Ο βουλευτής Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, παρακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών για την σπουδαία παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τομέα του Πολιτισμού.
Εκδήλωση «Πολιτισμός και Δημοκρατία» διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»
Θέμα της εκδήλωσης: «Πολιτισμός και Δημοκρατία: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή»
Στην εκδήλωση «Πολιτισμός και Δημοκρατία» που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» ο βουλευτλης Σερρών της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, πρώην υπουργός Υποδομών και Μεταφορών , παρακολούθησε τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών για την σπουδαία παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τομέα του Πολιτισμού. Στη σχετική ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Κώστας Καραμανλής αναφέρει τα παρακάτω:
Στην εκδήλωση «Πολιτισμός και Δημοκρατία» που διοργάνωσε με επιτυχία το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής, με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις των εκλεκτών ομιλητών για την σπουδαία παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή στον τομέα του Πολιτισμού.
Γιατί πράγματι, η ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού υπήρξε σταθερός πυλώνας των πολιτικών που ανέπτυξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στηρίζοντας έμπρακτα σημαντικές προσπάθειες, με κορυφαία στιγμή την ανακάλυψη από τον αρχαιολόγο Μ. Ανδρόνικο του τάφου του Φιλίππου Β’ στην καρδιά της Μακεδονίας που τόσο αγαπούσε.
Αλλά και στον σύγχρονο πολιτισμό, θέσπισε κίνητρα ώστε να υπάρξει μια νέα αναγέννηση της σύγχρονης πολιτιστικής Ελλάδας, με την καθιέρωση θεσμών όπως τα Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα κρατικά θέατρα, η ανανέωση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η Εθνική Πινακοθήκη και το Τρίτο Πρόγραμμα με τον Μάνο Χατζιδάκι, πρωτοβουλίες που έδωσαν νέα πνοή στη πολιτιστική παραγωγή της χώρας μας.
Η επιλογή άλλωστε του Κωνσταντίνου Καραμανλή για την Ευρωπαϊκή προοπτική και πορεία της πατρίδας μας, δεν ήταν μόνο πολιτική, αλλά είχε και σημαντικές πολιτιστικές πτυχές, καθώς πίστευε ότι «η σύγχυση ιδεών, ο ευδαιμονισμός, μαζί με τον στυγνό ορθολογισμό που τείνει να αγνοήσει τον άνθρωπο σαν σκοπό της κοινωνικής συμβιώσεως, έχουν παραμορφώσει το πολιτιστικό πρότυπο της Ευρώπης». Και γι’ αυτό αποτελούσε βαθιά του πεποίθηση ότι «η Ευρώπη που γέννησε όλες τις ιδέες είναι και η μόνη που μπορεί να τις ανανεώσει και να τις εξανθρωπίσει και πάλι».
Αυτό αποτελεί ίσως ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα και της σημερινής Ευρώπης.
Να τεθεί ξανά στο επίκεντρο ο άνθρωπος.
Και αποδεικνύει και πάλι, ότι οι ιδέες του Κωνσταντίνου Καραμανλή παραμένουν σύγχρονες και επίκαιρες ως τις μέρες μας.
Εκδήλωση «Πολιτισμός και Δημοκρατία:
Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
Το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», στο πλαίσιο των δράσεων που διοργανώνει φέτος για τον εορτασμό των πενήντα ετών από την μετάβαση στη Δημοκρατία, συνδιοργάνωσε με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών την εκδήλωση
«Πολιτισμός και Δημοκρατία: Η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή»,
την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024, στις 19.00. Αίθουσα «Ευρώπη», Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» (Καραϊσκάκη 6, Φιλοθέη)
Χαιρετισμούς απεύθυναν οι:
-Αχιλλέας Καραμανλής, Πρόεδρος Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής»
-Παναγιώτης Ροϊλός, Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών. Καθηγητής, Έδρα Ελληνικών Σπουδών «Γιώργος Σεφέρης», Πανεπιστήμιο Harvard.
Εναρκτήρια Ομιλία:
Λίνα Μενδώνη, Υπουργός Πολιτισμού.
Ομιλητές:
✓ Νικόλαος Σταμπολίδης, Διευθυντής Μουσείου Ακροπόλεως, Καθηγητής Αρχαιολογίας
✓ Όλγα Μεντζαφού, Πρόεδρος Εθνικής Πινακοθήκης
✓ Παναγιώτης Τουρνικιώτης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ
✓ Κυριάκος Κουτσομάλλης, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή
✓ Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ακαδημαϊκός, ομότιμος Καθηγητής Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ
✓ Χρυσή Καρύδη, Εκδότης, Εκδόσεις «Ίκαρος»
✓ Βασίλης Παπαβασιλείου, Σκηνοθέτης
✓ Δημήτρης Παπαδημητρίου, Συνθέτης
Συντονιστής:
Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής, πρώην Υπουργός.