Θεόφιλος Λεονταρίδης, Βουλευτής Σερρών ΝΔ:
«Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στο Ν. Σερρών»
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την προστασία των αγροτών και κτηνοτρόφων του Ν. Σερρών που επλήγησαν από τις ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, ζήτησε με αναφορά που κατέθεσε στη Βουλή, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, Βουλευτής Σερρών ΝΔ.
Ο κ. Λεονταρίδης υιοθετώντας άμεσα επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Σπυρόπουλου και του συνημμένου σε αυτήν εγγράφου της αρμόδιας Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας &Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού, ώστε να αποκατασταθούν οι οικονομικές ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού, εξαιτίας των ακραίων αυτών συνθηκών.
Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο, που επικαλείται επιτόπιες επισκέψεις των γεωπόνων της ΔΑΟΚ Σερρών, καταγράφονται τα εξής:
Μείωση παραγωγής σιτηρών και βαμβακιού άνω του 35%, ηλίανθου άνω του 60% και αραβοσίτου άνω του 50%.
Γιατη διασφάλιση της ειδικής ενίσχυσης, για την καλλιέργεια βαμβακιού, προτάθηκε με έγγραφο (21/10/2024) της ΔΑΟΚ Σερρών, η μείωση της κατ’ ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 2 tn/ha (από 2,34 tn/ha). (Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 472/158760/25-5-2023 υπουργικής απόφασης «Καθορισμός των απαιτήσεων για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης για το βαμβάκι» ΦΕΚ 2226/Β ́/12-4-2024).
Επίσης με το ίδιο έγγραφο, για την διασφάλιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, για την καλλιέργεια αραβοσίτου, προτάθηκε η μείωση της κατ’ ελάχιστο παραγωγής προϊόντος, ανά εκτάριο, στους 30 tn/ha (από 40 tn/ha) για το ενσίρωμα και στους 7 tn/ha (από 9 tn/ha) για τον καρπό. (*Υ.Α Αριθμ. 963/275934/8-9-2023 «Καθορισμός λεπτομερειών χορήγησης της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης για τον αραβόσιτο, στο πλαίσιο της παρέμβασης Π1-32.1» (ΦΕΚ 5458/Β’/14-9-2013).
Λόγω των δυσμενών κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν, κατά την διάρκεια της ανθοφορίας και της καρπόδεσης εκτιμήθηκε:
1. Εκτεταμένη ακαρπία σε συνδυασμό με καρπόπτωση σε καλλιέργειες αμυγδάλου, σε ποσοστό άνω του 80%.
2. Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες επιτραπέζιου και οινοποιήσιμου αμπελιού, σε ποσοστά άνω του 40% και 50% αντίστοιχα.
3. Εκτεταμένη ακαρπία σε καλλιέργειες κερασιών, ροδάκινων, νεκταρινιών, αχλαδιών και μήλων σε ποσοστό άνω του 40%.
4. Λόγω ανθόρροιας, καρπόπτωσης και παρατεταμένης ξηρασίας, σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες, εκτιμάται ότι θα υπάρξει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό άνω του 35%, στις ελαιοκαλλιέργειες.
Επιπρόσθετα λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών, διαπιστώθηκε μείωση παραγωγής σε καλλιέργειες αρωματικών σε ποσοστά 60% έως 80%, σε καλλιέργειες πατάτας σε ποσοστό άνω του 35% και σε καλλιέργειες κηπευτικών από 30% έως 40%.
Στα όσπρια τα ποσοστά ζημιάς κυμαίνονται άνω του 60%.
Λόγω μειωμένης ανθοφορίας και παρατεταμένης ξηρασίας, παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής στο μέλι, σε ποσοστό 70%.
Απώλεια παραγωγής διαπιστώθηκε και στις υπόλοιπες καλλιέργειες αλλά σε μικρότερα ποσοστά.
Όπως επισημαίνεται στο έγγραφο της ΔΑΟΚ, έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό και η κτηνοτροφία, με πτώση της απόδοσης σε γάλα, κρέας, αυγά και με επιβάρυνση του κόστους παραγωγής λόγω δραστικής μείωσης των ιδιοπαραγόμενων ζωοτροφών, με αποτέλεσμα την αύξηση της αγοράς τους από το εμπόριο, για την κάλυψη των αναγκών διατροφής των ζώων.
Μειώθηκαν επίσης δραματικά οι αιγοπροβατοτροφικές εκμεταλλεύσεις λόγω κρουσμάτων πανώλης και ευλογιάς με αποτέλεσμα την μετακίνηση και τη σφαγή ζώων.
Όπως αναφέρεται στο παραπάνω έγγραφο, η κτηνοτροφία αποτελεί ένα εκτεταμένο βιολογικό εργοστάσιο μετατροπής γεωργικών προϊόντων και βοσκήσιμης ύλης σε ζωικά προϊόντα. Το εργοστάσιο αυτό αποτελεί βασική υποδομή για κάθε αγροτικό χώρο και πρέπει να προσεχτεί και να στηριχτεί ιδιαίτερα.Το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό με την πτώση των τιμών στα αγροτικά προϊόντα, οδηγεί σε μείωση του γεωργικού εισοδήματος δημιουργώντας, ακολούθως, σοβαρά προβλήματα και στους κλάδους που συνδέονται με τον πρωτογενή τομέα.
Ο Θεόφιλος Λεονταρίδηςτόνισε ότι, το σύνολο αυτών των προβλημάτων που διαπιστώθηκαν, συνθέτουν μια απειλή για ολόκληρο τον πρωτογενή τομέα του Νομού, για τον οποίο πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης του, ώστε να δοθεί διέξοδος και ελπίδα στους Σερραίους αγρότες και κτηνοτρόφους.