Ομιλία του βουλευτή Σερρών της «Ελληνικής Λύσης»
Ο Κώστας Μπούμπας στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων για το Περιβάλλον
Σε ομιλία του ο βουλευτής Σερρών της «Ελληνικής Λύσης» Κωνσταντίνος Μπούμπας, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη “για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο”, που κυρώθηκε με τον ν. 2540/1997» στην ολομέλεια της Βουλής ανάφερε τα εξής:
Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξέρετε είναι οξύμωρο να μιλάμε για το περιβάλλον σε μια κύρωση διαδικαστικού χαρακτήρα, όπως είναι τα άρθρα 9, 10, 11 και 12, όταν τούτη την ώρα, όπως αντιλαμβάνεστε, τα προβλήματα είναι συσσωρευμένα, δεν υπάρχει μια στρατηγική για το περιβάλλον και η χώρα πραγματικά φλέγεται.
Σήμερα έρχεται σε μια εποχή αυτή η κύρωση με βάση μια συνθήκη, η οποία από το 1997 θα λέγαμε δεν εφαρμόζεται φυσικά από όλα τα κράτη. Και απτό παράδειγμα της φινλανδικής συνθήκης Espoo που μιλάει για μια διασυνοριακή συνεργασία που σήμερα κυρώνουμε, η πρώτη χώρα που την παραβιάζει είναι η Τουρκία. Είναι η Τουρκία με τον πυρηνικό αντιδραστήρα που κατασκευάζει στο Ακούγιου, στην περιοχή Μερσίνα απέναντι από την Κύπρο, με μια παραγωγή περίπου 36 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες τον χρόνο και μετά από μια πενταετία θα μιλάμε για ένα πυρηνικό πρόγραμμα απεμπλουτισμένου ουρανίου από πλευράς της Τουρκίας.
Και θα πουν κάποιοι «Μα, οι πυρηνικοί σταθμοί αυτοί γίνονται για την ενέργεια και είναι υψηλής τεχνολογίας». Η συγκεκριμένη περιοχή είναι σεισμογενής περιοχή, γίνεται από τη Rosatom, τη ρωσική εταιρεία, και η Τουρκία, ενώ οφείλει να ενημερώσει τα υπόλοιπα κράτη, μεταξύ αυτών την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, όλα τα κράτη δηλαδή στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, απλά προχωρεί και ήδη έχει προχωρήσει στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ενός πυρηνικού σταθμού που η ίδια η συνθήκη Espoo που σήμερα κυρώνουμε δεν εφαρμόζεται από πλευράς της Τουρκίας.
Άρα λοιπόν δύο μέτρα και δύο σταθμά, διότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη συνθήκη και ούτω καθεξής.
Απτό παράδειγμα λοιπόν είναι ότι κανείς δεν μιλάει σήμερα γι’ αυτό. Η Ελλάδα δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα στο θέμα εξωτερικής πολιτικής για τον πυρηνικό, τον συγκεκριμένο σταθμό και ότι παραβιάζει τη συνθήκη Espoo και μιλάμε για RAFALE, μιλάμε για BELHARRA, ενώ οι Τούρκοι μετά από πέντε χρόνια θα έχουν προχωρήσει σε ένα πυρηνικό πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Και αν πει κάποιος ότι θα ελεγχθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας, λυπούμαι που το λέω αλλά υπάρχει το άρθρο 10 της Ατομικής Επιτροπής, όπου αν μια χώρα θεωρεί ότι κινδυνεύει οι επιθεωρητές δεν θα μπορούν να κάνουν κανέναν έλεγχο.
Αυτά για τις επόμενες γενεές, για αυτούς που θα ακολουθήσουν μετά από αυτή την κοινοβουλευτική θητεία. Και τι κάναμε εμείς στο σημείο εξωτερικής πολιτικής για το συγκεκριμένο πυρηνικό πρόγραμμα, που θα βάλει σε περιπέτειες ολάκερη την περιοχή μας, όχι μόνο τη Βαλκανική, αλλά και τις υπόλοιπες χερσονήσους σε όλη τη Μεσόγειο, με βάση αυτή τη συνθήκη.
Ερχόμαστε σε μια σημερινή μέρα πολλών πυρκαγιών και ενώ ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης προ του 2019 είχε πει ότι θα εφαρμόσει το σχέδιο Goldammer, το σχέδιο Goldammer κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται, είναι στα χρονοντούλαπα, δεν μελετήθηκε ενδελεχώς, κοινότοπη διαδικασία, ενώ ο ίδιος έχει επισημάνει τα σημαντικά προβλήματα καταπολέμησης των πυρκαγιών.
Όταν εμπλέκονται δεκαοκτώ διαφορετικοί φορείς μπορείς να περιμένεις αποτέλεσμα; Όταν σήμερα ο στόλος της Πυροσβεστικής κατά 30% είναι πάνω από τριακονταπενταετία και είναι πεπαλαιωμένος; Όταν οι ελλείψεις είναι πολλές; Απλά ο κ. Goldammer έβαλε μια παράμετρο. Για να υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο επί ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και μετά επί Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να συναινούν όλα τα κόμματα. Κανείς δεν ξέρει και γιατί δεν εφαρμόστηκε το σχέδιο Goldammer για τις πυρκαγιές, γιατί ο κ. Μητσοτάκης είχε υποσχεθεί από το 2019 ότι μόλις αναλάβει τον θώκο της εξουσίας θα το υλοποιήσει. Κανείς δεν ξέρει. Όπως και όλα αυτά που έχει πει ο κ. Γκουρμπάτσης, ειδικός για τις πυρκαγιές.
Τα λέμε όλα αυτά γιατί προέρχομαι και από τη δική μου εκλογική περιφέρεια, όπου το όρος Όρβηλος καιγόταν επί έναν μήνα -δύσβατη περιοχή- στο ιερό βουνό του Παγγαίου η φωτιά έκαιγε τέσσερις ημέρες, δεν εμφανίστηκε κανένας, παρά μόνο ευτυχώς ο θεός έβρεξε και την έσβησε. Το ίδιο και στο Μενοίκιο.
Απλά να πω ότι σε λίγο καιρό, σε αυτήν την περιβόητη πράσινη μετάβαση και αποτύπωμα, στον Νομό Σερρών θα υπάρχει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο εν Ελλάδι με τετρακόσιες εξήντα έξι χιλιάδες πάνελ στο όρος Μενοίκιο. Πολλοί έχουν μιλήσει για την αλλαγή γενικότερα του μικροκλίματος και μάλιστα ενενήντα κτηνοτροφικές μονάδες εξαφανίζονται από τον χάρτη.
Τα λέμε αυτά σε μία σημερινή μέρα που θέλουμε και κοπτόμεθα να ευαισθητοποιηθούμε για το περιβάλλον, όταν οι μελέτες δείχνουν αυτό που ανέφερε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης και κατά τη χθεσινή του ομιλία, πέρα από το κόστος για την ανεμογεννήτρια. Υπάρχει ο κ. Γιώργος Στουρνάρας, Καθηγητής Υδρογεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, που λέει ότι οι ανεμογεννήτριες διαλύουν στα βουνά τους υδρατμούς. Άρα λοιπόν επηρεάζουν το μικροκλίμα της περιοχής. Και αυτά δεν τα λέμε εμείς, τα λένε επιστήμονες, τα λένε επαΐοντες, εξειδικευμένοι στο συγκεκριμένο θέμα, πέρα από τον κ. Καμελίδη και ο κ. Στουρνάρας.
Έτσι λοιπόν σήμερα πάμε να κυρώσουμε έναν διαδικαστικό καθαρά χαρακτήρα που έχει η σημερινή Κύρωση. Εμείς δεν μπορούμε να συναινέσουμε ως Ελληνική Λύση σε μια επιφανειακή, επιδερμική Κύρωση απέναντι στο περιβάλλον. Το μόνο που ενδιαφέρει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και αλλάζουν όλο το μικροκλίμα και την αρχιτεκτονική τοπίου, χωρίς να ξέρουμε τις επιπτώσεις σε χλωρίδα και πανίδα.
Έρχεστε εσείς, ως γαλάζια σήμερα παράταξη που δώσατε το δικαίωμα σε περιοχές NATURA να μπορεί να υπάρχει επιχειρηματική δράση, και συζητάμε για μία προστασία του περιβάλλοντος, ποια; Επί της ουσίας τι έχει γίνει; Έχουν τοποθετηθεί θερμικές κάμερες στα βουνά; Έχουν ολοκληρωθεί οι δασικοί χάρτες; Έχουν γίνει αντιπυρικές ζώνες, ακόμη και σε κάποια ιδιωτικά δάση που δεν μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση; Έχουν καθαριστεί τα δάση για τους μελισσοκόμους για να γίνει επικονίαση; Έχουν αυτήν τη στιγμή μεταφερθεί αρμοδιότητες στη δασική υπηρεσία, ως θα έπρεπε, όταν οι δύο φορείς είχαν να συναντηθούν δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια, δασική υπηρεσία με πυροσβεστική, και αυτό έγινε καθαρά για να ξέρει ο κόσμος μόνο για τη μείωση του κόστους;
Έχει θεσπιστεί το τμήμα ορεινών διαδρομών; Μόνο τους δασοκομάντος κάναμε. Συνδράμουν τα παιδιά, είναι μια επικίνδυνη αποστολή αυτή που έχουν, αλλά δεν επαρκεί. Και βέβαια με πεπαλαιωμένα εναέρια μέσα. Και αυτό που λέγαμε για το αντιπυραυλικό υγρό, που κατήγγειλε και ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης, το πήραμε για να το χρησιμοποιήσουμε ποτέ, μετά την αντιπυρική σεζόν;
Είναι πολύ μεγάλο το ζήτημα, κύριοι, και για το περιβάλλον. Υπάρχει αυτή η συνθήκη σήμερα Espoo, για διασυνοριακή συνεργασία επαναλαμβάνω, έχει όμως διαδικαστικό χαρακτήρα -και ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- διότι μιλάει μέσα και για συμμετοχή άλλων φορέων αλλά ακόμη και για ΜΚΟ. Κανείς δεν ξέρει αυτές οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετέχουν στη διασυνοριακή προστασία του περιβάλλοντος ποιες θα είναι.
Μιλάει για την προστασία της υγείας, όπου σήμερα έπρεπε να υπάρχει και το Υπουργείο Υγείας για να δούμε ποια είναι αυτή η προστασία της υγείας. Όταν λέμε περιβάλλον και υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα -που σαφώς είναι- θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα της υγείας.
Ολοκληρώνω. Διότι για μια ακόμη φορά υπάρχει ένα άλλο φλέγον ζήτημα, που εμείς προκαλέσαμε ως Ελληνική Λύση, να υπάρχει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Υπάρχει ένα τεράστιο σκάνδαλο μεγατόνων στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Κινδυνεύει με λουκέτο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ρωτήστε τον κ. Τσιάρα τι βρήκε από τον προκάτοχό του κ. Αυγενάκη. Μόνο η Ευρωπαία Εισαγγελέας προχθές, η Λάουρα Κοβέσι, επέβαλε στον ΟΠΕΚΕΠΕ 283 εκατομμύρια ευρώ πρόστιμα και κινδυνεύουν οι αγρότες σήμερα να μείνουν εκτός κοινοτικών ενισχύσεων.
Η Ελληνική Λύση θα φωνάζει για τον πρωτογενή τομέα και θα φέρει στοιχεία για να ενημερωθούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς για το μέγα σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ ο ΕΛΓΑ ήδη είναι χρεοκοπημένος και δεν μπορεί να καταβάλει τις αποζημιώσεις.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.