Η άλλη όψη…
Τα πυρηνικά όπλα του Ισραήλ το 1973 και σήμερα
Γράφει ο Ανδρέας Χριστόπουλος, εκδότης – συγγραφέας.
Μπορεί το Ιράν να νικήσει το Ισραήλ; Όχι, δεν μπορεί. Αν μπορούσε θα το έχει ήδη προσπαθήσει. Αντίθετα όλοι γνωρίζουν ότι το αντίθετο μπορεί να συμβεί εύκολα. Να νικήσει το Ισραήλ το Ιράν, οπότε θα καταρρεύσει και το θεοκρατικό καθεστώς του.
Τι είναι το Ισραήλ; Είναι Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ τόπος στον πλανήτη όπου οι Εβραίοι μπορούν να ελπίζουν σε μια ζωή χωρίς ταπεινώσεις, συνωμοσιολογίες, διωγμούς. Είναι το κάστρο τους και δεν μπορούν να το αφήσουν.
Υπάρχει ένας ακόμη λόγος που το Ισραήλ είναι ανίκητο, πέρα από την φοβερή πολεμική μηχανή που διαθέτει. Είναι τα πυρηνικά.
Από την ίδρυση του Ισραήλ (1947), στόχος των Αράβων ήταν η καταστροφή του. Έχοντας ωστόσο ηττηθεί στον Πόλεμο των Έξι Ημερών (1967), ένα ακόμη πιο σοβαρό ζήτημα ήταν να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη τους. Έτσι, όταν έξι χρόνια το 1973 το Ισραήλ έχανε τον πόλεμο με τα Αραβικά Έθνη ο υπουργός Άμυνας και ήρωας του πολέμου του 1967, Μοσέ Νταγιάν, μίλησε για επικείμενη «πτώση του Τρίτου Ναού», βιβλική αναφορά στο σύγχρονο κράτος του Ισραήλ.
Ο Νταγιάν πίστεψε ότι το Ισραήλ παλεύει για την επιβίωσή του και ζήτησε χρήση πυρηνικών. Το Ισραήλ διέθετε την εποχή εκείνη περίπου είκοσι ατομικά όπλα.
Η ισραηλινή ηγεσία έφτασε πολύ κοντά τότε στην «πυρηνική λύση», ευτυχώς όμως, η λογική πρυτάνευσε, με την πρωθυπουργό Γκόλντα Μέιρ να κάνει επίδειξη αξιοθαύμαστου ρεαλισμού και ψυχραιμίας και να λέει “όχι”.
Ωστόσο η Μέιρ, υπό την πίεση του Νταγιάν, συμφώνησε οι εκτοξευτές πυρηνικών πυραύλων να τεθούν σε λειτουργία, μαζί με οκτώ ειδικά καθορισμένα αεροσκάφη Φάντομ F-4S που βρίσκονταν σε επιφυλακή 24 ωρών.
Οι αντίπαλοι είχαν μάθει αυτές τις κινήσεις και έκαναν πίσω. Πίστεψαν ότι ένα Ισραήλ που θα έχανε τα πάντα θα έκανε την Μέση Ανατολή Κούγκι.
Σήμερα υπολογίζεται ότι το Ισραήλ έχει 400 πυρηνικά όπλα.