεις μπορούν να αναγεννηθούν και να ενωθούν ξανά. Με την παράσταση του Χειμωνιάτικου Παραμυθιού, καλούμε τα παιδιά να αναλογιστούν τις δικές τους σχέσεις, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Μέσα από την τέχνη του θεάτρου, έχουμε την ευκαιρία να αγγίξουμε καρδιές και να δημιουργήσουμε διάλογο γύρω από θέματα που είναι καίρια για την ανθρώπινη εμπειρία, καθιστώντας την παράσταση επίκαιρη και ουσιαστική».
«Είναι μεγάλη υπόθεση να καταπιάνεται κανείς με τέτοια σπουδαία έργα όπως αυτό του Σαίξπηρ. Υπάρχουν πολλές σκηνές με μαύρο θέατρο και θα το απολαύσουν μικροί και μεγάλοι. Δεν είχαμε παρουσιάσει Σαίξπηρ, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, και καλούμε να σπεύσετε να δούμε κάποια άλλα κείμενα σπουδαία και τεράστια. Κάνουμε μια καταπληκτική παράσταση», σημείωσε ο ηθοποιός κ. Γιώργος Καρύδας.
«Μια καταπληκτική παράσταση, τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να δουν Σαίξπηρ σε ένα διασκευασμένο κείμενο. Είμαστε χαρούμενοι για αυτή την παράσταση. Καλούμε όλους τους Σερραίους να παρακολουθήσουν την παράσταση, ευελπιστώ ο Σαίξπηρ θα είναι μια σπίθα να τους κινήσει το ενδιαφέρον και να ρθουν να μας δουν», δήλωσε ο ηθοποιός κ. Αστέρης Πολυχρονίδης.
Λίγα λόγια για το έργο
“Το Χειμωνιάτικο Παραμύθι” του Σαίξπηρ είναι μια όμορφη ιστορία για τη φιλία, την αγάπη και τη συγχώρεση. Ο βασιλιάς Λεόντιος, που είναι φίλος με τον βασιλιά Πολύξενο, ξαφνικά γίνεται πολύ ζηλιάρης και πιστεύει ότι η γυναίκα του, η υπομονετική Ερμιόνη, τον έχει προδώσει. Γι’ αυτό, τη στέλνει στη φυλακή και διώχνει το μωρό τους, τη μικρή Περντίτα. Όμως, η Ερμιόνη είναι αθώα, και το μωρό, που μεγαλώνει μακριά τους, γίνεται μια όμορφη κοπέλα. Περνάνε πολλά χρόνια και με τη βοήθεια ενός καλοκάγαθου βοσκού και ενός πονηρού καταφερτζή, η αλήθεια αποκαλύπτεται. Ο Λεόντιος συνειδητοποιεί το λάθος του και ζητά συγχώρεση. Στο τέλος, όλοι είναι πάλι μαζί και χαρούμενοι, και η αγάπη κερδίζει! Η ιστορία μας δείχνει ότι είναι σημαντικό να συγχωρούμε και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας.
Συντελεστές
Μετάφραση-Διασκευή: Σίσσυ Αλατά
Σκηνοθεσία: Αστερόπη Χαριτίδου
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Χορογραφίες: Αστέρης Πολυχρονίδης
Σκηνικά: Γιώργος Καρύδας, Αστερόπη Χαριτίδου
Κοστούμια: Αστέρης Πολυχρονίδης, Αστερόπη Χαριτίδου
Κατασκευή μαύρου θεάτρου: Κυριάκος Θεοδωρίδης
Φωτισμοί: Νίκος Παπαδόπουλος
Ηχοληψία: Νικόλας Βογιάρης
Κατασκευή σκηνικών: Γιώργος Πεταλωτής, Σοφούλης Μαλτάς
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Καρύδας, Αστέρης Πολυχρονίδης, Χριστίνα Αναγνώστου, Μάριος Λέκκας, Αστερόπη Χαριτίδου.
Στον ρόλο του Χρόνου ακούγεται η φωνή του Μίλτου Πασχαλίδη.
Η πρεμιέρα της παράστασης, που είναι μια παραγωγή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ ΣΕΡΡΩΝ, όπως αναφέρθηκε θα γίνει το Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024 και θα δοθούν παραστάσεις για το κοινό στις 17 Νοεμβρίου και στις 29 Δεκεμβρίου 2024, στις 19:00 στην κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια», με γενική είσοδο 8,00€.
Θα ακολουθήσουν πρωινές μαθητικές παραστάσεις καθημερινά από τις 19 Νοεμβρίου έως τις 23 Δεκεμβρίου 2024. Μαθητικό εισιτήριο: 6,00€. Για κλείσιμο οργανωμένων μαθητικών παραστάσεων μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά στα τηλέφωνα: 23210 54268 – 23210 54585.
Προπώληση εισιτηρίων έως την Παρασκευή 15/11/2024, Ώρες: 11.00 π.μ. – 13:00, στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια».
Αθανασία Κατερίνα Δασκάλου