Debate ΠΑΣΟΚ:
Όλοι εναντίον όλων – Άγριες κόντρες, προσωπικές προσβολές και ξεσπάσματα
Ήταν αναμφίβολα το πιο ζωηρό debate αυτό που έγινε μεταξύ των έξι υποψηφίων για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, από τη συχνότητα της ΕΡΤ.
«Όλοι εναντίον όλων» ήταν στην πραγματικότητα ο τίτλος του debate, το οποίο, παρ’ όλα αυτά, κινήθηκε σε πολιτισμένο πλαίσιο.
Δεν είναι τυχαίο που οι χρήστες των σόσιαλ μίντια είδαν με καλό μάτι την τηλεμαχία, ενώ οι προσδοκίες των στελεχών του ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το debate να αποδειχθεί εφαλτήριο για μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στις κάλπες της 6ης και της 13ης Οκτωβρίου.
Νίκος Ανδρουλάκης, Παύλος Γερουλάνος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χάρης Δούκας και Μιχάλης Κατρίνης αντάλλαξαν αιχμηρές τοποθετήσεις και ανέπτυξαν, παράλληλα, τις θέσεις τους σε έξι θεματικές ενότητες.
Μπορεί να αποκαλούσε ο ένας τον άλλο με τα μικρά τους ονόματα, «Νίκο μου», «Παύλο μου», «Χάρη», «Άννα», «Μιχάλη», «Νάντια», ωστόσο η ατμόσφαιρα μύριζε… μπαρούτι και φάνηκε από την αρχή, καθώς οι υποψήφιοι εκμεταλλεύθηκαν στο έπακρο την καινοτομία των πέντε follow up ερωταπαντήσεων μεταξύ τους.
Τα «δίδυμα» της κόντρας πολλά. Είχαν επιλεγεί προσεκτικά από τα επικοινωνιακά επιτελεία των «μονομάχων», προκειμένου να αναδείξει ο ένας τα αδύναμα στοιχεία του άλλου.
Η άγρια κόντρα Δούκα-Ανδρουλάκη προς το τέλος της τηλεμαχίας επί προσωπικού, η αντιπαράθεση Γερουλάνου-Ανδρουλάκη για τα κόκκινα δάνεια, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου-Δούκα για τις συμμαχίες στον Δήμο Αθηναίων, το «πινγκ πονγκ» Γιαννακοπούλου-Ανδρουλάκη για τη λειτουργία του κόμματος, η σύγκρουση Διαμαντοπούλου με Ανδρουλάκη για το νόμο για την Παιδεία, οι αιχμές Κατρίνη κατά Ανδρουλάκη, τα ομαδικά πυρά των περισσοτέρων κατά Διαμαντοπούλου για την απουσία ετών από το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη στάση της σε θέματα όπως οι υποκλοπές, τα Τέμπη κ.λπ. συνέθεσαν αυτό το επιθετικό σκηνικό στο στούντιο της ΕΡΤ.
Βγήκε κάποιος κερδισμένος;
Το ερώτημα δεν απαντάται με ένα απλό «ναι» ή ένα «όχι». Με δεδομένο ότι από ένα debate δεν κερδίζει κανείς εκλογική αναμέτρηση αλλά μπορεί να την χάσει, αν κάνει τραγικό λάθος, φαίνεται ότι κανείς από τους έξι δεν έκανε το σημαντικό λάθος που θα του στοιχίσει εκλογικά. Ο κάθε υποψήφιος είχε τις καλές και τις κακές του στιγμές. Υπήρξαν στιγμές που οι απαντήσεις ήταν αμήχανες, αόριστες και γενικές σε θέματα που είτε δεν γνώριζε κάποιος σε βάθος, είτε λόγω δύσκολης θέσης.
Από τα δίδυμα-φωτιά πάντως, ενδεχομένως βγαίνουν και συμπεράσματα για την στρατηγική και τα «ανοίγματα» του β’ γύρου.
«Το debate μέτρησε το μπόι κάθε υποψηφίου και έθεσε τα όριά τους, μέχρι πού μπορεί να φτάσει» σχολίαζε αμέσως μετά, εμπειρότατο στέλεχος επικοινωνίας.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντα διαβασμένος, απαντούσε σωστά -αν και εκνευρίστηκε ορισμένες φορές ιδίως από τις διαρκείς επιθέσεις της Νάντιας Γιαννακοπούλου στο πρόσωπό του. Η ατάκα του προς τον Χάρη Δούκα «δεν είσαι ούτε Μιττεράν και ευτυχώς ούτε Ερντογάν» ήταν αυτή που έμεινε. Σχολιάστηκε πολύ και όχι πάντα θετικά, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων έκανε λόγο για μεγάλη απρέπεια. Στρατηγικός του στόχος ήταν εμφανώς οι Δούκας, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνος.
Ο Χάρης Δούκας είχε βασικό στόχο να στείλει το μήνυμα ελπίδας στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, προτάσσοντας την δική του εναλλακτική και απευθυνόμενος στο αριστερόστροφο ακροατήριο. Αντιπαρατέθηκε με ένταση με Ανδρουλάκη, Διαμαντοπούλου, Γερουλάνο, στο κοινό των οποίων έδειξε να υπολογίζει. Δεν απέφυγε τις αόριστες απαντήσεις όπως με την ΑΟΖ ή την φορολόγηση των τραπεζών, αλλά δεν έκανε το μεγάλο λάθος. Η ατάκα του, ήταν η απάντηση στην Α. Διαμαντοπούλου όταν τον κατηγόρησε ότι δεν εκφράζει θέσεις του ΠΑΣΟΚ ιδίως στον δήμο Αθηναίων. «Για τη ΔΕΗ, οι θέσεις μου είναι θέσεις ΠΑΣΟΚ, γιατί ήμουν γραμματέας στον τομέα ενέργειας όταν εσύ δεν ήσουν στο ΠΑΣΟΚ».
Ο Παύλος Γερουλάνος εμφανίστηκε στιβαρός, σοβαρός, μελετημένος αν και δεν απέφυγε το λάθος με την μπερδεμένη ερώτηση προς τη Νάντια Γιαννακοπούλου σχετικά με την σύνθεση των προανακριτικών επιτροπών. Η ατάκα που έγραψε ήταν ότι στην Ελλάδα φορολογείται το επάγγελμα και όχι το εισόδημα. Στο στόχαστρό του μπήκαν κυρίως οι Δούκας-Διαμαντοπούλου και φυσικά ο Ν. Ανδρουλάκης.
Η Άννα Διαμαντοπούλου δίπλωσε την εμπειρία της. Αξιοποιώντας την πολύχρονη ενασχόλησή της με την πολιτική (από νομάρχης μέχρι υπουργός και επίτροπος), χειρίστηκε με άνεση όλα τα θέματα – από την εξωτερική και την ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι την φορολογία και τους θεσμούς. Δεν έκανε το λάθος, αν και ήταν εμφανής η δυσκολία να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ακανθώδη θέματα που έθεταν οι συνυποψήφιοί της σχετικά με την χρόνια απουσία της από το ΠΑΣΟΚ. Στόχευσε κυρίως Δούκα, Ανδρουλάκη, Γερουλάνο αλλά προσφυώς, στο κλείσιμό της απευθύνθηκε ενωτικά στον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και ιδίως στους πρώην ψηφοφόρους του, καλώντας τους να ψηφίσουν όποιον θέλουν, αλλά να προσέλθουν στις κάλπες.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου ήταν εξ αρχής επιθετική απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη στον οποίο στόχευσαν οι περισσότερες επιθέσεις της. Με τολμηρό λόγο και την εμπειρία της κοινοβουλευτικής και κομματικής παρουσίας, κατάφερε να τον εκνευρίσει, με ευθείες συγκρούσεις και δηλητηριώδη σχόλια, όπως για την λειτουργία του κόμματος και την χρονική συγκυρία της κατάθεσης πρότασης μομφής. αν και δεν είναι λίγοι όσοι βρήκαν υπερβολική την στάση της. Δεν έχασε την ευκαιρία να πει, κλείνοντας, ότι βρίσκονται όλοι στο στούντιο για τηλεμαχία, επειδή εκείνη είχε βγει πρώτη, το βράδυ των εκλογών να θέσει θέμα αποτελέσματος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους σε σχέση με τα εθνικά αλλά και για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, ακολουθώντας με συνέπεια τη γραμμή που έχει χαράξει εξαρχής. Δεν δίστασε να συγκρουστεί με τον Ν. Ανδρουλάκη πχ για το βέτο, ενώ απέφυγε σκοπέλους όπως αν υπήρχε συνεννόηση μαζί του σε μια σειρά θεμάτων, όταν ήταν επικεφαλής της ΚΟ. Ενέγραψε υποθήκες για το μέλλον.
Οι δημοσιογράφοι του debate, η ΕΡΤ και η διαδικασία
Το μοντέλο που επελέγη κοινή συναινέσει, από τους υποψηφίους λειτούργησε: Η διαδικασία ήταν ενδιαφέρουσα και «ζουμερή», ιδίως στις ελεύθερες ερωταπαντήσεις μεταξύ τους. Οι δύο δημοσιογράφοι, Γιώργος Κουβαράς και Απόστολος Μαγγηριάδης στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων με στοχευμένες, δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ενώ το στούντιο της ΕΡΤ και η εν γένει οργάνωση, μόνο καλές εντυπώσεις άφησαν.