Όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Επιτροπή Διαγωνισμού (Κ.Ε.Δ.) του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)
Σάββατο 4 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός
Οι 108.229 υποψήφιοι διεκδικούν 5.124 θέσεις μονίμων που έχουν ζητηθεί από τους φορείς του Δημοσίου και έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο
Ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός του ΑΣΕΠ 2Γ/2022, τον οποίο αναμένουν χιλιάδες υποψήφιοι Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 4 Μαρτίου, όπως ανακοίνωσε η Αρχή. Έχουν καταθέσει αίτηση 108.229 υποψήφιοι, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτυχία στον διαγωνισμό θα οδηγήσει τους υποψηφίους στην κατάταξή τους σε πίνακα βαθμολογίας ανά κατηγορία και κλάδο/ειδικότητα (σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4765/2021).
Από τον συγκεκριμένο πίνακα στη συνέχεια θα επιλεγούν ανάλογα με τη σειρά κατάταξης οι διοριστέοι για τις 5.124 θέσεις μονίμων που έχουν ζητηθεί από τους φορείς του Δημοσίου και έχουν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο.
Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί κατά το πρότυπο των Πανελλαδικών Εξετάσεων και ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης έχει δεσμευθεί ότι τα αποτελέσματα του διαγωνισμού θα εκδοθούν εντός δύο μηνών από την πραγματοποίησή του, με στόχο οι προσληφθέντες να πιάσουν δουλειά από τον Σεπτέμβριο. Οι προσλήψεις αφορούν υπουργεία, περιφέρειες, δήμους, οργανισμούς.
Σχετικά με τη γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΣΕΠ, το ένα τρίτο των αιτήσεων προέρχεται από τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής και τα 2/3 από τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Από τις αιτήσεις που κατατέθηκαν η συντριπτική πλειονότητα των δηλώσεων προτίμησης των υποψηφίων Π.Ε. ( Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ) αφορά τον κλάδο – ειδικότητα Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών/ Διοικητικοοικονομικών. Αντίστοιχα, πρώτος στις προτιμήσεις των υποψηφίων Τ.Ε. ( Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ) είναι ο παρεμφερής κλάδος – η ειδικότητα Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών / Διοικητικού – Λογιστικού.
Η αυξημένη προτίμηση στους συγκεκριμένους κλάδους αφορά πιθανότατα το γεγονός ότι σε αυτούς γίνονται δεκτά όλα τα πτυχία συμπεριλαμβανομένου του πτυχίου του Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί Σάββατο εφόσον για τη διεξαγωγή των εξετάσεων θα χρησιμοποιηθούν σχολικές αίθουσες σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, ενώ υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν πάνω από 15.000 επιτηρητές.
Τα εξεταστικά κέντρα θα στηθούν σε πολλές περιφέρειες της χώρας, ωστόσο είναι πολύ πιθανό κάποιοι υποψήφιοι να χρειαστεί να μετακινηθούν αρκετά μακριά από τον τόπο κατοικίας τους για να συμμετέχουν στη διαγωνιστική διαδικασία. Ειδικά για όσους βρίσκονται στα νησιά είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.
Τρείς σημαντικές οδηγίες προς τους υποψηφίους από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ
Με αφορμή την ανακοίνωση από το ΑΣΕΠ της ημερομηνίας του πανελλήνιου διαγωνισμού, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαρτίου 2023, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ Θάνος Παπαϊωάννου, με ανάρτησή του στο FB, δίνει τρεις σημαντικές οδηγίες προς τους υποψηφίους ενόψει της διαδικασίας.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ σημειώνει:
α) Να διευκρινίσω ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό κατάταξης των υποψηφίων. Με άλλα λόγια όσοι περάσουν τη βάση θα έχουν δικαίωμα να καταθέσουν υποψηφιότητα σε προκηρύξεις των αναφερόμενων στην προκήρυξη κλαδο-ειδικοτήτων που θα ακολουθήσουν την έκδοση της βαθμολογίας για τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι να διεξαχθεί ο επόμενος διαγωνισμός. Η βαθμολογία τους θα προσαυξάνεται με τυχόν μεταπτυχιακά/διδακτορικά και εμπειρία (η τελευταία, ανεξαρτήτως συνάφειας). Συνεπώς, το να περάσει κανείς τη βάση στα δύο “μαθήματα” είναι το πρώτο βήμα για μια πρόσληψη αλλά όχι το τελευταίο.
β) Να παρακινήσω τους υποψηφίους να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα δελτία τύπου που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ στις 9.12.2022 και στις 23.1.2023 με οδηγίες και παραδείγματα για τα τεστ δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας.
γ) Επίσης, να ανατρέξουν στο δελτίο τύπου του ΑΣΕΠ ( 19.12.2022 ) στην ιστοσελίδα της Αρχής όπου έχουν αναρτηθεί όλα τα νομοθετικά κείμενα που αναφέρονται στην εξεταστέα ύλη, όπως ισχύουν με τις τροποποιήσεις τους και συγκεκριμένα τα σχετικά άρθρα του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα και του κώδικα διοικητικής δικονομίας, τον κώδικα δεοντολογίας των δημοσίων υπαλλήλων και τον νόμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση.