Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ύστερα από έξι ώρες συζήτησης κατέληξαν στον οδικό χάρτη ανασυγκρότησης του κόμματος
Εκλογές για πρόεδρο τον Σεπτέμβριο αποφάσισαν στον ΣΥΡΙΖΑ -Ποια πρόσωπα αναλαμβάνουν ρόλο στη Βουλή
Σε μία εξάωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ thn Κυριακή τα στελέχη του κόμματος και των τάσεων προσπάθησαν να συγκεράσουν τις απόψεις τους και να βρουν έναν κοινό βηματισμό, μετά την παραίτηση Τσίπρα, για όσα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για την ανασυγκρότηση και ανασύνταξη του κόμματος.
Τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ύστερα από έξι ώρες συζήτησης κατέληξαν στον οδικό χάρτη ανασυγκρότησης του κόμματος, εν μέσω αντεγκλήσεων, μιας παραίτησης (του Χ. Σπίρτζη από την Πολιτική Γραμματεία), μιας άρνησης (της Ολγας Γεροβασίλη να αναλάβει επικεφαλής της ΚΟ) και διαφόρων εσωκομματικών συγκρούσεων.
Απόντες από τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο παραιτηθείς πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο στενός του συνεργάτης Δημήτρης Τζανακόπουλος πρωταγωνιστής του επεισοδίου με τον Παναγιώτη Ρήγα. Μάλιστα, την Κυριακή κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Ρήγας έθεσε το θέμα της παραπομπής του κ. Τζανακόπουλου στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Υποψηφιότητες στις 15-16 Ιουλίου
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή στις 15-16 Ιουλίου, όπου και θα κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.
Διαρκές Συνέδριο τον Αύγουστο, εκλογή Προέδρου από τη βάση τον Σεπτέμβριο, έκτακτο Συνέδριο τον Νοέμβριο
Η εισήγηση της ΠΓ προς την ΚΕ θα είναι να διεξαχθεί διαρκές συνέδριο στα τέλη Αυγούστου και να πραγματοποιηθεί η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου (σε ένα ή δύο Σαββατοκύριακα ανάλογα με τον αριθμό των υποψηφίων). Επιπλέον, να διεξαχθεί έκτακτο συνέδριο τον Νοέμβριο. Την Τετάρτη 5 Ιουλίου θα συνεδριάσει εκ νέου η Πολιτική Γραμματεία
Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα επρόκειτο να επικυρώσει την απόφαση της ΠΓ για ορισμό του Σωκράτη Φάμελλου ως μεταβατικού επικεφαλής της ΚΟ, μετά την άρνηση της κυρίας Γεροβασίλη να αναλάβει την θέση.
Τη θέση του γραμματέα της ΚΟ αποφασίστηκε να την αναλάβει ο Διονύσης Καλαματιανός, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτεί τη θέση της αντιπροέδρου της Βουλής την Όλγα Γεροβασίλη. Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι Νίκος Παππάς, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεοδώρα Τζάκρη. Διευθυντής της ΚΟ θα οριστεί ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Συγκρούσεις και αντεγκλήσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ χθες καταγράφηκαν διάφορες προτάσεις από τις διάφορες εσωκομματικές πλευρές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της εκλογής νέου προέδρου και της διεξαγωγής συνεδρίου και τον χαρακτήρα του, αλλά και για τα πρόσωπα που θα πρέπει να αναλάβουν τις νευραλγικές θέσεις στην ΚΟ.
Ως προς αυτό το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων η πλευρά της «Ομπρέλας» πρότεινε για την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, τους Ν. Ηλιόπουλο, Γ. Ψυχογιό και Σία Αναγνωστοπούλου.
Ως προς το χρονοδιάγραμμα ο Χρ. Σπίρτζης διατύπωσε την πρόταση η εκλογή προέδρου και διαρκές συνέδριο να γίνουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως δήλωσε σε παρέμβαση που είχε μετέπειτα σε εκπομπή της ΕΡΤ, ενώ πρότεινε επίσης μεταβατική εκπροσώπηση του κόμματος, με τέσσερις αναπληρωτές του απερχόμενου προέδρου. Συνομιλώντας με δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι θεωρεί «απαράδεκτο» να γίνει εκλογή προέδρου «μέσα στον Αύγουστο, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί οι υποψήφιοι σε σειρά από ζητήματα», όπως για τα εθνικά, το φορολογικό-ασφαλιστικό, προσφυγικό κ.ά. Επίσης, χαρακτήρισε «απαράδεκτο» η ΚΕ να μην εκλέξει νέο Γραμματέα, νέο αναπληρωτή Γραμματέα και νέα ΠΓ, με το σκεπτικό ότι η στελέχωση του οργάνου είχε γίνει σε άλλες συνθήκες με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ προανήγγειλε ότι θα παραιτηθεί από μέλος της ΠΓ στην επικείμενη ΚΕ.
Η εισήγηση σοκ του Τεμπονέρα
Από την πλευρά του, ο Διον. Τεμπονέρας -που ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook την τοποθέτηση του στην ΠΓ- πρότεινε «το συνέδριο να γίνει συντεταγμένα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, σε μια ανοιχτή, επίπονη και επίμονη διαδικασία, χωρίς βιαστικές επιλογές», καθώς «μόνο έτσι θα προκύψει το νέο, όπως είπε και ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας». Είπε ότι «πρέπει να προκύψει ένα νέο αντιπροσωπευτικό συνέδριο, που θα εκλέξει νέα όργανα, νέα ΚΕ, νέα ΠΓ και φυσικά νέο πρόεδρο, αφού κατατεθούν ολοκληρωμένες ιδεολογικοπολιτικές πλατφόρμες, με τη συμβολή των μελών και των φορέων της κοινωνίας…». Πρόσθεσε ότι «μέχρι την εκλογή των οργάνων, όλα τα όργανα πρέπει να είναι μεταβατικά ή υπηρεσιακά. Οι κοινοβουλευτικοί ρόλοι, λόγω της βαρύτητας και της προβολής πρέπει να είναι κυκλικοί και ανανεούμενοι, σε σύντομες θητείες». Καταληκτικά ο κ. Τεμπονέρας ανέφερε: «Δηλώνω προκαταβολικά παρών σε όλες τις διεργασίες μόνο εφόσον συντελέσουν στη δημιουργία ενός νέου πολιτικού υποκειμένου, που θα συμβαδίζει με τις θέσεις και τις αρχές που σας ανέφερα».
Τα ονόματα που ακούγονται ότι φλερτάρουν για τη θέση Τσίπρα
Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της παραίτησης του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ένα μπαράζ ονοματολογίας για τους πιθανούς υποψήφιους διαδόχους.
Από την πλευρά της «Ομπρέλας», τα μέλη είναι έτοιμα να δώσουν το χρίσμα στον Ευκλείδη Τσακάλωτο, ωστόσο θα στήριζαν και την Εφη Αχτσιόγλου αν αποφάσιζε να διεκδικήσει την ηγεσία.
Από την πλευρά των προεδρικών προβάδισμα έχει ο Αλέξης Χαρίτσης, ωστόσο αν δεν βρεθεί κοινός τόπος δεν είναι απίθανο να υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες.
Από την άλλη μεριά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ξεκαθάρισε πως δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα, κάτι που δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα για τη Ρένα Δούρου και τον Παύλο Πολάκη.