Η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή
Φέρνει στη Βουλή το πρόβλημα της ξηρασίας που πλήττει ανεπανόρθωτα την αγροτική παραγωγή
Ζητά σαφές χρονοδιάγραμμα έγκρισης των προγραμμάτων Κ.Ο.Ε. 2021 και 2022, για την αποζημίωση αμυγδαλοπαραγωγών και την ακαρπία ελιάς με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Την άμεση στήριξη των πληγέντων παραγωγών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, οι καλλιέργειες των οποίων δοκιμάζονται από την ξηρασία ζητά με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε την Παρασκευή 19-07-2024 η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Τσιάρα.
Η Σερραία Βουλευτής στην επίκαιρη ερώτησή της τονίζει ότι οι συνθήκες ξηρασίας σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, όπως οι Νομοί Σερρών, Κιλκίς και Πιερίας, λαμβάνουν διαστάσεις κρίσης, καθώς πάνω από το 80% της Περιφέρειας βρίσκεται σε καθεστώς ξηρασίας με το 30% να υποφέρει από σοβαρή και ακραία ξηρασία, σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις του Ινστιτούτου Έρευνας Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η κ. Αραμπατζή σημειώνει ότι για τα σιτηρά, η έλλειψη βροχοπτώσεων, ιδιαίτερα στα κρίσιμα στάδια ανάπτυξης, ήταν επιζήμια για τις χαμηλότατες τελικά αποδόσεις, ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η αμυγδαλιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τα στοιχεία της Δ.Α.Ο.Κ. Σερρών και του υποκαταστήματος του ΕΛ.Γ.Α. Θεσσαλονίκης κάνουν λόγο για απώλειες της τάξης του 35-40% περίπου στα σιτηρά και 40-50% στα αμύγδαλα.
Αυτό που τονίζει η Βουλευτής Σερρών της ΝΔ είναι ότι στο μείζον πρόβλημα της ακαρπίας, που έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές στους παραγωγούς, προστίθεται πλέον και η ξηρασία, ενώ τεράστια είναι τα προβλήματα και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επιβαρύνονται ακόμη περισσότερο με τη χαμηλή παραγωγή των χειμερινών σιτηρών.
Η κ. Αραμπατζή σημειώνει ότι το Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της ξηρασίας στην Ελλάδα και ζητά από τον Υπουργό να διευκρινίσει αν προτίθεται:
*Να εντάξει τις παραπάνω καλλιέργειες σε προγράμματα Κ.Ο.Ε. ή να προχωρήσει στον σχεδιασμό στοχευμένων μέτρων έκτακτης ενίσχυσης, όπως αυτά προβλέπονται στο Προσωρινό Πλαίσιο Κρίσης και Μετάβασης προκειμένου να τύχουν άμεσης οικονομικής υποστήριξης οι πληγέντες παραγωγοί.
*Να προσδιορίσει την ημερομηνία έγκρισης των προγραμμάτων Κ.Ο.Ε. 2021 και 2022, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν την αποζημίωση αμυγδαλοπαραγωγών και την αποζημίωση από την ακαρπία ελιάς παραγωγών της Π.Ε. Σερρών.